Arsenal pod sajamskim kupolama

R. DRAGOVIĆ

utorak, 23. 06. 2015. u 13:05

Арсенал под сајамским куполама
Proizvodi domaće i strane vojne industrije od danas do 26. juna izloženi na Beogradskom sajmu. Dolazi 20 delegacija iz sveta i više ministara odbrane

RAKETNI sistem “Mo­rava”, samohodna haubica SORA, bespilotne letelice “vrabac” i “pegaz” - deo su od 38 složenih projekata na kojima radi Vojnotehnički institut. Učinak dvogodišnjeg rada na njima, kao i ostalim velikim sistemima koje razvijaju domaći stručnjaci, biće predstavljen na Sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2015”, koji danas počinje u Beogradu.

Projekti VTI već godinama izazivaju veliko interesovanje domaće javnosti, ali i stranih sistema odbrane. Njihove oči uprte su u raketni program, gde se izdvaja moderna verzija “maljutke”, ali i raketa od 128 milimetara sa korekcijom putanje. Ovo naoružanje biće predstavljeno zajedno sa kumulativnom bojevom glavom, navigacionim i sistemima za upravljanje vatrom i radio goniometrima. Ovi sistemi ne zaostaju ni za dlaku od sličnih koje izrađuju najsavremenije svetske fabrike.

Vojsci Srbije u protekle dve godine isporučeno je osam modernih sredstava, koja su razvijena u laboratorijama u Žarkovu. Potencijalni strani partneri interesuju se za školsko-borbeni avion “lasta”, modernizovani radar P-12, i navigacioni sistem za brodove Rečne flotile.

GRAĐANI DOBRODOŠLI U PETAK Ovogodišnji, sedmi po redu, Sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2015”, biće otvoren od danas do 26. juna u halama 1 i 4 Beogradskog sajma. Kako su najavili organizatori, prva tri dana sajam će biti otvoren za poslovne i vojne delegacije i medije, dok će šira javnost “Partner” moći da poseti poslednjeg dana sajma.

Pored Vojnotehničkog instituta glavnu rolu na ovogodišnjem “Partneru” imaće i preduzeće Jugoimport SDPR, koje posluje kao ujedinitelj fabrika domaće vojne industrije. Ova kompanija tržištu će ponuditi četiri nova borbena sistema, ali i poznato oklopno borbeno vozilo “lazar 2”, familiju višenamenskih oklopnih vozila BOV M12, niz varijanti samohodne haubice NORA B52. Stranim vojskama može da bude interesantan i program vojnika budućnosti VB-10, koji sadrži niz ofanzivnih i defanzivnih podsistema bez kojih nema savremenog ratovanja.

Organizatori Sajma naoružanja i vojne opreme kažu da je reč o događaju koji već godinama okuplja niz kompanija i stručnjaka iz celog sveta. “Partner 2015” posetiće i delegacija Evropske odbrambene agencije - EDA.

TEHNIKA ISTA SAMO SPOLjA Razvoj složenih borbenih sredstava traje između šest i 10 godina. Ona se postepeno dograđuju i dodaju im se novi elementi. - Sajam naoružanja nije sajam automobila niti mode, pa se zato modeli ne menjaju na svake dve godine - odgovara general Zrnić na primedbe da je na svakom “Partneru” izložena ista vojna tehnika. - Sredstva koja su izložena ista su samo naizgled, jer ona imaju svoju internu evoluciju.

- Sajam prosečno posećuje između 15 i 20 stranih delegacija, na različitim nivoima - kaže general-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, koje je pokrovitelj “Partnera”.

- Imamo potvrde da će ove godine Beograd posetiti nekoliko ministara odbrane veoma respektabilnih država. Strani izlagači dolaze da predstave svoje proizvode koje može da koristi Vojska Srbije i druge snage odbrane, ali i da sklope partnerstvo sa našom odbrambenom industrijom.

Na smotri naoružanja i vojne opreme ove godine učestvovaće oko stotinu domaćih i stranih izlagača. Boje domaćina braniće gotovo sve državne fabrike i ustanove namenske industrije, ali i niz privatnih kompanija. Iako se spekulisalo da će učesnik “Partnera” biti i kompanija MiG, čuveni ruski proizvođač avio-tehnike nije među prijavljenim kompanijama. Od stranih gostiju biće češki ČSK, nemački “Rode i Švarc”, danski “Beatronik suplaj”...