Šaka Srba u obruču vehabija

A. Macanović

15. 07. 2015. u 08:30

Шака Срба у обручу вехабија

Malobrojni srpski povratnici u Živinicama

"Novosti" u Živinicama kod Tuzle, odakle su ekstremisti koji su vodili napad na Vučića. I Bošnjaci se plaše islamskih fanatika. Pre poslednjeg rata u mestu živelo 4.000 Srba

MALO bosansko mesto Živinice kod Tuzle ovih dana je u centru medijske pažnje posle informacije da su se pojedine grupe upravo iz tog kraja organizovale i učestvovale u napadu na premijera Vučića u Srebrenici.

Reporteri "Novosti" su posetili Živinice i okolna, pre rata srpska sela, gde je živelo oko 4.000 naših ljudi, a koja su sada pusta.

Meštani Vrnojevića, svega nekoliko njih srpske nacionalnosti, mesta koje je pre rata bilo potpuno srpsko, kažu da ovo naselje sada većinom naseljavaju Bošnjaci iz Podrinja, koji su izbegli iz Bratunca i Srebrenice.

Potvrđuju nam i da je veliki broj ovdašnjih meštana bio na komemoraciji u Srebrenici, ali nemaju saznanja da li je bilo ko učestvovao u samom napadu na Vučića niti su koga prepoznali na snimku. Potvrđuju nam, ipak, i da su se muslimani iz okolnih sela, koji su, kako kažu, "do juče pili alkohol", sada postali vehabije.

- Ima jedan komšija Jusuf, koji je sada pustio bradu i naterao i ženu da se prikloni vehabijama. Nije on jedini, ima ih još tu, po okolnim brdima, nije to nikakva tajna - kaže nam Nevenka Savić iz sela Vrnojevići, kojoj je pre samo nekoliko dana preminuo suprug Gojko i koja je u ovom selu jedna od retkih srpskih povratnica.

Idemo prema selu Brnjice. Ispred jedne kuće zatičemo dvojicu mladića. Jedan se predstavlja kao Nedim.

- Ne znamo ti mi ništa o tim vehabijama - kažu nevoljno.

Ni drugi nisu bili mnogo pričljiviji. Kažu da imaju preča posla.

- Spremamo se za Bajram, jarane. Pusti sad vehabije - rekao nam je jedan prolaznik.

Ne vole ni oni, kažu, "bradonje" i "najradije bi im ih počupali". Kažu i da vehabije primaju novčanu i drugu pomoć kad se učlane u taj pokret, dok za njih nema ništa.

Inače, Srbi iz Živinica i sela Brnjica, Vrnojevići, Krivača i Tupkovići pobegli su 1992. posle napada muslimanskih snaga, pa je ova opština faktički ostala jedna od retkih etnički čistih u kojoj gotovo stopostotno stanovništvo čine Bošnjaci.

Kulminacija napada muslimanskih snaga je bila 25. maja 1992, kada su opkolili Brnjice i započeli napade minobacačima.Srbi su morali da beže. Posle rata Živiničani su se mahom naselili u Zvorniku.

NAČELNIK

POKUŠALI smo i od načelnika Živinica Asima Aljića da saznamo da li je upoznat sa saznanjima medija da su grupe koje su organizovale napad na Vučića iz Živinica, ali u tome nismo uspeli, jer je načelnik otputovao na "hitan sastanak u Sarajevo", a niko drugi nije bio nadležan da daje izjave.

UBIJENO 300 SRBA

- U ŽIVINICAMA je u ratu bilo desetak logora u kojima je ubijeno oko 300 Srba i to mahom onih koji su početkom rata uhvaćeni u samom gradu i onih koji nisu verovali da će ih dojučerašnje komšije pobiti - kaže za "Novosti" poslanik Dragomir Vasić, koji je rodom iz ovog kraja i koji je učestvovao u spasavanju Srba 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

HUSEIN-Tuzla

15.07.2015. 14:08

@Vojo - A šta ćeš ti, poslat 100 $ iz Čikaga a tuđa djeca da ginu? Bez obzira da li u ovakvim selima i vukojebinama žive vukodlaci, prikaze ili vehabije zakon važi za sve i svi građani BiH su jednaki pred zakonom i nikom neće biti dopušteno da remeti javni red i mir.

Јабре

15.07.2015. 12:10

Вероватно је и велики број оних који живе у том селу "сахрањен" у Поточарима због "геноцида".

Emir

15.07.2015. 14:41

Tesko narodu koji ovo cita i vjeruje , pocetkom 92 velika vojna oprema dolazi u ista sela koja su pripadala pravoslavcima i naravno iz tih sela se pocelo granatirat , drugo cetnici pravoslavne vjeroispovjesti su i stradali a normalni pravoslavci su bez imalo problema cio rat i cak obavljali vazne funkcije u gradu skolama i slicno moji nastavnici profesori da ih ne imenujem su danas dan zivi i zdrav a vi koji sirite mrznju manite se bosne

_glavonja

15.07.2015. 17:07

@Emir - ja vecih gluposti od ovog clanka nisam citao..Dodjite u Zivinice i prodjite i od Dubrava do Brnjice redom...cuj molim te malorbojni pravoslavni povratnici...pa nije nikad ni bilo toliko pravoslavaca ovdje...Zivinice su najbolji primjer suzivota i svega...ko ne vjeruje neka dodje pa se uvjeri :)))

fuj lažovčine

15.07.2015. 19:51

@Emir - Neka služi na čast ovim jednostranim komentatorima!Ovoj Nevenki su u centru sela izveli na put zeta sa komšijom(za koga muslimani kažu da je bio jako miran, neiskvaren trgovac)i njegovom majkom i ubili ih!!!Ne proganja vas slika zagrljenih Zdravka i njegove majke na putu?Pa jadne djedice Tomo i Dašo koji su u Kotornici, u danas oronuloj kući preko puta bazena zaklani, a prije toga mučeni(so na rane i sl. monstruoznosti)!Kasarna Ljubače gdje su Srbi koji su ostali tučeni do smrti(Mićo Ristić)...

Zivinicanka

15.07.2015. 21:29

Sram da vas bude kako lazete,zivinice su uvijek bile nasaljene pravoslavcima,katolicima I muslimanima,niko nikoga ne diskriminira. Mali grad ali Je uvijek bila velika zajednica. Moja majka Je pravoslavka I znam sta pricam,a vi sto sijete mrznju medju narod sram da vas bude.

Саша

24.01.2016. 22:16

@Zivinicanka - Васић лаже што је својим очима видео како се вршио геноцид над Србима а ти говориш истину? Јел већина такозваних бошњака подржава монстроума Насера Орића који клао све Српско око Сребренице?