Ziloti: Vežbamo kao izviđači, a ne kao vojska

M. RISTOVIĆ

05. 05. 2015. u 13:30

I ovog leta 15 mališana obučenih u vojničku uniformu učiće tehniku rukovanja oružjem na južnom Kučaju. Članovi “Srpske istinske pravoslavne crkve" tvrde da nema govora o vojnoj obuci dece

Зилоти: Вежбамо као извиђачи, а не као војска

I OVOG leta 15 mališana obučenih u vojničku uniformu učiće tehniku rukovanja oružjem na južnom Kučaju. Pripadnici "Srpske istinske pravoslavne crkve" (ziloti) objavili su na svom sajtu novi poziv za treći Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp (SPOK) od 1. do 10. avgusta.

Prošle godine, posle objavljivanja fotogafija i video-snimaka dece sa replikama "kalašnjikova", veliki broj institucija u Srbiji je osudio kamp, ali ništa nije urađeno da se njegov rad eventualno zabrani. Iz MUP-a je najavljena provera celog slučaja.

Organizatori iz SIPC za "Novosti" navode da njihov kamp nije i ne može biti kamp za vojnu obuku dece i omladine, "kako zlonamerno pokušavaju da ga predstave neki mediji".

- SPOK kao i svaki izviđački ili skautski kamp ima primese vojničkog duha i discipline - navodi episkop utešiteljevski Akakije, predsedavajući Arhijerejskog saveta SIPC. Dan u njemu započinje podizanjem državne zastave uz zajedničko pevanje himne "Bože pravde" i fiskulturom.

Ziloti govore da dnevne aktivnosti obuhvataju planinarenje, orijentaciju i snalaženje u prirodi, obezbeđivanje ishrane u prirodi i časove nacionalne istorije, kao i slikarske radionice, sportska nadmetanja i zabavne aktivnosti - pevanje uz logorsku vatru, stare narodne igre i druženje polaznika kampa.

- Aktivnost streljaštva iz "ersoft" plastičnih pušaka za igru bila je predviđena i sprovedena u toku jednog dana i to u trajanju od nekoliko sati, a obuhvatala je gađanje u papirnu metu. Dakle, upotreba ovih pušaka za igru nije ni u jednom trenutku ličila na vojni trening, niti se to gađanje sprovodilo sa nekom namerom obuke za oružane sukobe - poručuju iz SIPC.

Navode i da je poznato da streljaštvo, baš kao i ostale aktivnosti u kampu, spada među uobičajene aktivnosti skautskih odnosno izviđačkih kampova širom sveta (uzor su bili skautski kampovi Ruske zagranične crkve u SAD, sa iskustvom dugim više decenija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

pavel

05.05.2015. 14:02

Ja ovde ništa diskutabilno nisam video niti pročitao,melp mi smeta to njihovo ekstremisanje po pitanju vere i ekumenizma,no to je lična stvar i ubeđenje svakog od nas.Veštine koje pokušavaju da prenesu deci su krajnje pozitivne i u neku ruku neophodne deci koja su sve više zatrovana ekranom,sedenjem i neznanjem.

GAGA

05.05.2015. 14:13

Samo napred naucite nase decake ono sto zapravo i treba da znaju... prave drustvene.hriscanske i vojne vrednosti naseg podneblja.pobogu zar svi zaboravljamo gde zivimo,zlu netrebale ali svakako im nece odmoci da znaju,a najvazinje je sto ce ih nauciti da su muskarci i da to i treba da ostanu....samo napred!

Filip

05.05.2015. 16:53

@GAGA - Bravo, treba svaki decak da zna da puca, pa jednog dana, hvala Bogu, u boj, ako treba, za otadzbinu je najveca cast dati zivot. Pravi muskarci nece zaliti ako hriscanski daju svoj zivot za krst casni i majku Srbiju, svaka majka ce biti ponosna na takvog sina.

Sedi 1

05.05.2015. 17:50

Ovakvim postupkom se budi zelja za odlazak u vojsku i u rat. Deca nisu svesna da je rat nesto najstrasnije. Pokusajte da zamislite da ubijate u zgradi nekog komsiju. U ratu mnogo komsija ubijate i oni vas ubijaju,a ne poznajete se. Posle toga nastupaju veliki psihicki problemi. Mnogi se ubiju posle zavrsetka rata.Neko pre a neko kasnije.

4c

05.05.2015. 20:02

@Sedi 1 - Zato ce takvi ko ti da zive vjecno,njihovim malim i nezamjetnim zivotima hahaha

pacifik

05.05.2015. 21:20

@Sedi 1 - Od malena sam zna da rukujem oružjem, da ga sastvi i rastavim, bavio sam se u osnovnoj školi streljaštvo, bio izviđač, bio u vojsci, posjeduje legalno oružje, no nikada mi nije palo na pamet da ratujem i ubijam komšije. Za to treba neka druga vrsta odgoja, mržnja. Nisam vjerinik, pa samim tim ne podržajem zilote, ali mnogo dječaka kada sam ja bio u tim godinama bi uživalo u takvom kampu.

Sedi 1

05.05.2015. 21:31

@Sedi 1 - Odlican je kamp,ali treba se uciti snalazenje u prirodi. Ja sam pripadnik vojske vise od 20 godina. Smatram da decu ne treba uciti vojsci....nerocito sad kad ih mozda ta ljubav moze kostati i odlaska negde gde se ratuje...nazalost.

Sedi 1

05.05.2015. 21:35

@Sedi 1 - Nisi svestan koliko je lose usadjivati deci ideju o ratu. Rat pocinju i zavrsavaju politicari. Pocinje se sa plasticnom puskom,pa kao svaka droga krece sa zeljom za pravim oruzjem i to pre punoletstva. Ja sam bio maloletan kad sam dobio pusku i ratovao kao pitomac u Sarajevu. Preko 20 godina nosim uniformu. Ucite ih svemu....samo ne vojsci.Nemojte da se kajete u buducnosti zbog zelje da vam dete bude vojnik.

Branko

05.05.2015. 20:00

Posao za policiju, istražne organe i sudstvo. A roditeljima koji svoju decu daju u ruke takvim likovima pod hitno, za početak, poslati socijalnu službu - na vrata. PS, oznake na uniformama iste kao kod UČK.

Ratko

05.05.2015. 20:27

Kad imas deo teritorije svoje domovine koji je okupiran moras da se bavis ovakvim stvarima, ili si naj**o iz mesta!

fića

05.05.2015. 20:37

Znači ima neko ko još misli o budućnosti ove zemlje sve pohvale,nadam se da ih obučavaju i uče vrednostima Pravoslavlja i Srpskom slobodarskom duhu.

Nostradamus

06.05.2015. 09:28

@fića - A puska kao sto to svi znamo, spada u "vrednosti pravoslavlja", he ,he, he?.

Izviđač Saveza izviđača Srbije

05.05.2015. 20:41

Deca na slici nikako ne mogu biti članovi izviđačke organizacije u Srbiji, odnosno članovi Saveza izviđača Srbije! To se lako može proveriti na našem zvaničnom sajtu. Mi imamo oko vrata marame, svoje uniforme i svoje oznake koje sa ponosom nosimo. Imamo svoj program odobren od strane ministarstva obrazovanja i učimo decu da se snalaze u svim situacijama, da se psiho-fizički razviju i budu konstruktivni članovi društva. A ovo... ovo su već slučajevi za nadležne organe.

Ivan bc

06.05.2015. 09:40

Ovakav način rada sa decom je veoma zabrinjavajuć. Pogotovo poređenje sa radom izviđača-skauta. Za neupućene Srbija je jedna od zemalja koja je osnivač svetskog skautskog pokreta zajedno sa još 19 zemalja. Danas u svetu skauti postoje u skoro svakoj zemlji i ima ih blizu 40 miliona. Iako je rad skauta-izviđača i njihov program sličan u celom svetu, ovakve aktivnosti nisu podržane, niti se organizacije koje se ovakvim radom predstavljaju kao izviđačke, mogu smatrati za skaute-izviđače

Ivan bc

06.05.2015. 09:49

Inače sam izviđački pokret se zasniva na veri u sebe, porodicu i duhovnosti i tradiciji. Izviđači uče kako da se snađu u prirodi, stvari bitne za boravak u prirodi, ali to nije jedino što uče. Kroz specifičan način izvođenja aktivnosti izviđači uče o odgovornosti, komunikativnosti, fer pleju, zajedništvu, ekoligiji, prvoj pomoći i još bezbroj stvari koje im omogućavaju da se iskažu kroz svoje talente i veštine. U izviđačima ne postoje podele po imovnom stanju, političkom ubeđenju, isl.