Ljajić: Srbija od danas potpuno digitalizovana

Tanjug

nedelja, 07. 06. 2015. u 13:20

Љајић: Србија од данас потпуно дигитализована
Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal danas ide u istoriju, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić
Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal danas ide u istoriju, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Kao što ste videli, ugasili smo analogni signal ovde na Kopaoniku, a biće istovremeno ugašen i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu", rekao je on novinarima na Kopaoniku.

Ljajić je istakao da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005.godine.

"Nažalost, mnogo se više pričalo o digitalizaciji do sada nego što je rađeno. Mi smo manje pričali, a puno više radili", rekao je Ljajić.

Od danas će, kako je rekao, većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći da prati prosečno po 15 kanala.

"Negde je taj broj i veći od tih 15 kanala i taj signal će primiti potpuno besplatno jer neće morati da plaćaju bilo kome osim početnih troškova vezano za nabavku set top boksova", istakao je on.

Ljajić je rekao da će Vlada objaviti koliko je koštao proces digitalizacije u svakoj od pojedinačnih faza jer "želimo da ovaj proces učinimo što je moguće transparentijim, trudili smo se da uštedimo svaki dinar gde je to bilo moguće".

Prvobitna procena, kako je naveo, je bila da će ceo proces koštati 100 miliona evra, da bi se ispostavilo da će taj iznos biti značajno manji, oko 30 miliona evra, plus deset miliona donacija od EU.

Država će, kako je rekao, od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona evra.

Ukazao je i da će nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija koristiti i za brži razvoj interneta, ali i bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.

Opremu koja je ugrađena, kako je rekao, poseduje svega šest država u Evropi i istakao da "na to možemo da budemo više nego ponosni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

PP

07.06.2015. 14:13

Dokaz kakva smo banana država je i ovo. Najmodernija nam je televizija kao najjače sredstvo propagande. Tu se naravno ne štedi i moramo da imamo najnoviju tehnologiju koliko košta da košta. Ne dao Bog da neko u Srbiji kojim slučajem ne odgleda šta je premijer tog dana uradio i izjavio! U HD kvalitetu!. A gde je digitalizacija, to jest robotizacija industrije? Zašto nam je poljoprivreda što se tiče navodnjavama GORA nego za vreme Marije Terezije?? Gde su protivgradne rakete?

Pata Negra

07.06.2015. 14:16

Čime se ministre vi hvalite? Koji je to vaš deo ili zasluga u opštem tehnološkom progresu koji je kao plimni talas stigao i do nas? Radije bih pomenuo da vlast u Srbiji već godinama PLJAČKA I OTIMA sa porezom na imovinu koji se NE OBRAČUNAVA PREMA TRŽIŠNOJ VREDNOSTI nepokretnosti već prema lokalnim opštinskim izmišljotinama tj ZONAMA. Protivustavno ali po zakonu koji ste doneli, vi bahato i višestruko PLJAČKATE.

Tadeus

07.06.2015. 14:27

Hvale se digitalizacijom kao da je to veliko dostignuce ove vlasti a ne prinudni zadak kji su morali da obave.

Dragan

07.06.2015. 16:06

Ono sto je Ljajic precutao je cinjenica da se kod nas TV program uglavnom emituje u prevazidjenoj SD rezoluciji slike za razliku od vecine drugih zemalja koje su odavno presle na HD rezoluciju koja je 5 puta jasnija i kvalitetnija.

SMOKI

07.06.2015. 16:43

Ne znam koliko je to prava stvar i koliko je efikasna. Prvo i najmanje nevreme sa grmljavinom donelo je nestanak slike i tona na TV aparatima. Ako se ovako nastavi onda smo sa konja pali na magarca i neko nas je ponovo izradio i maznuo pare. Videćemo.U svakom slucaju krajnji korisnici, oni od kojih TV živi i ovoga puta nisu imali pravo izbora.

goke

07.06.2015. 21:54

Super od danas ne hvatam ni jedan kanal. Para nemam za taj" set top boks" niti žrlim da ga kupim. Iduće godine kada počne naplata TV takse koju su najavili ja neću plaćati jer nisam potpisao nikakav ugovor, niti pak koristim uslugu. Ostaje mi samo internet.

Dejan

07.06.2015. 22:39

Preko Deli Jovana na pola boxeva od 28. Maja nema slike. Nesto nisu nastelovali kako treba. Emisiona tehnika nema pojma sta se desava.

Aca

09.06.2015. 14:38

@Dejan - A znači druga polovina boxeva ima sliku? Hm kod koga li je onda greška.

farsa

08.06.2015. 09:39

"Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom"? Hteli ste da kažete, nadam se, da je TV Srbje digitalizovana i da je 97,8 odsto TERITORIJE pokriveno signalom? Ili je TV-signal samo sredstvo za postizanje cilja da se potpuno "digitalizuje" Srbija i njeno stanovništvo?