Gužva na spisku za besplatne knjige

I. MIĆEVIĆ

31. 03. 2015. u 14:20

Kroz nedelju dana biće poznato koliko dece dobija udžbenike. Niska primanja osnovni kriterijum - granica se ne zna unapred. Male šanse da knjige dobiju i srednjoškolci

Гужва на списку за бесплатне књиге

Ukupan budžet za besplatne udžbenike je oko 600 miliona dinara

PRIJAVLJIVANJE za besplatne udžbenike je završeno, a za nedelju dana biće odlučeno koliko osnovaca će od države dobiti knjige. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da očekuju da oko 135.000 učenika dobije besplatne knjige.

Oko 85.000 dobiće u punom iznosu - 4.000 za uzrast od prvog do četvrtog razreda, 6.000 za petake i šestake i 8.000 za učenike sedmog i osmog razreda. Još oko 40.000 osnovaca sleduje polovina ovog iznosa. Ukupni budžet je oko 600 miliona dinara. Kriterijumi za odabir biće niska primanja, deca iz domova, hraniteljskih porodica, deca samohranih roditelja ili invalida, iz porodica gde samo jedno radi...

Zavisno od grada i škole, interesovanje se razlikuje, ali je u svim krajevima veliko. U startu je najavljeno da će i deo srednjoškolaca moći da dobije besplatne knjige, ali sudeći prema interesovanju u osnovnim školama, male su šanse da se to dogodi.

- Od 1.282 đaka u našoj školi, prijavilo se njih 513 - kaže za "Novosti" Bogi Gogić, direktor OŠ "Ilija Birčanin" u Zemun Polju. - Većina roditelja prijavljivala se po osnovu niskih primanja, a u velikom broju prijava navedeno je i da je samo jedan roditelj zaposlen. Svako je mogao da se prijavi, pa smo imali čak i one koji su zatražili besplatne udžbenike iako otac i majka zajedno zarađuju 120.000 dinara.

NAPLATE, PA ŠTAMPAJU U pojedinim školama roditelji su još u februaru poručili udžbenike, kako bi izdavačima mogli da plate na rate, po nižoj ceni. Mnogi u toj grupi ispunjavaju kriterijume za besplatnu raspodelu kompleta, ali su izdavači "pretekli" ministarstvo i na vreme uzeli porudžbenice. U školama kažu da izdavači zapravo novcem dobijenim od roditelja štampaju knjige, jer prikupe nekoliko rata pre nego što uopšte krenu u štampu.

Nešto je manja gužva u novobeogradskoj OŠ "20. oktobar". Direktor Jovan Čuković kaže da se prijavila petina od 1.250 učenika. I ovde je najčešći kriterijum bilo siromaštvo.

I u OŠ "Bratstvo" u Novom Pazaru situacija je slična. Prijavilo se nešto više od 300 od ukupno 1.600 učenika.

- Gotovo svi roditelji naveli su da nemaju nikakve prihode. I nisu lažirali, već većina radi na crno, kod privatnika - kaže Dejan Kulundžić. - Sve podatke dostavili smo školskoj upravi i videćemo ko će dobiti.

Školske uprave imaju tri dana da obrade podatke, pa će najkasnije u četvrtak morati da ih proslede Ministarstvu prosvete, koje će u ponedeljak odlučiti ko će dobiti besplatne knjige.

- U tim spiskovima nema imena i dokumentacije, već će nam škole, a potom i školske uprave učenike klasifikovati prema kriterijumima, pod brojem - objašnjava za "Novosti" dr Zorana Lužanin, pomoćnica ministra prosvete. - Bilo je dilema šta znače niska primanja, ali nismo mogli da propišemo konkretan iznos, jer ne postoje valjani podaci o porodičnim primanjima u Srbiji. Zato ćemo granicu odrediti na osnovu podataka koje dobijemo u prijavama. Ako neko i lažira podatke, mi se ne možemo baviti time. To je posao drugih institucija. A i na roditeljskom sastanku će biti pročitano ko je dobio knjige, pa se nadam da je roditelje bilo sramota da traže besplatne knjige a da se voze džipom.

Lužanin dodaje da je za izračunavanje skale primanja korišćena OECD formula, koja se primenjuje u mnogim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije