Na spisku za prodaju 50 medija, cena - šaka evra

E. V. N.

02. 07. 2015. u 07:45

Sa medijskog neba Srbije, posle aktuelne privatizacije, nestaće mnoge lokalne kuće. Pojedine lokalne RTV stanice spremne za gašenje

На списку за продају 50 медија, цена - шака евра

Radio Leskovac posluje pozitivno, ali će odmah biti ugašen

AGENCIJA za privatizaciju oglasila je u poslednji čas javni poziv za privatizaciju još 11 medijskih kuća. Tako ih je na prodaju dospelo 50, a mimo ove procedure ostale su 23 medijske kuće.

I u jednom i u drugom košu, bez razlike, medijima preti gašenje. Samo su prvi još četiri meseca na "veštačkom disanju" - država im je produžila finansiranje do kraja oktobra.

Posle toga, ako niko ne bude preuzeo upravljanje, i oni bi mogli da budu izbrisani iz medijskog registra. Na medijskom nebu i dalje postoji 1.440 medija, a posle oktobra moglo bi da ih bude nekoliko desetina manje.

Pojedine medijske kuće, zbog nagomilanih dugova, odmah će biti ugašene. Među prvima na listi biće JP Radio Leskovac, koji će posle 44 godine rada, za nekoliko dana prestati da emituje program. Agencija za privatizaciju nije raspisala oglas za prodaju, uz obrazloženje da stari vlasnici u procesu restitucije potražuju zgradu, kao i da dug iznosi 15,7 miliona dinara. Trenutno posluju pozitivno i na nivou procenjenog kapitala od 3,9 miliona dinara, što bi bila početna aukcijska cena. Lokalna samouprava je u međuvremenu uslovno preuzela dug za komunalije i izmirila zaostale zarade, ali je to urađeno kasno.

- Pozitivno poslujemo od početka maja, a za kupovinu radija bila su zainteresovana tri ozbiljna kupca. Zbog zahteva vlasnika zgrade u kojoj radimo, više ništa ne možemo da uradimo. Čim osnivač bude zvanično obavešten o svemu, ugasićemo naš program - rekao je Bratislav Ilić, v. d. direktora.

Svi zaposleni već su uzimali besplatne akcije, pa ne mogu da postanu vlasnici Radio Leskovca.

VALjEVO RADIO Valjevo, jedina informativna kuća u tom gradu, na spisku je medija koji čekaju kupce i to po simboličnoj ceni od 3.000 evra. Ova medijska kuća nema nekretnine, a novom vlasniku može da ponudi radijsku opremu i 11 zaposlenih, koji nisu veliki optimisti da će pronaći vlasnika.

Iako će neke medijske kuće moći da se kupe za nekoliko stotina evra, postoji opasnost da za njih niko neće biti zainteresovan, pa ni da uzmu besplatne akcije, jer se sa imovinom preuzimaju i dugovanja. Najjeftinije, JP za informisanje Novi Kneževac, ponuđeno je za 235 evra. Ako u prvom pozivu niko ne bude zainteresovan, cena će biti prepolovljena. Među najjeftinijima su i RTV Pruga iz Lajkovca, RTV Blace, Radio Šid, RTV Brus, Radio Medveđa...

Najveću početnu cenu ima "Dnevnik" AD, za koji će budući vlasnik morati da izdvoji najmanje 7,4 miliona evra u prvom krugu ili dva puta manje u drugom. To ipak ne znači da će postati većinski vlasnik lista "Dnevnik".

- "Dnevnik" AD jeste državna medijska kuća, sa nekoliko izdanja. Što se lista "Dnevnik" tiče, mi smo, sa 45 odsto akcija, u njemu manjinski vlasnik, pa će onaj ko kupi nas, uz sve ostalo što posedujemo, kupiti i to - objašnjava Svetozar Karanović, direktor "Dnevnika" AD.

Preostalih, i većinskih 55 odsto akcija lista "Dnevnik" je privatno vlasništvo već 13 godina. Najpre su pripadali nemačkom koncernu VAC koji ih je, 2012. godine prodao kontroverznom biznismenu iz Šapca Miroslavu Bogićeviću.

Neuporedivo je, međutim, atraktivnija preostala imovina "Dnevnika" AD. Reč je, naime, o poslovnoj zgradi od 4.000 kvadrata i zgrada bivše štamparije od 5.500 metara kvadratnih. A sve to na placu od 11.000 kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji na Bulevaru oslobođenja.

BROJKE
*
235 € košta JP za informisanje Novi Kneževac
* 9.500 kvadrata imaju SVE PROSTORIJE "Dnevnika"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Karlas Milorad Novi Sa

02.07.2015. 15:42

kako covek u penziji sa 70 god iradi raspolaze podacima mene je skoro ubio ja sam a idosta nas na ulici bez icega on radi rukovodi prodaje pa zar sve nije jasno od pocetka propasti je tu i sve to je brizljivo smisljao i do sad uspeo ima li iko jaci od njega u ovoj drzavi cista pljacka namestanje i niko nista 40 god sam tu radio skinut sa soc programa staz mi nije povezan osudjen sam od strane njih na tihu smrt znali su podesiti sebi a mene su ubili vapaj ima li pravde i zakona