Vučić: Obaveza - život u miru

M. NIĆIFOROVIĆ

22. 04. 2015. u 11:37

Premijer o tabli Aćif-efendiji u Novom Pazaru, koja još nije uklonjena: Ne mislim da je postavljanje ploče bilo pametno

Вучић: Обавеза - живот у миру

Otkrivanje table Aćif-efendiji pre dve i po godine

PRILIKOM posete Novom Pazaru novinari su podsetili premijera Aleksandra Vučića da se pre dve i po godine, tada kao prvi potpredsednik Vlade, ljutio kada je u centru Novog Pazara postavljena spomen-ploča Aćifu Hadžiahmetoviću (Aćif-efendiji), ratnom gradonačelniku Novog Pazara, i da je tražio njeno uklanjanje. Premijeru je rečeno i da tabla ipak nije uklonjena.

- Ja ne mislim da je tada to bilo smisleno, dobro i pametno. Ali, moja je obaveza da utičem na to da ljudi ovde žive zajedno i u miru i da se ni na koji način ne provocira novi sukob. Moje mišljenje je o tome jasno, kao i Rasima LJajića. Želim da u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici imamo ljude koji poštuju državu, koji je osećaju kao svoju i koja poštuje njih. Kad se ovim poslom bavite onda u tom smislu i donosite odluke - odgovorio je Vučić.

Spomen ploču Aćif-efendiji postavili su čelnici tadašnjeg Bošnjačkog nacionalnog veća, a postavljanju je prisustvovao i tadašnji ministar u Vladi Sulejman Ugljanin.

ULICA STRADALIMA ODLUKOM odbornika jedna ulica u Novom Pazaru nosiće ime DŽevada LJajića i Milosava Mića Veselnovića, zdravstvenih radnika koji su nedavno tragično izgubili živote u helikopteru kojim su spasavali bolesnu bebu iz Novog Pazara.

Tokom Drugog svetskog rata Aćif-Hadžiahmetović je bio gradonačelnik Novog Pazara i saradnik kvislinške tvorevine Velika Albanija, posleratne vlasti optužile su ga za saradnju sa nemačkim okupatorom, proglasile ratnim zločincem i streljan je u naselju Hadžet.

Na svečanoj akademiji održanoj povodom 554. godišnjice Novog Pazara, kojoj su prisustvovali i potpredsednici Vlade Rasim LJajić i Kori Udovički, gradonačelnik dr Meho Mahmutović uručio je priznanja najzaslužnijim Novopazarcima i drugima koji su dali svoj doprinos razvoju i promociji ovog grada.

Odlukom odbornika Gradske skupštine za počasnog građanina Novog Pazara proglašen je premijer Aleksandar Vučić priznanje "ključ grada" je u ime premijera primio Rasim LJajić. Posthumno, priznanje je dobio tragično stradali lekar,urolog Safet Skenderi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Stefan

22.04.2015. 14:55

Ova tabla mora biti odmah uklonjena. Valjda će Bošnjaci shvatiti da nije pametno veličati saradnike okupatora u II Svetskom ratu. Današnja Evropa se temelji na antifašizmu i niko ne bi smeo da ima dileme oko toga u Srbiji.

Ruza

22.04.2015. 15:30

Premijer je dao svoje misljenje o postavljenoj tabli ,na njima je ga poslusaju ili pak da se ogluse o svemu tome.

Ђура Змај

22.04.2015. 16:38

@Ruza - Ружо, уђи на сајт Бошњачког нацеионалног већа па послушај химну "Ја син сам твој", па је упореди са алијином из 92-95.године, погледај уџбенике, и оптужбе да је Карађорђе починио геноцид на Бошњацима, уместо што је дизао устанак против Турака... Где по уставу, по административној подели Србије постоји "Санџак", и не задире ли он у територијални интегритет Црне Горе, Србије (Па и тзв. "Републике Косово)..? Послушај говор министарке Удовички о АУТОНОМИЈИ Бошњака... Погледај уџбенике...

Milojko

23.04.2015. 22:55

@Ruza - Djuro, crni Djuro! Znas li ti uopste sta ovakvim preporukm siris? Raspitaj se i ne udaraj vise na drzavu. Pozdrav.

Đura Zmaj

22.04.2015. 17:07

Pogledajte i Rezoluciju BNV "O položaju i ostvarivanju prava i sloboda Bošnjačkog naroda u Srbiji", kojom traže izmenu ustava RS, kako bi im se priznao status naroda, a ne nacionalne manjine, pri tome Republiku Srpsku nazivaju paradržavom stvorenom na genocidu i traže "paralelu" za sebe u Srbiji - znači "Pepubliku Sandžak"... Ej Srbijo, kukavna ti Majka, šta si dočekala.!?

Igor

22.04.2015. 17:32

Niko ne provocira Bošnjake u Sandžaku, ali i oni treba da budu odgovorni i da ne provociraju svoje sugrađane pravoslavne veroispovesti.

Đura Zmaj

22.04.2015. 19:04

@Igor - Igore, gde se nalazi taj tzv. "Sandžak"..? Ovo je 21-vi vek, Otomansko carstvo se davno raspalo!!!

beli

22.04.2015. 20:16

@Igor - Očigledno je da velika većina Bošnjaka ne podržava ovakve provokacije, ali kao i kod svih naroda, tako i kod Bošnjaka postoje eksremisti koji uživaju da provociraju.

Glasinac

22.04.2015. 20:27

@Igor - Igor:U suštini nema nekih većih problema u Sandžaku. Te sitne provokacije koje dolaze od nekih političara, ne mogu da naruše dobre odnose u Sandžaku.

SENKA VETRA

22.04.2015. 19:57

Ako zelimo da se priblizimo EU moramo biti pobornici mira i blagostanja, nikako drugacije.Treba pokazati da smo spremni da se menjamo iz koraka i da svoj nacin zivljenja podignemo na visi nivo.

Miloš Mačar

22.04.2015. 20:33

Odluka da jedna ulica u Novom Pazaru nosi ime Dževada Ljajića i Milosava Mića Veselnovića, zdravstvenih radnika koji su nedavno tragično izgubili živote u helikopteru kojim su spasavali bolesnu bebu iz Novog Pazara je za svaku pohvali .

mara

22.04.2015. 21:30

Svima nam je preko glave rata, teskih reci, taj period mora da ostane iza nas.