Zurof: Staro sajmište čuvar pamćenja

13. 07. 2015. u 21:33

Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof u poseti Beogradu. Memorijalni centar gradiće se u srpskoj prestonici na mestu logora Staro sajmište

Зуроф: Старо сајмиште чувар памћења

Zurof u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Dačićem

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republke Srbije Ivica Dačić i direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof razgovarali su danas u Beogradu o izgradnji memorijalnog centra Holokausta Staro sajmište.

U razgovoru je naglašeno da je važno da Srbija i Izrael jačaju saradnju u oblasti istraživanja i komemoracije Holokausta i ratnih zločina u vremenu u kome je sve prisutniji i uočljiviji trend njihove relativizacije, navodi se u saopštenju.

Dačić je kazao je da je projekat Staro sajmište podjednako bitan za građane Srbije koliko i za građane Izraela, budući da srpski narod svoja brojna stradanja u istoriji, uključujući u Jasenovcu, Kragujevcu i Starom sajmištu, nije učinio dovoljno poznatim u svetu i priznatim od tog istog sveta. Zurof je zahvalio na podršci Vlade Srbije državnom projektu Staro sajmište, koji će mladi ljudi iz celog sveta moći da posećuju i na taj način stiču znanje o Holokaustu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i Efraim Zurof složili su se tokom sastanka da je neophodno da Srbija ima Memorijalni kompleks koji bi bio mesto sećanja na žrtve nacističkih logora u Drugom svetskom ratu. To bi bio i naučno-istraživački centar i centar za edukaciju mladih.

Direktor centra "Simon Vizental" zahvalio je ministru Vulinu na efikasnosti Vlade Republike Srbije i grada Beograda u realizaciji projekta osnivanja Memorijalnog kompleksa. Na poziv ministra Vulina, Zurof boravi u trodnevnoj poseti Beogradu. On će sutra prisustvovati sastanku Komisije za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga za modele upravljanja Memorijalnim kompleksom "Staro beogradsko sajmište".


VULIN: SNAŽNA POLITIČKA VOLJA

Ministar Vulin je istakao da u Srbiji postoji snažna politička volja da se ovaj projekat sprovede i da u njoj neće biti dozvoljeno prekrajanje istorije. Vulin je istakao da je negovanje sećanja na zajedničke patnje Srba i Jevreja bitno za naše građane i državu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Душан Ј. Басташић

13.07.2015. 22:03

Колико знам појам Холокауст је везан искључиво за страдање Јевреја. Нигдје се у прилогу не спомиње Геноцид. То није добро..

Бајо

14.07.2015. 07:31

@Душан Ј. Басташић - Иницијатива за сваку похвалу.То је требало одавно да се уради.Срби и јевреји су многострадални народи.Али нигде се не помиње страдање Срба у концлогору старо сајмиште?Јер осим Јевреја страдали су и Срби и Роми.

Res publica

14.07.2015. 08:52

@Душан Ј. Басташић - Genocid po međunarodnom pravu postoji od 9. decembra 1948. kada je u Parizu usvojena Deklaracija o genocidu. Ono pre se retroaktivno naziva, ali po međunarodnom pravu ne može se tako okvalifikovati.

Богдан

14.07.2015. 02:07

Само да Вас подсетим-Поред Срба и Јевреја страдали су и Цигани-Роми

Ja bih tu sagradio nesto

14.07.2015. 16:05

da podseti Jevreje da oni isto to danas rade Palestincima...