SRBIJI preti opasnost od terorističkih akcija u narednih dvadeset dana. Oko 50 albanskih terorista sprema se da pređe sa Kosova i Metohije na teritoriju opštine Preševo i da odatle deluje!

Kako "Novosti" saznaju, ovo su poverljivi obaveštajni podaci do kojih je operativnim radom stigao štab za koordinaciju bezbednosnih službi Srbije.

Sa ovom dramatičnom procenom, prema našim informacijama, upoznate su i državne institucije Srbije i primenjuju se sve potrebne mere kako bi se sprečila teroristička zlodela na teritoriji naše zemlje.

Procene su da nije isključena opasnost da naoružani ekstremisti pokušaju da u centralanoj Srbiji otvore žarišta poput Kumanova. Pretpostavlja se da bi prvi ciljevi mogli da budu vojni i policijski objekti.

Prema podacima operativaca, među potencijalnim napadačima su dobro obučeni borci terorističke OVK, koji imaju veliko iskustvo iz prethodnih ratova. Njihovo jezgro bi, kako se pretpostvalja, trebalo da budu u Gnjilanu, Drenici i na Bajgori.

Naše službe dugo razmatraju sve opcije pa i taj najgori scenario koji uključuje terorističke napade. Zbog toga će svih ovih dana biti povećan stepen borbene gotovosti vojnih, policijskih i obaveštajnih snaga. U osetljive zone štab je već poslao združene snage svih bezbednosnih službi.

Samim tim što na Kosmetu postoje snažne baze radikalnog islama, prema oceni Milovana Drecuna, šefa skupštinskog Odbora za KiM, postoje i mogućnost njihovih akcija na teritoriji centralne Srbije. On dodaje da na KiM ima povratnika sa ratišta koji su bili u Islamskoj državi i imaju veze sa međunarodnim džihadističkim organizacijama, što govori da postoje kapaciteti za izvođenje terorističkih akcija.


STEFANOVIĆ: IMAĆEMO ŽESTOK ODGOVOR
NAŠA država u stanju je da se odupre svakom mogućem terorističkom napadu - izjavio je za "Novosti" Nebojša Stefanović, ministar policije. - Posle incidenata u Kumanovu u najosetljivije zone uputili smo najelitnije pripadnike policije i pratimo situaciju na terenu. Nećemo dozvoliti ugrožavanje bezbednosti stanovništva ali i pripadnika policije i vojske. Žestoko ćemo odgovoriti na svaki teroristički napad.

- Na drugoj strani, srpska država kontroliše ekstremiste i to pokazuje činjenica da do sada nije bilo nikakvih napada. Naše službe mogu da prate kretanje ovih mreža i po tom pitanju treba da sarađuju sa privremenim institucijama u Prištini i međunarodnom zajednicom - kaže Drecun.

Što se tiče područja na KiM u kojima bi teroristi mogli da "zbiju redove", Drecun navodi da su uslovno rečeno njihove "baze" ona mesta u kojima su koncentrisani radikalni islamisti, a da se "logori za obuku" organizuju ad hok, obično u zabačenim selima. Te obuke traju deset do 20 dana.

General u penziji Radovan Radinović spušta loptu.

- Nije velika verovatnoća da albanski teroristi sa KiM izvedu napad u centralnoj Srbiji. Ali, naše službe bezbednosti moraju biti na oprezu. One su apsolutno sposobne da preduprede svaku potencijalnu opasnost. Ne verujem da bi meta mogućih napada bile državne institucije, već bi akcije bile u funkciji izazivanja straha, skretanja pažnje i homogenizovanja albanske populacije oko projekta "velike Albanije".

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi odbacuje mogućnost da dođe do eskalacije sukoba na jugu Srbije - u Preševu, Bujanovcu ili Medveđi. I, po njegovom mišljenju, preterane su priče da je počela borba za "veliku Albaniju", koje on podvodi pod senzacionalizam:

- Ima problema u Preševskoj dolini, ali najbitnije je da su nosioci političkog života i stranke do kraja opredeljeni za političko rešavanje problema i za dijalog. Nesrećna epizoda u Makedoniji je odraz jedne zastarele i prevaziđene logike, koja nije uspela ozbiljno da destabilizuje tu zemlju i bilo koju susednu oblast.

Sasvim drugačijeg viđenja je Stiven Mejer, američki ekspert za Balkan, po čijem mišljenju smrtonosni napadi radikalnih islamista u RS i Makedoniji predstavljaju težnju balkanskih islamista, posebno Albanaca, da se spoje u jednu državu i koji smatra da će u našem regionu biti još sličnih akcija:

- Ovi napadi znače da na Balkanu nisu rešena pitanja granica i njihovih daljih promena u regionu će biti. Vrlo je verovatno da će biti povećan kontakt između balkanskih ekstremista i šireg radikalnog islamskog pokreta na Bliskom istoku.

Teroristi planiraju da u Srbiji primene pakleni recept iz Kumanova

KLjUČNA POSETA PREMIJERA AMERICI

DOGAĐAJI u Makedoniji, po mišljenju Drecuna, moraju se posmatrati kroz geopolitičku prizmu, pa on podseća na izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija iz februara da se niz evropskih zemalja, među kojima i Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija..., nalaze na "liniji vatre" kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve: - Gruevski je očito okrenut ka Moskvi, zbog čega se previranja u Makedoniji, bez sumnje, mogu podvesti pod koncept "obojenih revolucija". Hoće li se nestabilnost preliti dalje, zavisiće od posete premijera Vučića Vašingtonu. On će biti suočen sa teškim pitanjem gde vodi Srbiju - ka evroatlantskom ili evroazijskom prostoru, i ako bude dao ubedljive odgovore to će biti ključ za zaključavanje destabilizacije regiona.