Vučić: Srbija pravi jedan od najboljih oklopnjaka

J. ILIĆ

25. 07. 2015. u 10:42

Premijer posetio privredno društvo Borbeni složeni sistemi, proizvodnu jedinicu u Velikoj Plani. Naša namenska industrija značajno se podiže i u tom pogledu daleko je prestigla zemlje regiona

Вучић: Србија прави један од најбољих оклопњака

Premijer u pogonu u Velikoj Plani/ Foto N. Živanović

JEDNO od najmodernijih vojnih oklopnih vozila, sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, za koje je prototip napravljen u Velikoj Plani, ući će u serijsku proizvodnju u martu, najavio je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije.

Vučić, koji je posetio Privredno društvo Borbeni složeni sistemi, proizvodnu jedinicu "Morava" u Velikoj Plani, i obišao pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, ocenio je da bi to mogao da bude odličan izvozni posao, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

S obzirom na to da mi za sada nemamo mašine za municiju od 12,7 milimetara, kako je naveo, tu je moguća proizvodna saradnja sa BiH, jer se ta municija proizvodi u Konjicu.

- Umesto da mi kupujemo od njih pa da onda preprodajemo, možemo da se pojavimo na inostranom tržištu i kažemo - Srbija i BiH vam nude vozilo kalibra 12,7 milimetara, čiju kompletnu proizvodnju možemo da prodamo, jer je potražnja tolika da prevazilazi proizvodnju - naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da su na vozilu urađena mnoga poboljšanja, da ima dvostruko ojačani lim, tako da ne može da ga probije pancirno zrno od 12,7 milimetara.

- Naše vozilo ima mitraljez tog kalibra, tu se čovek ne pojavljuje van vozila, već njime upravlja pomoću kompjutera. LJudi sa više strana mogu i da osmatraju, pucaju i da budu zaštićeni - objasnio je Vučić.

On je naglasio da je to jedno od najboljih vozila te vrste, i istakao da Srbija polako ulazi i u te složene borbene sisteme, da će unaprediti sve kovačnice, kapislane i sve fabrike municije u narednom periodu.

Vučić je povećanu potražnju ilustrovao primerom da je "Jugoimport" prodao 60 miliona metaka "Prvog partizana" za sledeću godinu.

Ocenio je da se namenska industrija Srbije polako, ali značajno, podiže i da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona, ne kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.

- U ovom trenutku smo dominantna sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš odgovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno hteli da nas napadnu - poručio je premijer.

Vučić je sa ministrima odbrane Bratislavom Gašićem, unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije LJubišom Dikovićem prisustvovao prezentaciji dela proizvodnog programa - samohodne top haubice nora i višenamenskog oklopnog borbenog vozila lazar 2, kao i opreme vojnika budućnosti VB 10.

Osnivač Borbenih složenih sistema - Jugoimport SDPR, državno je preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.STIŽU 18 "NORA" I ČETIRI HELIKOPTERA

Vučić je rekao da će 18 "nora" biti obezbeđeno za Vojsku Srbije, i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini. Plan je, kako je podsetio, bio da vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali će prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.

Vučić je obavestio i da će država nabaviti dva ruska i dva nemačka helikoptera, od kojih će neki stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.

- Do septembra 2016. godine mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice - pet "migova 29" i tri "miga 21". To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na "galebu 4", i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore - naveo je premijer.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

miki

25.07.2015. 11:15

Sto pre obnoviti i ojacati vojsku, ponovo uvesti sluzenje obaveznog vojnog roka, jaka vojska je nejbolje sredstvo odvracanja od bilo kakvih napada i teritorijalnih pretenzija (Kosovo, Vojvodina, Raska...)

Hestija

25.07.2015. 11:53

Ovo je naš najveći fabrički kompleks zua proizvodnju namenske industrije. ovo postrojanje trebalo bi pospešiti i zaista raditi na privlačenju partnera da bi se proizvodnja zaista bila zadovoljila potrebe vojne industrije. To postrojenje treba da nastavi sa radom, kako bi ulagolo u Vojnu opremu i industriju. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka, i potrebne su da se sprovede reforme, kako bi država radila na potpunom oporavku privrede.

milka

25.07.2015. 12:11

Moliko god se mi trudidli Mi smo zemlja na nesigurnom terenu, zemlja koju su uvek napadali,i treba da radimo na usavrsavanju vojne industrije

Stefan

25.07.2015. 13:15

Mi koliko naoruzanja imamo ne mozemo da drzimo liniju fronta od 100 km, s obzirom da smo delimicno okupirana zemlja trebamo kao prvo vratiti obavezno sluzenje vojnog roka, kao drugo kako znamo i umemo da ojacamo RV i PVO kupovinom najmanje jedne eskadrile aviona minimum 4++ generacije,Pantsir,BUK i S 300 da se pokrije cela teritorija nase drzave,a sto se tice kopnene vojske najmanje 500 komada NORE , 500 komada Morave,500 komada M84 plus normalna artiljerija. Hvala

Утеривач

25.07.2015. 14:08

@Stefan - Стефане, нема ко да чује ! Нема државе без одбране ни одбране без војске, а наша цела данашња војска на нивоу полицијске станице у Бронксу! Додуше имамо баш лепу чету гарде за парадирање ! Ал нека производимо нешто наше , ваљда ћемо неку пару од извоза да узмемо!

Posmatrač iz Nemačke

25.07.2015. 14:40

@Stefan - Treba to kupiti -ako SAD, Brisel i Berlin odobre. Ali, odakle pare -političari pokradoše sve? Ne samo krađe nego i prevare! Rade na ulasku Srbije u zločinački NATO, iako političari znaju da je NATO glavni krivac za ogromne dugove Mađ., Bug., Rumunije i dr. držva. Morale su du kupe oržje NATO standarda! Grčka je dobrim delom "pala" na kupovini velikih količina NATO oružja, nemačka štampa pominje sumu od 30 do 50 mrd. €. Suma se sa kamatom za 30 godina povećala 3 puta jer kredit nije otplaćivan!

Vuk Mujović

25.07.2015. 17:19

@Stefan - Molim vas prijavite se u školu za rezervne oficire (jer očigledno niste u vojsci) gde će vam potanko objasniti zašto je to šta ste rekli potpuna glupost. Oni koji imaju samo odslužen vojni rok su bezbednosno potpuno nebitni za zemlju a tu tehniku koju ste vi pomenuli nema ni ko da plati ni ko da koristi, a ni protiv koga.

Утеривач

26.07.2015. 02:24

@Stefan - @Vuk Mujović :Рече тако исто Ген. Перишић председнику С. Милошевићу 1995.да нам С300 није потребан, па нас 1999. оплетоше са свих страна ! Ко не плаћа своју војску плаћа туђу. Евидентно не видите куда свет срља, па ваља бити бар пристојно способан да се браниш ако не врхунски ! Ово што данас имамо није ни за одбрану БГ а камо ли за Србију!

saša

25.07.2015. 16:32

@Mile - Možda,ako se umesto plaćenog bootovanja,odazovete ne poziv za mobilizaciju kad zatreba!Mada poznavajuću ovu usranu državu,pozive će po običaju uputiti svima nama koji smo i 90tih bili budale,pa smo se odazvali......a vi ćete se ponovo uredno sakriti,biti bolesni i imati prigovor savesti....

Vojnik

25.07.2015. 14:03

Jel bi mogli meni prvo čizme da obezbedite pa ćemo onda lako za stotine i hiljade sredstava

Pero

25.07.2015. 14:32

25 godina sam u vojnoj analitici i prvi put čujem da postoji "vozilo12.7 milimetra". I ja bih baš voleo da znam šta je to.

Vuk Mujović

25.07.2015. 16:57

@Pero - Vozilo od 12.7mm je za maketu, za to sada postoji velika potražnja. Ma Vučić se pravi pametan za kmetove koji ga slušaju, samo se nadam da je ovo i dalje NATO standard a ne 12.7x108 koji smo proizvodili jer to niko ne kupuje.

latif

25.07.2015. 14:50

"Nore" imaju, kako je naveo, po 36 projektila i punjenja, pa uništavaju sve u poluprečniku od 80 do 100 metara???!!! Kako je ovo smešno interpretirano. "Nora" je top-haubica, te je diletanstski licitirati nekakvim poluprečnikom od 80-100 metara. Zar ne postoji neki urednik ili koliko-toliko stručno lice koje neće dozvoliti objavljivanje nasumično izabranih i netačnih podataka.

Le Mi

25.07.2015. 20:22

bilo bi lepo da je pre davanja izjave konsultovao nekoga iz struke ,, ovako izjava djeluje smešno.a da treba da se jača vojska- treba.al ne daju dušmani spolja i murija iz nutra......

Sloba

25.07.2015. 21:31

Gledam pozitivne i negativne lajkove. Imam osecaj da ovaj list ima vec spremnih 80 naloga,kojima daje ili pozitivne ili negativne poene... Znam da necete ovo objaviti,ali cisto da znate da ste provaljeni. U zdravlje.

TRex

26.07.2015. 06:09

Pošto smo mi okruženi državama koje su članice ili koje su kandidati za NATO, jedino one mogu da nas napadnu, a tada 'naša sila' uopše nije 'suviše velika', već je suviše mala u odnosu prema NATO.... zato pamet u'glavu.

Бинср

06.12.2018. 22:55

Све лаж. Крај 2018 и ништа није испуњено..