JEDNO od najmodernijih vojnih oklopnih vozila, sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, za koje je prototip napravljen u Velikoj Plani, ući će u serijsku proizvodnju u martu, najavio je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije.

Vučić, koji je posetio Privredno društvo Borbeni složeni sistemi, proizvodnu jedinicu "Morava" u Velikoj Plani, i obišao pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, ocenio je da bi to mogao da bude odličan izvozni posao, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

S obzirom na to da mi za sada nemamo mašine za municiju od 12,7 milimetara, kako je naveo, tu je moguća proizvodna saradnja sa BiH, jer se ta municija proizvodi u Konjicu.

- Umesto da mi kupujemo od njih pa da onda preprodajemo, možemo da se pojavimo na inostranom tržištu i kažemo - Srbija i BiH vam nude vozilo kalibra 12,7 milimetara, čiju kompletnu proizvodnju možemo da prodamo, jer je potražnja tolika da prevazilazi proizvodnju - naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da su na vozilu urađena mnoga poboljšanja, da ima dvostruko ojačani lim, tako da ne može da ga probije pancirno zrno od 12,7 milimetara.

- Naše vozilo ima mitraljez tog kalibra, tu se čovek ne pojavljuje van vozila, već njime upravlja pomoću kompjutera. Ljudi sa više strana mogu i da osmatraju, pucaju i da budu zaštićeni - objasnio je Vučić.

On je naglasio da je to jedno od najboljih vozila te vrste, i istakao da Srbija polako ulazi i u te složene borbene sisteme, da će unaprediti sve kovačnice, kapislane i sve fabrike municije u narednom periodu.

Vučić je povećanu potražnju ilustrovao primerom da je "Jugoimport" prodao 60 miliona metaka "Prvog partizana" za sledeću godinu.

Ocenio je da se namenska industrija Srbije polako, ali značajno, podiže i da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona, ne kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.

- U ovom trenutku smo dominantna sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš odgovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno hteli da nas napadnu - poručio je premijer.

Vučić je sa ministrima odbrane Bratislavom Gašićem, unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem prisustvovao prezentaciji dela proizvodnog programa - samohodne top haubice nora i višenamenskog oklopnog borbenog vozila lazar 2, kao i opreme vojnika budućnosti VB 10.

Osnivač Borbenih složenih sistema - Jugoimport SDPR, državno je preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.STIŽU 18 "NORA" I ČETIRI HELIKOPTERA

Vučić je rekao da će 18 "nora" biti obezbeđeno za Vojsku Srbije, i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini. Plan je, kako je podsetio, bio da vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali će prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.

Vučić je obavestio i da će država nabaviti dva ruska i dva nemačka helikoptera, od kojih će neki stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.

- Do septembra 2016. godine mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice - pet "migova 29" i tri "miga 21". To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na "galebu 4", i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore - naveo je premijer.