Muharem Bazdulj: Ponovo je vreme danka u krvi

Vuk MIJATOVIĆ

31. 05. 2015. u 15:46

Pisac za “Novosti” o iseljavanju omladine, Dražinoj rehabilitaciji, "Drugoj Srbiji", kolonijalnom Balkanu

Мухарем  Баздуљ: Поново је време данка у крви

Muharem Bazdulj

REVIZIJA istorije Drugog svetskog rata u Srbiji počela je kada je koalicija "Zajedno" preuzela vlast u Beogradu 1997. godine. Tada je skinuta petokraka sa Starog dvora i tada su oduzete ulice Ivi Loli Ribaru, Ivanu Milutinoviću i Savi Kovačeviću. LJudima koji su najsvetliji primeri antifašizma u Evropi i za koje nikakve grehe komunističkog režima ne možeš da vežeš jer su poginuli pre kraja rata. To počinje u krilu vlasti koju čine, da ne spominjem mrtve, Vuk Drašković i Vesna Pešić.

Danas, osamnaest godina nakon što je njena vlast oduzela ovoj trojici ulice, Vesna Pešić i drugi iz GSS, poput Žarka Koraća, kritikuju rehabilitaciju Draže Mihailovića iako su sami započeli taj trend. Kao što će kamen koji baciš pasti na zemlju, tako će, ako 1997. godine uzmeš ulicu Ivi Loli Ribaru, 2015. godine biti rehabilitovan Draža.

Ovako Muharem Bazdulj, jedan od najboljih i najpoznatijih mladih pisaca na prostoru koji u poslednje vreme zovemo "regionom", komentariše reakcije koje je u Srbiji izazvala rehabilitacija vođe Ravnogorskog pokreta. Sarajevski pisac sa beogradskom adresom, koji nije izbegao da bude uhvaćen u čaršijski sukob takozvanih prve i druge Srbije. Zbog njegovih stavova deo "drugosrbijanske" javnosti, ali isto tako i anonimni učesnici raznih nacionalističkih foruma u BiH, proglasili su ga "srpskim igračem" i gotovo mu nalepili etiketu srpskog nacionaliste.

- To je posledica nekoliko mojih tekstova u kojima sam pokušao da poljuljam stereotipnu crno-belu sliku, zato što ni stvarnost nije takva - objašnjava Bazdulj. - Mislim da su antikomunizam i antijugoslovenstvo kosturi u ormanu i prvi greh te "druge Srbije". Ako njima ukažeš na to, kreću "ad hominem" napadi. Ali to me ne dodiruje previše jer sam kroz sličan tretman prošao u Sarajevu kada sam pisao o nečemu što se ne dopada tamošnjoj čaršiji. Na primer - da se ne mogu tek tako otpisati događaji u Dobrovoljačkoj jer tu nisu pobijeni neki "četnici" već klinci koji su bili na služenju vojnog roka. Bio je tu i jedan lekar, otac Saše Radulovića...

KOMPLEKS MANJE VREDNOSTI * Žalimo se da se mladi i uspešni ne zadržavaju ovde, a onda dovodimo "strani menadžment" kao čudotvorno rešenje za propale fabrike? - Kod mlađih generacija došlo je, iako to zvuči kao gruba fraza, do gubitka nacionalnog samopouzdanja. Nekada smo imali užasan osećaj superiornosti prema Česima i Poljacima, pričali šta sve možemo sa jednom crvenom u Varšavi... Nekada smo imali osećaj superiornosti, sada kompleks manje vrednosti.

* Da li vam se čini da su reakcije na vaše stavove žešće delom i zbog toga što nisu u skladu sa onim što bi se na osnovu vašeg "bošnjačkog identiteta" očekivalo?

- Ima toga. To je dogmatska svest koja ne teži nikakvom dijalogu, čak i u širem krugu sličnomišljenika. Ako imalo skreneš smatraš se otpadnikom. Naravno, to ne važi za taj čitav "front". Ima ljudi koji su spremni za neku vrstu nijansiranosti, ali baš zbog toga i oni često budu etiketirani.

* Govorite o nedoslednosti dela građanske Srbije u slučaju rehabilitacije Draže Mihailovića. Slična nedoslednost može se pročitati i u reakcijama koje stižu iz regiona?

- Čini mi se da reakcije u Hrvatskoj služe da tamošnje vlasti prikriju vlastiti revizionizam koji je ranije počeo i mnogo dalje odmakao. U Hrvatskoj su već devedesetih ne samo izbrisane partizanske ulice nego su one date visokim ustaškim funkcionerima. Neki, poput Mile Budaka, po bizarnoj ideji da su bili pisci, uvršteni su u školske programe. Licemerno je da današnja Hrvatska, koja je već dvadeset godina suštinski bazirana na raskidu sa antifašističkom tradicijom, kao neka Trnoružica koja se budi posle zimskog sna, otkriva da je Srbija krenula da nekoga rehabilituje.

* Hrvatska predsednica je kritiku Srbiji zbog Draže uputila iz Blajburga?

- Pavelić i Draža ne mogu da se porede. Možda na nekom nivou sa Pavelićem može da se poredi Nedić, ali ni to nije dobra paralela. Pavelić je imao kolaboracionistički sistem iza sebe, sastajao se vrlo često sa Hitlerom, bio njegov blizak saradnik. A iako su Dražine jedinice u određenim trenucima sarađivale sa okupatorom, ne može se reći da je Draža lično imao bilo kakav prijateljski odnos sa vođom Trećeg rajha. Čak je jedno vreme bio na Hitleroj poternici.

* Da li smo rehabilitacijom Mihailovića dobili dve paralelne verzije istorije?Mogu li one da ostanu jedna kraj druge ili se ipak mora tragati za zajedničkim istorijskim narativom?

- Presuda je tu manje važna, a bitnija je odluka iz 2004. godine o izjednačavanju partizana i ravnogoraca. Te paralelne istorije na zvaničnom nivou postoje najmanje deset godina. Posle Putinovog govora u Beogradu i učešća Srbije na paradi u Moskvi, kao nikad u poslednjih 20 godina osećamo ponos što smo učestvovali u antifašističkoj borbi. A istovremeno imamo rehabilitaciju. Možda ćemo i to za pedeset ili sto godina posmatrati kao što Englezi danas vide Rat ruža. Ali danas, delimično i zbog svega što se dešavalo devedesetih, ove stvari imaju dnevnopolitičku težinu.

* Aleksandar Vučić je u Sarajevu poručio da Srbi i Bošnjaci moraju da razmišljaju o zajedničkoj budućnosti. Čini se da Srbija sve više preuzima ulogu nekoga ko želi da zaboravi podele i uspostavi nove odnose u regionu?

- Čini mi se da je Vučić shvatio jednu relativno banalnu stvar - da bi se nekom vrstom zajedničke politike Srba i Bošnjaka smirile neuralgične podele u tri države na zapadnom Balkanu. Pored Srbije i BiH, tu je i Crna Gora gde bi saradnja srpskih i bošnjačkih partija mogla da označi novu vrstu političke paradigme. Ako bi došlo do minimalnog konsenzusa o zajedničkom interesu na liniji Beograd - Sarajevo - Tirana, to bi moglo da pacifikuje region. Deluje ohrabrujuće to što se čini da deo međunarodne zajednice koji je imao interes da ovde ima tačke zamrznutog konflikta, sada nastoji da pacifikuje region.

* Mislite li da je to moguće s obzirom na eskalaciju priče o "Velikoj Albaniji" i incidente poput onog u Kumanovu?

- To je verovatno najproblematičniji faktor unutar naše regije. Napraviću ovde jednu kafansku analogiju - kada je devedesetih postojala ideja da svi Srbi treba da žive u jednoj državi, međunarodna zajednica se tome oštro usprotivila. Danas, kada Albanci imaju istu težnju, imamo samo deklarativno protivljenje. Princip mora da postoji - ako su granice nepromenljive, onda su nepromenljive. Tu naravno dolazimo na pitanje Kosova, koje je verovatno ključno. Svako ko to posmatra sa minimumom objektivnosti i poštenja vidi da je ideja da je taj slučaj "sui generis" - obična glupost. To je zaista otvorilo Pandorinu kutiju. Mislim da se čak ni Putin ne bi usudio da anektira Krim da nije bilo presedana Kosova.

* Izgleda da je albanski nacionalizam jedini nacionalizam na Balkanu koji međunarodna zajednica ne osuđuje?

- Emil Sioran kaže da čas nacionalizma ne dolazi istovremeno svim narodima. Mislim da je na neki način taj čas kod Albanaca zakasnio. Ali Albanci verovato iz perspektive nekog zapadnog stratega koji posmatra demografske karakteristike izgledaju kao najjača karta u budućnosti. Jedan prijatelj iz Amerike, koji je držao predavanja svuda po Balkanu, pričao mi je kako je svuda, od Srbije do Slovenije, čak i u Sarajevu, slušao priče o tome kako su Amerikanci grozni ljudi. Jedino u Prištini i Tirani su mu plaćali piće kad čuju da je Amerikanac.

* Toliko je krvi proliveno u različitim borbama za nezavisnost, a došli smo do toga da živimo u polukolonijalnim državama?

- Krleža je u jednom eseju rekao da će Hrvati, ako nekada i dobiju tu nezavisnost o kojoj sanjaju, jedva čekati da je nekom opet daju. I na neki način to se potvrđuje. Najveći albanski pisac Ismael Kadare rekao je da Balkan može da bude svoj na svome ako se dogovore Grci, Albanci i Sloveni. Kada posmatramo Grčku, vidimo da, iako je u EU, ona danas ima pseudokolonijalni položaj. To me podseća na Andrićevu "Travničku hroniku" gde muslimani gledaju ka Istanbulu, Hrvati ka Beču, Srbi ka Petrogradu. Umesto da su upućeni jedni na druge. To možete da proširite na čitav region danas. U srpskim i hrvatskim medijima jedna od glavnih tema je odlazak mladih u Nemačku. Maltene imamo danak u krvi. Oni ovde nemaju perspektivu, a Zapadu je draže da uvozi Evropljane i belce koji su deo istog kulturnog miljea nego stanovništvo pravog "trećeg sveta".

NA DELU JE "NOVA ARMANI LEVICA"

* Može li "nova levica" da bude odgovor na sve veće nezadovoljstvo građana političkim strankama i liderima u čitavom regionu?

- Levica je pokret koji od svog nastanka teži što većoj inkluzivnosti. Istorijski, desnica želi da osnovna prava da što manjem broju ljudi, a levica da se ta baza proširi. Najveća opasnost novih levičarskih pokreta jeste što pokušavaju da rade suprotno. Umesto da budu inkluzivni, oni su ekskluzivni. To je neka "armani" levica, koja traži da budeš fensi obučen i da nipošto nemaš seljački ukus u muzici da bi bio levičar. Leve stranke moraju da nađu način da u svoju gravitaciju ubace "gubitnike tranzicije". Mislim da bi oni koji su izabrali Vučića sa pametnom levicom postali njeni glasači. Čak i u vreme celovitih radikala, uveren sam da njihovi birači nisu bili vođeni nacionalizmom već pre svega osećajem bede i izgubljenosti. Nažalost, levica se, ne samo u Srbiji, pretvorila u jednu vrstu interesne grupe za zaštitu stečenih prava i privilegija.

* Ima li u Srbiji stranke koja bi mogla da postane prava levica?

- Demokratskoj stranci, koja je nastavak one Grolove i koju je osnivao Pekić, to levičarsko odelo nikada nije dobro stajalo. Puno bliža pravoj levici bio bi SPS da nema tog užasno teškog prtljaga Miloševića. Mogu da zamislim da se mlađe generacije, za koje će devedesete biti davna prošlost, pre okrenu SPS nego nekoj drugoj danas postojećoj stranci koja teži levici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Zoran

31.05.2015. 16:27

Iscepane Vam pantalone na jednom kolenu. Jel i to danak u krvi Zapada ili ste sami izabrali da vam bude pocepano?

Velizar

31.05.2015. 16:30

Г.Баздуљ докле год неко покушавао да на свој начин појасни или промени "црно-белу" слику Србије па и региона не може избећи етикету националисте или "српског играча". На жалост свих народа апсолутно сте у праву. Намерно пишем на жалост јер очигледно да на овим просторима народи још нису свесни свог незнања. Комплекси, комплекси и само комплекси.

naranca

02.06.2015. 14:48

@Velizar - ''Комплекси, комплекси и само комплекси.''------Stvarno smo uzasni.Pa sta onda dolaze ovamo svakih 40 godina???Sto nas bre ne ostave na miru!!!!!

sas

31.05.2015. 16:40

Lepo pricas lepi a i vidim nacitansi i relativno realan:) Mali se povijaju kako vetar duva. a ni 'Veri' nije mane i ona ima svoje strane i opredeljenja. PS:onaj koi se jos zove Srbin! je jos najstabilniji Bez razlike na politicka opredeljenja. Kako reko vetar duva a grane se povijaju i odlamaju;)

Nikolic MN.

31.05.2015. 16:51

Uvek mi je zadovoljstvo da cujem misljenje velikog intelektualca Muharema.Vise ovakvih nezavisniih,kriticki nastrojenih umova je preko potrebno regionu.

Nikša

31.05.2015. 16:57

"... čak je jedno vreme bio na Hitlerovoj poternici." A koje vreme na poternici nije bio? Još jedan pokušaj relativizovanja Đeneralovog antifašizma, u formi tobožnje objektivnosti. Zatim, emotivni monolog nad brisanjem partizanskih imena ulica, stavljajući ih u prizmu osvetoljublja prema dokazanim antifašistima, kao da su ta imena data voljom Beograđana, koje su za tu priliku, morali malo da pobiju.

Dejanbg

31.05.2015. 17:14

Sve neki silni filozofi i mislioci a ne vide dalje od nosa. Draža nije bio svetac ( nijedan vojskovođa to nikad nije ni bio) ali nije ni zločinac. A zaista, samo najpovršniji ljudi mogu u Josipu da vide oslobodioca i nekakvu pozitivnu figuru, barem što se Srba tiče. Živeli su u njegovo vreme, minimalno od minimalnog rada, neodgovorni prema budućim generacijama, otimali , hapsili ljude bez krivice i krali bez kajanja, a danas glume nekakve moralne gromade i uglednike.

Bolimeud

31.05.2015. 17:23

svi se bave fasizmom i antifasizmom u srbiji, niko svoju kucu ne gleda, a nema vala sta ni da vidi.

Гвозден

31.05.2015. 18:14

У било ком облику заступати тезе комунизма и правдати њихове присталице као борце за слободу, је безумље које се ничим не разликује од било ког нацистичког или стаљинистичког славоспева. Комунисти који су сматрани Србима, или бар Југословенима,су у Србији оставили дебео траг крви и отворене ране које никако да зарасту. Свако ко је био уз злотвора, што су они дефинитивно и били, штитио га и тиме одржавао на власти, ничим се не разликује од оних који посташе муслимани или католици.

s

31.05.2015. 18:23

Opasan vam ovaj mali. Ma svako ko ne naginje ni na levu ni na desnu stranu, zasluzuje postovanje. Ovaj Bazduljj ga bas onako, po sred srede ...

Toza

31.05.2015. 18:52

Muharem definitivno razmislja I ima osecaja za loguku I deduktivno zakljucivanje. Ali malo previse vuce na levo za moj ukus. Zanimljivo je da kod nas ne postoji desnica kad su u pitanju ekonomska I socijalna pitanja. Zato nam je ekonomija u raspadu. Kod nas postoji desnica kad su u pitanju nacionalna pitanja u vezi kojih bi trebalo da budemo ujedinjeni bez obzira na levu ili desnu naklonjenost. Patriotizam I nacionalni interesi nisu ni levo ni desno.

baunti

31.05.2015. 18:59

Hahaha... Znači, svako ko je i malo neutralan biva označen kao "srpski" igrač? Šta vam to govori? Meni kaže da su Srbi opet ispali jedini neutralni i normalni u svom razmišljanju i postupanju. Toliko o srpskoj "hegemoniji" i mitu "Velike Srbije." :)))

Ambrozija

31.05.2015. 19:18

I ne samo to! Ova podela je konačna. Imali smo šansu kakva se ukazuje samo jednom ali smo je prokockali. Prokockala je upravo egalitarsistička i autoritarna levica. Međutim, opstanak nije stvar samo levice. Ponajmanje levice. Naši naivni narodi misle da bi ponovno ujedinjenje bilo moguće samo ognejm i mačem. Pod egidom katoličanstva, pravoslavlja i/ili islama. Ali to nije tako, jer ko god zavlada celim ovim prostorom preko noći će postati trn u oku svake velike sile. Zbog prostora samog.

namcor

31.05.2015. 19:37

nisam procitao do kraja clanak jer me smara taj draza ceo zivot sam mu pio krv iz vinjaka a moj deda je rokao cetnike(obratite paznju na cep rubinovog vinjaka)ali svaka cast momak

Диле

31.05.2015. 20:50

Одавно нисте објавили интервју са човеком сличним овом. Овде је једно посматрање свега што нам се догодило и што нам се догађа дато са пуно истине и велика захвалност за све што је овде изговорено.

Страхиња Ч.

01.06.2015. 11:42

Генерално одличан текст, има неких ствари око којих нам нису исти ставови, али доста је објаснио. Браво!

momcilo

01.06.2015. 16:10

pa za jednog levicara, on je totalno ok. mislimda su I levicari su ljudskog porekla, osim gneva oni imajui I nekakve, primitivne ljudske osecaje. opet, na kraju nadam da ce I levicari postepeno postati ljudi.

Душан Силни

01.06.2015. 16:31

Ко је овај човек? Одакле се појавио у Београду и почео да залази по телевизијама и новинама? Нешто ми се чини, кренуо је исто кад и "Слободна Европа" на радију. Ко нам је све то наметнуо? Зашто пристајемо?

Boro

02.02.2018. 06:10

@Душан Силни - Veoma pametan mladi covjek. Rodjen je u Travniku (kao i Andric), a u Beograd se preselio iz Sarajeva. On se sam nametnuo razumnim pisanjem. A sta ti Dusane imas da pristajes? U cije ime?

gistro

01.06.2015. 22:32

Čitam Muharemove članke u "Vremenu" već duže vremena. Retko koji novinar me je oduševio kao on sa spektrom tema koje pokriva (istorija, rock, društvo, sport) i sa kojom lucidnošću analizira i iznosi svoje stavove.

naranca

02.06.2015. 11:37

''---užasan osećaj superiornosti prema Česima i Poljacima, pričali šta sve možemo sa jednom crvenom u Varšavi''---------Ja nikada nisam imao osecaj superiornost zbog ''crvene''.Ja sam imao osecaj superiornosti zbog ''Mi nismo u Warsavskom paktu!''Tj mi smo slobodni.A danas mi je taj osecaj jos veci jer ''Mi nismo u NATO-u''...Onda su ih Rusi ''uveli'' u Warsavski pakt a posle su oni sami usli u NATO kavez.Kako da se ne osecas superiornim?

naranca

02.06.2015. 14:56

Jos jedan ''Kusturica''.Pametan ,inteligentan,humanista,ali sta mu sve to vredi kad nije za Homeinija.

Milan

02.06.2015. 20:25

Lepo sada mu Draža smeta, Tomislav Nikolić je preselioseti mošti Kralja Petra II Karađorđevića, rehabilitovao Dražu, Srbija staje na noge posle deklarativnog zamajavanja, a Muharem nije slovensko ime pa ne može da nam deli lekcije.