Albanski heroj ležaće kraj Zvečana

I. RADULOVIĆ

10. 06. 2015. u 14:10

Posmrtni ostaci Ise Boljetinca biće preneti u rodno selo na severu Kosova

Албански херој лежаће крај Звечана

POSMRTNI ostaci Ise Boljetinca, albanskog heroja sa kraja 19. i početka 20. veka, čija se slika nalazi na zastavi takozvane velike Albanije, biće sahranjeni danas u njegovom rodnom mestu selu Boljetin u opštini Zvečan. Sahrana koja je u albanskoj javnosti dugo najavljivana i čije se vreme održavanja kao i mesto više puta menjalo, obaviće se bez saglasnosti i obaveštenja nadležnih u većinski srpskoj opštini.

Ovaj događaj izazvao je gnev i ogorčenje velikog broja građana severnog Kosmeta, a neslaganje je izrazio i prvi čovek opštine Vučina Janković, koji je za prenos posmrtnih ostataka Boljetinca saznao iz medija.

- Niko od organizatora nije tražio našu saglasnost. Time su prekršeni zakonski uslovi, s obzirom na to da je reč o procedurama koje moraju svi da ispoštuju - rekao je Janković i izrazio nadu da ovaj događaj neće izazvati incidente na severu. - S obzirom na to da će sahrani prisustvovati samo članovi porodice, smatram da nema argumenata za politizovanje tog pitanja. Dobili smo uveravanja od komande Kfora i Kosovske policije da se nijedan incident na teritoriji opštine i na severu Kosova neće tolerisati - ističe Janković.

Da je reč o provokaciji ocenjuju i predstavnici liste "Srpska".

- Ne podržavamo premeštanje ostataka Boljetinca na sever KiM i doživljavamo to kao provokaciju i potpuno odsustvo obzira prema žrtvama i osećanjima Srba - navela je "Srpska".

Selo Boljetin smešteno je na severu Kosmeta, a pre nekoliko godina ovde je napravljen memorijalni kompleks posvećen Boljetincu. NJegovi posmrtni ostaci su 1998. tajno iskopani iz Podgorice i predati na čuvanje hodži Muli Aslanu Muratiu u Kosovskoj Mitrovici. Prvobitna ideja bila je da se on sahrani u Valoni pored groba prvog premijera Albanije Ismail-Kemal Vljore, na severu Albanije, ali je ipak odlučeno da počiva u svom rodnom selu na severu Kosmeta.

Ceremonija sahrane Boljetinca i njegovih sedam saboraca među kojima i njegova dva sina počeće u 9 časova ispred zgrade opštine južna Mitrovica kako bi im građani odali poslednju počast.

U neposrednoj blizini sela Boljetin nalazi se i srednjovekovni manastir Sokolica. Igumanija mati Makarija ne očekuje ozbiljnije probleme i provokacije.

- Mi smo ovde u dobrom odnosima. Mogu samo neki koji dođu sa strane nešto da pokušaju, ali mislim da će tu da bude i vojske i policije tako da mislim da će sve to da prođe u najboljem redu - rekla je ona.


DATUM PUN SIMBOLIKE

ZA dan sahrane simbolično je izabran 10. jun, kao vrlo važan datum za Albance, jer je istog dana 1878. održana Prva prizrenska liga, istog datuma 1999. je usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN, a 10. juna 2007. DŽordž Buš je najavio nezavisnost Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Tenkovi

10.06.2015. 14:56

Ovo je nebino, bitno je sto smo rastopili tenkove, nemamo vojsku, nemamo svoje ja, kad je organizam slab, svaka shusha je napada i to je sasvim prirodno. Nije prirodno da sami sebi unistavamo imunitet a posle se zalimo sto imaju pretenzije nad nama, pa realno je sada ostvarivo, sta ocekujete, jezikom cete da zastitite Srbiju, samo Vucicevim govorima bez supstance! Glumi Tita, Tito je napravio te tenkove pa tek onda vodio politiku istoka i zapada. Ovakva Srpska politika je samo palacanje jezikom

neobavesten

10.06.2015. 15:03

Ovo je tek početak "primene" Briselskog sporazuma. Sada će Albanci da potplaćuju "srpske"sudije da presuđuju u njihivu korist i očistiće za nekoliko godina sever Kosova. Ono što su učinili Vučić, Dačić i Nikolić je izdaja ili neverovatna glupost. Bilo jedno bilo drugo, ovo će biti porazno po Srbiju!

Vujo

10.06.2015. 15:23

@neobavesten - Napravi ti cetvoro dece, i odgaji ih da budu casni ljudi. I videces kako ce srpstvo opet da zavlada Balkanom. Kad bismo to svi radili, za 50 godina doslo bi opet nase vreme.

Branko

10.06.2015. 21:56

Iso Boljetinac je istorijska ličnost, heroj Albanaca i Šiptara, legenda koja se borila protiv Otomanske i drugih imperija za slobodu i ujedinjenje Albanaca i Šiptara na Balkanu. Treba to poštovati bez obzira da li se to nekome danas sviđa ili ne. Miloš Veliki - Albanaca i Šiptara.

Бг

11.06.2015. 10:08

Они да славе ми да распродајемо , војо скини издајника и дај сиротињи ово мало што имамо