Obnova vojne avijacije: Superpume iznad Šumadije

R. Dragović

03. 07. 2015. u 20:00

Za modernizaciju srpskog vojnog vazduhoplovstva planira se nabavka helikoptera proizvedenih u Rusiji, ali i na zapadu. Modernizacija "supergaleba" moguća sa "Erbasom"

Обнова војне авијације: Суперпуме изнад Шумадије

VOJNO vazduhoplovstvo Srbije ove godine treba da bude pojačano helikopterima zapadne proizvodnje. Borbenu avijaciju, kako se najavljuje, uz dva ruska helikoptera Mi-17 trebalo bi da pojačaju i dve letelice prozivođača "Erbas difens end spejs". Obnova letnog parka biće zaokružena 2016. kada bi u Vojsku Srbije trebalo da stignu još dva "Erbasova" helikoptera.

Da će krila Srbije biti podmlađivana i na istoku i na zapadu potvrdio je i premijer Alekasandar Vučić. Osim kupovine helikoptera on je najvio i modernizaciju školskih borbenih aviona G4 "supergaleb", koja bi bila sastavni deo paket ugovora sa "Erbasom". Tačku na ovu fazu obnove domaćeg vazduhoplovstva trebalo bi da stavi nabavka lovačkog aviona.

Zapadni helikopteri koji će leteti nad Srbijom, prema nezvaničnim informacijama, biće najverovatnije tipa AS-332 "superpuma". Ovu informaciju preneo je i domaći vazduhoplovni portal "Tangosiks". Zaokret ka Zapadu, prema pisanju ovog portala, između ostalog, napravljen je i zbog previsoke cene od 26 miliona dolara po komadu ruske letelice.

- Srpska strana je zbog ovakvog razvoja pregovora trenutno bliža opciji da se, barem kada je o helikopterima reč, okrenu "Erbasu" - preneo je "Tangosiks". - Paket posla bi mogao da obuhvata širu saradnju koja bi podrazumevala i dugoročno rešavanje potreba za održavanjem i remontom helikoptera "gazela".

ŠANSA I ZA "MOMU" POSAO sa kompanijom "Erbas" mogla bi da udahne novi život i Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici. Ta vojna ustanova, uz određna ulaganja, mogla bi da preuzme posao modernizacije aviona "supergaleb G4". Novu tehnologiju mogla bi da primenjuje i za remont i modernizacije i drugih tipova letelica. Nezvanično se pominje načelni dogovor sa "Erbasom", prema kome bi prvi G4 trebalo da bude modernizovan u fabrici u Bavarskoj, a ostalih osam u Srbiji.

Najavljenom nabavkom novih letelica i modernizacijom i obnovom postojećih aviona i helikoptera Srbija bi trebalo da uspešno premosti vreme do temeljne obnove vojnog vazduhoplovstva. Veliki broj vazduhoplova Vojske Srbije na ivici je korišćenja zbog isteka resusra, a pod znakom pitanja je i obuka pilota. Poslednja helikopterska nesreća na najgori način pokazala je sve mane domaće avijacije.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo ističu da je "superpuma" odličan helikopter koji može da se koristi u vojne, ali i u civilne svrhe. Piloti, međutim, navode da je sistem u Vojsci Srbije prilagođen ruskoj vojnoj tehnici i da mešanje letelica različitih proizvođača nije pravi put.

- Naši piloti lovačke i helikopterske avijacije naviknuti su na ruske procedure, a isto važi i za mehaničare i sistem logistike - kaže pukovnik Slobodan Ristović, penzionisani pilot. - Nove letelice potrebne su Srbiji, koja je među retkim državama koje nemaju jasno definisan nacionalni sistem traganja i spasavanja. Rešenje se možda nalazi u organizaciji ove službe na bazi "superpuma", što bi modernizovane helikoptere Mi-17 logično usmerilo ka Vojsci Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Genius

03.07.2015. 20:23

Naravno za Srbiju je bolje zapadno oruzije ,Rusko nije sigurno jer Rusija vec 40 godine nema ni jednu vojnu pobedu znaci nema ni dobru opremu.Podrzavam ovo jos da kupimo Euro Fajtere Italija nudi povovne bili bi smo najaci u ovom delu Europe.Istina.

Sall

03.07.2015. 22:10

@Genius - Jos kad bi ti imao ikakvog pojma o avijaciji, pa i da te shvatimo ozbiljno. ;)

Јабре

04.07.2015. 00:29

@Genius - Јеси ли кад чуо за Чеченију, Грузију, Крим ? Од пет ратова које су имали 3 су добили а два окончали.

Јабре

04.07.2015. 00:30

@Genius - Још кад би продали те фајтере Србији ... били би ко руски Мистрали.

Posmatrač sa strane

04.07.2015. 06:24

@Genius - Zbog čega sebe nazivaš "Genius" -po znanju to sigurno nisi. Kao prvo, bivši Sovjetski savez ni izbliza nije potstakao toliko ratova kao SAD. Izgubio je samo jedan rat -onaj u Avganistanu. Amerika od 1945. je vodila brojne "vojne operacije" -znači ratove i nije do danas dobila NI JEDAN JEDINI. Čak ni onaj koji je pod plaštom zločinačke organizacije zvane NATO vodila protiv slabašne Jugoslavije. Agresija je završena mirovnim ugovorom a ne kapitulacijom. Njihovi sistemi nisu nimalo bolji od ruskih!

gari

04.07.2015. 10:32

MI-171 u zavisnosti od paketa opreme kosta od 14-18 Miliona $$$$$. "Modernizacija" vazduhoplovstva sa 2,3 hilikoptera je SMESNA sitnopolitikanska vest i cisto zamajavanje naroda !! Nama su potrebne bar 2 eskadrile hiulikoptera (RUSKIH)MI-171 S ili Sh verzije ! Isto toliko novih lovaca(RUSKIH) MiG 35, generacija 4++ i kraj price sto se tice avijacije. Sledece je modernizacija PVO sistema po mogucstvu NAJNOVIJE generacije . Kad se sve to desi, tek tada ce nebo nad Srbijom da bude "zakljucano"

baba Simana-Joko Ono

04.07.2015. 12:54

@gari - Koliko je milijardi evra pokradeno od 5 Oktobra 2000 do danas mogli bi da budemo sila u evropi sta smo sve mogli kupiti od naoruzanja.Ali samo napred za dve godine neka kupe jos 4 helikoptera i to je uspeh.Samo napred.

kum

04.07.2015. 10:47

Ako I kupimo helikoptere necemo naoruzanje.Posle Kumanova 99" takva vrsta naoruzanja nam je zabranjena.

Dragan

07.08.2015. 06:43

@Genius ono sto ocito neznas je da Italija kao i Nemacka/Austrija u svojim RV imaju Eurofightere prve transe koji uopste nisu dobri. cesce su u Hangarima na popravkama nego na letovima u Patroli.sledeca Stavka je kostanje te Letelice mozes kupiti dva SU 35 za jedan Eurofighter...... zato nemoj da lupetas da ti se ovde ne smejemo !