Mala matura: Malo je najboljih

I. MIĆEVIĆ

20. 06. 2015. u 13:11

U većini škola zadovoljni su postignutim na maloj maturi. Slični su rezultati kao prošle godine, za nijansu su bolji bili tamo gde se nije štrajkovalo. Malobrojni đaci sa maksimumom poena

Мала матура: Мало је најбољих

PRVA prebrojavanja bodova osvojenih na maloj maturi pokazuju da đaci nisu podbacili u odnosu na prethodne generacije, ali i da će na prste moći da se izbroje učenici koji su osvojili maksimum na sva tri testa. Tamo gde se nije štrajkovalo bili su i za nijansu bolji, a u pojedinim školama gde je protest trajao gotovo pet meseci, direktori kažu da je to ostavilo traga na rezultatima.

- Zadovoljni smo, ali moglo je da bude i bolje - kaže Dragomir Aleksić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Kruševcu. - Štrajk se malo odrazio na rezultat, mada smo držali dopunsku i pripremnu nastavu za učenike osmog razreda. Iz srpskog su u proseku osvojili 13,30, iz matematike 11, a iz kombinovanog testa bod više. Na trećem testu su podbacili, jer su grešili i na sasvim lakim pitanjima.

NJegov kolega iz beogradske OŠ "20. oktobar", Jovan Čuković, kaže da su đaci ove škole bili nešto uspešniji. Oni su iz srpskog osvojili 14,85, iz matematike 13,17, a iz kombinovanog 15 bodova.

- To je za nijansu više nego prošle godine iz srpskog i na kombinovanom, dok su iz matematike bili malo lošiji - kaže Čuković.

Slično su se pokazali i osmaci OŠ "Josif Pančić". Direktor Milan Bajić kaže da je prosek na sva tri testa 14,15 tačnih zadataka. On dodaje da ni u ovoj školi niko nije osvojio maksimalnih 30 bodova na završnom ispitu:

- Ova generacija nam je malo slabija, pa nisu prevazišli prošlogodišnje rezultate. Testovi su bili slične težine kao i prethodnih godina.

Na nivou cele Srbije, đaci su prošle godine prosečno osvojili 12,21 na kombinovanom, 11,51 iz srpskog i 10,71 na testu iz matematike.

Većina škola ove godine, zbog zaštite podataka o ličnosti, nije ni objavljivala spiskove sa preliminarnim rezultatima, već su ih saopštili đacima pojedinačno ili su im pojedinačno odštampali rezultate.


BEZ PREPISIVANJA

- Do pre četiri, pet godina, prepisivanje se toliko tolerisalo da smo imali po 70, 80 đaka sa maksimalnim brojem bodova. Toga više nema, pa su rezultati realni - kaže Dejan Kolundžić, direktor OŠ "Bratstvo" u Novom Pazaru. - S prosekom između 12 i 13 bodova, naši đaci su najbolji na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, ali ni kod nas ni u celom okrugu niko nema maksimum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Marko

20.06.2015. 14:48

Polagati srpski i matematiku kao i generacije ranijih godina. Bez kombinovanog testa.

roditelj

21.06.2015. 17:51

Maturu treba ukinuti,bodovati samo uspeh i to je to.Ovo ovako je bez ikakvog smisla.Ima prepisivanja i bilo ga je uvek!!!