Poražavajuće: Više nastradalih u porodičnom nasilju, nego u kriminalnim obračunima!

Tanjug

29. 05. 2015. u 23:33

Među počinicima izrazito dominiraju muškarci, među žrtavama žene, a u incidentima se veoma često koristi nelegalno oružje, poput pištolja i lovačkih pušaka koji mogu biti legalizovani

Поражавајуће: Више настрадалих у породичном насиљу, него у криминалним обрачунима!

Ilustracija

BEOGRAD - U Srbiji, po apsolutnom broju smrtnih ishoda, porodično nasilje ima primat u odnosu na kriminalna obračune, navodi se u danas predstavljanoj analizi publikacije o zloupotrebi vatrenog oružja pod nazivom "Oružje na meti".

Među počinicima izrazito dominiraju muškarci, među žrtavama žene, a u incidentima se veoma često koristi nelegalno oružje, poput pištolja i lovačkih pušaka koji mogu biti legalizovani.

Veliki broj incidenata s oružjem događa se među prijateljiam i krvnim srodnicima, navodi se u publikaciji koju je sačinio Centat za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC)

U publikaciji, sačinjenoj na osnovu medijskih natpisa i stavova građana, istaknutno je i da "gotovo polovinu žrtava, odnosno meta u incidentima sa vatrenmim oružjem čine mladi, koji najčešće prolaze sa ranjavanjem, dok je smrtni ishod češći kod starijih".

Autorka analize Svetlana Lukić iz Centra za istražvanje javnih politika je rekla da su muškarci gotovo 32 puta češće pocinioci nego žene, a da su žene pet puta česće žrtve nego muškraci.

Ona je navela i da je u incidentima sa oružjem prilikom nasilja u porodici u oko 52 odsto prisutan smrtni ishod.

Lukić je kazala i da je svaki četvrti slučcj upotrebe vatrenog oružja završen smrtnim ishodom, dok je u više od trećine incideneta ranjavanje bila poslediCA upotrebe vatrenog oružja.

Prema njenim rečima, oko 80 odsto oružja koje je upotrebeljeno u incidentima se može legalizovati, što bi bilo veoma značajno sa aspekta bezbednosti.

SavetniCA na projektu Iva Savić kaze da je cilj projekta da se pronađe način za bolju kontrolu naoružanja i time pomogne državnim organima.

Prema njenim rečima, zato je analizirano i ko su žrtve, gde se događaju incidenti, kakvi su stavovi građana, ko su žrtve a ko počinici.

Predstavnik MUP-a Miljko Simović je pozitivno ocenio objavljene podatke u publikaciji podsetivši da je trenutno u toku nova legalizacija oružja.

On je rekao da je u prethodnom periodu organizovano pet akcija legalizacije oružja tokom kojih je prikupljeno više od 100.000 komada raznog oružja.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa SEESAC i drugim međunarodnim organizacijama, ranije je uništeno više od 110.000 komada oružja, s čime će se nastaviti.

Po podacima objavljenim u publikaciji, najviše zloupotreba vatrenog oružja povezano je sa kriminalom (38 odsto), svađama u vezi s novcem, imovinom ili ljubomorom (9,75 odsto) i porodičnim nasiljem (6,25 odsto)

Smrtni ishod u incidentima povezanim sa kriminalom relativno je redak, dok u porodičnom nasilju predstavlja oko polovinu slučajeva, navodi se u publikaciji.

Po broju zabeleženih incidenata, sa 78 odsto dominiraju urbane sredine u kojima su mesto okršaja najčešće ulice (25 odsto), a mnogo ređe privatni prostor (15 odsto)

U ruralnim sredinama u polovini slučajeva kuća ili dvorište predstavljaju mesto oružanog incidenta.

Skoro petina slučajeva zloupotrebe vatrnog oružja dogodila se u javnim ili službenim prostorijama - kancelarijama, prodavniCAma i na graničnim prelazima, a blizu 10 odsto ih je bilo u ugostiteljskim objektima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije