Smenjene vladike bez adrese

R. Dr. - V. M.

ponedeljak, 25. 05. 2015. u 09:11

Смењене владике без адресе

Episkopi Filaret i Georgije

Sveti arhijerejski sabor, posle odluke o dvojici episkopa, nastavlja rad. Filaret će prihvatiti odluku, Georgije na svoju ruku izabrao Kanadu

MESTA gde će ubuduće živeti dvojica episkopa koje je Sabor SPC razrešio uprave nad eparhijama odrediće Sveti sinod SPC po završetku sednice najvišeg crkvenog tela.

Smenjeni vladika Filaret, kako se nezvanično čuje u krugovima bliskim Patrijaršiji, prihvatiće svaku odluku Sabora. Problemi, međutim, mogu da nastanu oko buduće adrese smenjenog episkopa kanadskog Georgija. On se vratio u Kanadu, u manastir Svetog Preobraženja u Miltonu, gde namerava da boravi i ubuduće, ali ova njegova odluka nema odobrenje vrha SPC.

U ovom njegovom potezu poznavaoci prilika u Crkvi vide potencijalnu pretnju da se "slučaj Georgije", uprkos smeni sa vladičanskog trona, rasplamsa i produbi podele među vernicima.

- Na Eparhiju kanadsku uknjižena je samo polovina kuće u kojoj razrešeni vladika namerava da se nastani. Ostatak se vodi na njegovo lično ime - objašnjava naš sagovornik iz Crkve. - Problem je u tome, što razrešeni vladika ne sme da se nastani bez blagoslova nadležnog episkopa, koji sigurno neće dobiti za život u Miltonu. Kanadski zakoni, međutim, čvrsto brane ličnu svojinu svojih građana, što je argument na koji trenutno ne postoji odgovor.

FILARETU ODREDILI ZLATAR EPISKOPU Filaretu posle suspenzije početkom marta određeno je mesto boravka - manastir Svetih Vračeva na Vodenoj poljani na planini Zlatar. Reč je o usamljenoj bogomolji na gotovo 1.500 metara nadmorske visine, koja je po šest meseci godišnje zavejana snegom. U ovom manastiru živi i tihuje samo jedan monah.

Kupovinu kuće i njenu uknjižbu mimo crkvenih propisa konstatovala je i sinodska komisija koja je utvrđivala stanje u Kanadskoj eparhiji i koja je predložila razrešenje. Vladika Georgije sa delom sveštenika i vernika za sada odbija da preda eparhiju patrijarhovom namesniku Vasiliju Tomiću. To će učiniti, navodno, tek kada Sabor završi rad i kada bude potpisan zapisnik za zasedanja, što se smatra trenutkom stupanja na snagu odluka.

Razvoj situacije u Kanadi neformalno će biti razmotren i na Saboru, koji danas u beogradskoj Patrijaršiji nastavlja rad. Posle subotnje bure okončane iznenadnom odlukom o razrešenju vladike Filareta, situacija u Saboru postepeno se vraća u normalu, iako su neslaganja među vladikama i dalje velika. Filaretov pad tumači se i kao svojevrsni poraz grupe episkopa predvođenih vladikom bačkim Irinejem.

Uklanjanje vladike mileševskog, koje su zastupali mitropolit Amfilohije i episkop Grigorije, u Patrijaršiji se komentariše kao nastavak politike uklanjanja samovolje u episkopatu. Način na koji je Filaret smenjen, međutim, okrnjio je i autoritet samog patrijarha Irineja. Poglavar SPC samo 12 časova pre Filaretove smene preuzeo je odgovornost da vladika ostane još godinu dana u Mileševi. Grupa članova Sabora izvršila je na njega u subotu ujutru pritisak i prinudila ga da poverenje u Filareta stavi na glasanje.

NOVI POSTUPCI

VLADIKA Filaret peti je velikodostojnik SPC koji je razrešen upravljanja eparhijom od 2010. godine. Ključeve episkopskih središta pre njega su morali da polože vladike raško-prizrenski Artemije, srednjoevropski Konstantin, zvorničko-tuzlanski Vasilije i kanadski Georgije. U Crkvi se već najavljuju novi postupci za utvrđivanje kanonske odgovornosti. Na tapetu bi, kako se spekuliše, među prvima mogli da se nađu episkop vranjski Pahomije, banatski Nikanor i sremski Vasilije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Vojislav Rajic

25.05.2015. 12:34

U Pravoslavlju ima prica o onima sto su hteli da kamenuju. Mogli su samo ako i oni nisu bili gresni. Bilo bi lepo da i vladike nadju zajednicki jezik i da time spasu mnogostradalnu, namucenu crkvu u Srba od novih raskola. Sveti ljudi su oni sa dalekim i sirokim vidom a u njihovoj okolini vlada mir. A ta lepa rec mir je toliko preko potrebna svim ljudima a posebno napacenom i mngostradalnom narodu srpskom. Smerno molim da Vladike srpske povrate mir u crkvi gde ce blagodat i radovanje vladat.i

Borislav

25.05.2015. 15:03

SPC se polako cisti od protivnika novom uredjenju crkve.Irinej i Grigorije zele da se predje na novi kalendar i da imamo svce kao i katolicka crkva. Eto na prier vise se neide na uranak oko 5-6 sati ujtro vec se sluzi ponocna liturgija.

Mарко

26.05.2015. 18:15

@Borislav - Ми православци који смо из времена Патријарха Викентија и Германа знамо да се Ускрс-Васкрс славио првом литургијом у 5,00 сати ујутру, а другом у 9,00 сати конкретно у Београду. Онда су почели стидљиво са Римокатоличком Поноћком најпре у Цркви на Врачару и полако нас преведоше на поноћке. Вечнаја памјат Патријарху Викентију и Герману који нам оставише ово у аманет....

Kanadjanin

25.05.2015. 19:25

Kako je moguce da vladika Georgije moze biti suvlasnik nove kuce i imanja, a da nije ulozio svoj novac, a koje se nalazi uz sam manastir. Ova kupnja je uradjena smisljeno i to skoro od clanova eparhijskog savjeta koje je sam vladika izabrao ili lobirao sa se izaberu, bez ikakvog znanja parohijana. To potvrdjuju i rjeci vladike u skorasnjim novinama gdje on kaze da se ne protivi smjeni iako se ne slaze, jer se imao dovoljno vremena da se za nju pripremi. Ovo suvlasnistvo je primjer lobiranja.

Jadni smo

26.05.2015. 16:55

@Kanadjanin - Ово сувласништво је пример да монаси имају некретнине иако им заклетва то не дозвољава. Мада је он практично са монаштвом давно раскрстио. Очекујем да се сада и званично ожени, да му свадбу направимо, нека глуми попа-расколника. Проблем ће бити коју од њих да озваничи јер она му неће дозволити да их има више, као досада.

Jadni smo

26.05.2015. 05:47

Седео сам на Скупштини која је потврђивала некакве одлуке прошлих Скупштина, где Владика потенцира да му се купи кућа. Има људе који предлажу, подржавају али диктатору нико да каже ништа против. Чудило ме да Владика има плату, наводно нема породицу, а други му кућу купује. Питао сам поједине свештенике, како он као монашко лице нема места у манастиру, да ли то значи да он у пензији престаје бити монах али су ми рекли да много питам. Који ће Владика Георгија трпети у комшилуку орден ће заслужити.

mil slav

26.05.2015. 16:34

Bivsi kanadski vladika se ponase kao da je jos uvek vladika. Sto ga odmah ne rasciniste? Resite to kako treba jer se on sam nece dozvati pameti. Morace onda po kanadskim sudovima i po kanadskim zatvorima. Broj pristalica je istinski minimalan, samo grupica njih koji imaju finansijski interes kao npr. sekretar koji nikada vise nece imati posao u Kanadi jer nema sta da ponudi. Ogromna vecina naroda ga nikada nije volela ali ga je trpela i jedva je docekala da se smeni. Podrska samo za SPC.

Марко

26.05.2015. 18:27

Епископ Филарет је дете из времена блаженоуснулог Патријарха СрБског Германа и ово је само напад на саму духовну традицију СПЦ из времена Патријарха Викентија и Германа....Да ли се то може укинути, не до год има верних који знају шта је СПЦ преживљавала за време Титоизма....када је вера била ''приватна ствар грађана''....