VOJSCI Srbije sledeće godine biće isporučeno 18 samohodnih haubica "nora". Fabrika složenih borbenih sistema u Velikoj Plani već početkom 2016. isporučiće prvih šest, a ostatak će u jedinice biti poslat do kraja sledeće godine.

Nabavka ovih topova biće najveće pojačanje Vojske Srbije u poslednjoj deceniji. Time će donekle biti ublažena tehnološka zaostalost naoružanja, koja je posledica višegodišnje krize i nedovoljnog ulaganja u vojna sredstva. Na spisku potreba su, međutim, i višenamenski avioni i helikopteri, oklopni točkaši, kao i kamioni, terenska i kombinovana vozila.

Posle martovske helikopterske nesreće u Surčinu prioritet za ulaganja postalo je Ratno vazduhoplovstvo. Sudeći prema najavama, sledeća godina biće ključna i za vojna krila Srbije.

- Država ulazi u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera, kojima će biti ojačane vojne i policijske jedinice - potvrdio je premijer Aleksandar Vučić. - Do septembra 2016. i vazduhoplovne jedinice biće u najboljem stanju. Imaćemo pet "migova 29" i tri "miga 21", što znači da ćemo u svakom trenutku imati osam ozbiljnih lovaca za zaštitu vazdušnog prostora.

U Ministarstvu odbrane veruju da će prvi novi helikopter srpsku vojnu knjižicu dobiti već krajem ove godine. Vojni vrh namerava da u mirovne misije u svetu ubuduće šalje i letelice, a ne samo ljudstvo. Time bi bio povećan kapacitet učešća u mirovnim operacijama, ali i smanjeni troškovi. Udeo finansiranja čuvanja mira koji refundiraju UN i EU neuporedivo je veći ukoliko se u misijama koriste i vazduhoplovi.

Vlada je u maju donela i zaključke koji uređuju modernizaciju aviona "supergaleb G4". Pred usvajanjem je i finalni dokument posle koga će biti raspisan tender za izbor stranog partnera. Za ovaj posao vojnim budžetom za 2015. godinu izdvojeno je 23 miliona dinara.

Još postoji nada da bi u sledećih nekoliko godina Srbija mogla da se pojača raketnim sredstvima PVO. Od aranžmana sa Rusima koji je, osim lovačkih aviona, podrazumevao i nabavku raketa S-300, država nije odustala, ali ga je zbog krize ostavila za bolje dane.


"HAMERI" NA POKLON OD SAD

GRB Vojske Srbije od sledeće godine nosiće i 19 "hamera" američke prozivodnje. Ova vozila Srbija će dobiti na poklon od SAD, u okviru Programa vojne pomoći koji sprovodi američka vlada. Sa novom isporukom naše oružane snage raspolagaće sa 40 "hamvija", koje će uz Specijalnu brigadu korisititi i Vojna policija i jedinice angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti i misijama u svetu. "Hameri" su u Srbiji stigli u osnovnoj varijanti, a ugradnja dva tipa mitraljeza, bacača granata i radio-veze obavljena je u Tehničko-remontnom zavodu u Čačku.