Rešena sudbina hrasta u Savincu?

M. BOŠNJAK

10. 07. 2015. u 08:00

Sudbina znamenitog stabla na Koridoru 11 izgleda rešena. Šumica u Savincu ili na odmorištu

Решена судбина храста у Савинцу?

Hrast na Savincu

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavilo je novo rešenje za sudbinu hrasta na Koridoru 11, predviđajući za stablo staro 600 godina - poseban spomen-park.

- Još 2013. Republički zavod za zaštitu prirode veštačenjem hrasta je utvrdio da je on na izmaku svoje životne dobi, da verovatno truli iznutra i da zaštićeni status nije dovoljan da se očuva - navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Sečom bi nestao jedinstveni primerak stabla hrasta, a želja je da se zapis i legenda o hrastu nastave. Ministarstvo je pri kraju plana izrade malog spomen-parka na novoj lokaciji, bilo u ataru Savinca ili na prvom odmorištu Koridora, koje je planirano na pet kilometara od hrasta. Vodeći računa o simboličnom značaju stabla, u okviru spomen-šumice ugradiće se sa odgovarajućim natpisom konzervirani deo stabla koji bi služio kao simbol i spomen na hrast.

Sa predsednikom MZ Savinac, Milišom Nikolićem, ovih dana predstavnici Ministarstva, Šumarskog fakulteta, Saobraćajnog instituta CIP svakodnevno se sastaju.

- Iz Ministarstva nude pomoć oko uređenja MZ. Nisam prihvatio. Svesni smo da je hrast podložan sušenju, ali ako pristanemo, izigrali bismo ovdašnji narod, koji je obavezno trebalo da o sudbini zapisa bude pitan pre izrade projekta auto-put

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

kondor

10.07.2015. 16:12

@Besposlen - Srbija je jos gore prosla nego hrast , odcepise 15% teritorije Srbije i jos se spremaju da odcepe malo veci deo nego 15% . To vam je danas Srbija koja jos od drugog svetskog rata nema pravu vlast , sve neki poltroni , pre su bili yagorcevi , samo su sutili i klimali glavama , a o ovima danas nema koristi komentarisati . Vidi se po Srbiji sto rade vec mnogo godina . Sramota !

paranoid

10.07.2015. 08:29

čekaj malo, jesam li dobro shvatio? hrast ide pod pilu, a onda će od njega da naprave nadgrobnu ploču na kojoj će da piše 'ova ploča je napravljena od hrasta starog 6 vijekova, koji je imao tu nesreću da vidi mnogo sumraka čovječanstva, ali ovaj poslednji, najgori, nije uspio da preživi'

Растко

10.07.2015. 08:43

Ако заиста постоји добра воља да се храст сачува, онда се може цео пресадити. Без обзира што је стар и масиван, то је могуће и ради се као уобичајена операција у оваквим случајевима где дрво смета код изградње или код уређења паркова где се жели садња великог дрвећа. Поступак је мало сложенији код већих стабала, али је је изводљив. Требало би консултовати ботаничаре и расаднике за стручно мишљење, ако то већ није урађено. Заиста је жалост посећи тако стари храст, посебно што је запис.

Dule

10.07.2015. 08:48

Hrastovi u drugim zemljama žive i preko 1000 godina. Kako to da kod nas žive samo 600. Interesantno!

Један од Вукова

10.07.2015. 08:49

Кажу да вероватно трули. Док иструли и чукун унуци ће умрети од старости.. Страшно како се немарно односимо према својо земљи.

SMOKI

10.07.2015. 08:51

Pa zar je ovoliko mudrovanja bilo potrebno da bi se donela tako velika odluka. Izem ti put koji ne može da skrene par stotina metara. Nauka je toliko velika da bi je nažalost trebalo uvrstiti u udžbenike za osnovnu školu a onda i na fakultete.Dokle će neuki sa kupljenim diplomama da vode ovako bitne stvari u našoj državi?Neka evropska država bi samo poželela da ima nešto ovako veličanstveno i staro i od toga bi napravila atrakciju uz lepu korist. Mi bi da kalemimo HRAST.Školovani kadar.

goran

10.07.2015. 09:06

Stablo ovakve starosti i dimenzija je normalno da ima i supljina na deblu i u krosnji. Stablo zapis je obicno najstarije stablo na odredjenom prostoru, najvecih dimenzija, ima na sebi i suvih grana i supljina i ostavljaju se da rastu i izumiru sama od sebe. Pravljenje nekakvih parkica ili odmorista nema nista zajednickog sa zapisom niti uklanjanje zapisa moze biti kompenzovano bilo cime. Jedino i ispravno resenje je zaobici stablo zapis bez trazenja alibija u necijim izjavama.

гоца

10.07.2015. 09:27

и сад прави се споменик за предходно посечени храст или и храст и споменик? Како је могуће да текст не одговара наслову, након прочитаног није јасно шта ће да се ради

Dejan

10.07.2015. 11:38

@Miroslav - I da ga zaobidju, hrast bi propao brzo od izduvnih gasova sa autoputa...Ovo sa spomenikom drvetu je bolestina teska. Ako misle da ga seku, neka ga seku i kraj. Sve se pretvorilo u farsu. Kod ovako velikih projekata uvek ce biti i velikih problema.

kondor

10.07.2015. 16:14

@Pekmez - Verovatno trebas kuhati pekmey ili djem , ako nisi do sada kuhao ne treba ti ni ovaj hrast da kuhas .

M

10.07.2015. 09:50

P.S. Nije isto ostaviti hrast da zivi dok mu je vek i nasilno ga seliti ili ga seci i praviti mu spomenik na drugom mestu! To sa spomenikom je totalno bolesno! To je gore od paganstva! Pitam se samo cije zelje ove birokrate ispunjavaju kad vredjaju zdrav razum i osecanja vecini sopstvenog stanovnistva!

Лаки

10.07.2015. 10:05

Ццц, ал сте решили, свака вам част! На вечну срамоту свих умешаних.

Besposlen

10.07.2015. 13:35

@Лаки - Samo da ne osvane jednog dana naslov "rešen problem Srbije" posekli je

Bonaprta3

10.07.2015. 10:47

Imaju dovoljno mocne masine neka ga opkopaju izvade zajedno sa korenom i premeste dovoljno daleko od puta da nesmeta,a i nepropada od auto gasova. Ta tehnika presadjivanja nije nepoznata i odavno se primenjuje. Inzenjeri iz gradskog zelenila to znaju da urade.

M

10.07.2015. 11:41

Jedan komentar mi niste objavili, ali evo - da ponovim: ova lakrdija mnogo podseca na englesku rezoluciju o Srebrenici. Da nije mozda isti mozak to smislio?

Marko

10.07.2015. 11:48

Resili su sudbinu hrasta tako sto su odlucili da ga uniste i da ga zamene sa betonskom spomen plocom...to se zove seca dragi moji komunisti...nista vam nije sveto, od 1945 rusite i palite sve sto je Srpsko, sve sto je svetinja.

Darko

10.07.2015. 12:07

Projekat za autoput sigurno nije urađen preko noći ali je zato urađen navrat-nanos...kako je moguće da ama baš niko od lokalaca nije primetio da se na trasi autoputa nalazi to drvo. Jel' prijekat stavljan na javni uvid? Kakva je onda saradnja projektanata i lokalne vlasti bila u postupku izrade projekta. Kako su pri eksproprijaciji tretirali hrast...kao obicnu hrastovinu? da li je to drvo debelo plaćeno i kome? Zašto tada neko od lokalaca nije reagovao nego su se sada setili.... naša posla

Jelica

10.07.2015. 13:51

@Darko - Kako su mogli da primate hrast kad ga na mapama po kojima su radili - nema. Da su tiemeljno radili, uzeli bi kola I kolimetar po kilometer rekognoscirali teren. Koja lokalna vlast? Ljudi nisu ni obavešteni niti pitani. Sve se radi u kancelarijama, površno, samo da bi se uzele pare.Ko te pita za stari hrast.

Mladen Šuvakov

10.07.2015. 12:34

zamislite,davne 2013 ovi stručnjaci su utvrdili da hrast truli ali nisu ništa preduzimali i sada odjednom mora da se ukloni a jedan deo će se konzervirati i napraviti spomen park...kakvo ispiranje mozgova gradjana srbije!!!. gospodo nije hrast truo iznutra vi ste ti kojima je vreme za uklanjanje i konzerviranje..u kompletu!!!

Зоран

10.07.2015. 21:16

@Mladen Šuvakov - Епа Младене ако си им реко ! Свака ти је на месту .

Pera

10.07.2015. 14:25

Zamenice drvo komadom betona koje podeseca na drvo. Daleko bilo da su napravili odmoriste tu! Diletanti

Raje

10.07.2015. 14:48

Hrast sacuvati bez ikakvih pokusaja presadjivanja ( ta "operacija" je suvise rizicna kad je u pitanju ovako veliko i staro stablo).Nikakve spomen ploce, parkovi i sl. "Zeleni" da se angazuju oko ovog vaznog pitanja sa zadatkom da sprece ovo nasilje nad prirodom nastalo iz nehata i neznanja.

Mare

10.07.2015. 16:11

@Srbin - Иди ти па га исеци Србине. Не терај друге то да раде.

Mara

10.07.2015. 19:50

Ne dirajte Hrast! Hrast je čast, preživeo Turke a od svoje dece da strada! Gge je pravda tu...Ne rušite bagrenje, srušili, ne rušite platane, srušili...ostavite drveće na miru, neljudi! Hrast je živo biće, sve zna i pamti, Hrast ima više pameti od svih na vlasti zajedno!! Od bilo kog ljudskog bića, da Ga sruše, pa spomen ploču, UBICEEE!! Ne može...Hrast, ne damo Hrast!!!!!Život damo, Hrast ne damo!Pu, Irineju, izdajico, pu!!!!

Сингидон

14.07.2015. 00:51

@Mara - Као што су напрасно и сви они платани у Булевару напрасно постали болесни и трули кад је неко решио да их све посече!

из главе

10.07.2015. 21:13

сачувати храст је лако решив инжињерски проблем, да не помињем јединствено одмориште поред аутопута ... осим, ако не желите да градите имиџ на перфидно креираним аферама

Владимир

11.07.2015. 04:40

Хахахах, стоји храст 600 година ту, сав зелен и леп ко мед. Дође власт због коридора и каже он трули, садс ће мо га посећи. Па ко си ти да селеш стабло које је старије од твог покољења. Срам те вило. Оно је тамо постојало турци су били , а ви хоћете да гс срушите страшно... А толико решења, погледајте на интернету како су неке државе то преуредиле...

Perun

17.07.2015. 05:39

@Владимир - Otpade "napredni", nadam se da će seča hrasta, ukoliko do nje ipak dođe, označiti vašu propast i poslati vas u istu septičku jamu u koju je pre vas stigao "žuti" otpad... Takođe se nadam da će svima vama koji ste ćutali pred svojim uzvišenim vođom i prećutno odobrili seču svojim nereagovanjem, onaj pravi, nebeski vođa podariti isto toliko zdravlja i milosti u životu, koliko i vi tom nebranjenom, mučeničkom hrastu...

Утеривач

11.07.2015. 17:05

Каква је то толико важна траса да не може да се помери 30м лево или десно од храста? Зар је баш толико тешко преусмерити булдожере пар степени у страну да не прегазе храст? И какав је то пројекат кји не трпи никакве измене услед ситуације на терену? Где су гледали кад су цртали трасу?

Косингас

14.07.2015. 00:50

@Утеривач - Још кад на то додаш да им није проблем да изместе наплатну рампу у Бубањ потоку и део водовода због шведске Икее, али им је неприхватљиво да промене у једном делу трасу пута за десетак метара да би тај храст остао у животу!

флавије Јовијан

14.07.2015. 00:57

Очигледно је да су мишљења и осећања Срба у овој држави небитна! Зато је једини спас за овај храст да се ангажује нека национална, или нека друга мањина, и да каже да им је јако битно да се тај храст не дира, и храст ће остати на свом месту!