Roditelji otetih beba neće leks specijalis

M. BOŠNJAK

24. 03. 2015. u 09:28

Majke i očevi beba nestalih u porodilištima traže odgovornost krivaca, a predloženi propis to ne omogućava. Zahtevaju formiranje specijalne jedinice MUP-a za istragu kidnapovanja dece

Родитељи отетих беба неће лекс специјалис

Roditelji na skupu u Milanovcu

ODBIJAMO "leks specijalis", zakon po kojem neće biti krivične odgovornosti i gonjenja za otmičare naše dece iz porodilišta! To je organizovani kriminal, zločin prema našoj deci i porodicama. "Bebi afera" je političkim odlukama zataškavana radi zaštite "bebi mafije". Bez krivičnog gonjenja zaštićenih svedoka i insajdera nema istine ni pravde za otetu decu.

Ovo je srž platforme koju je Udruženje za istinu i pravdu o bebama poslalo Vladi, poslaničkim grupama, Savetu Evrope i ambasadama. Najnoviji skup unesrećenih roditelja održan je u Gornjem Milanovcu u nedelju po podne. Vodili su ga Jasmina Stojanović sa Kosmeta i Radiša Pavlović iz Kragujevca.

- Rodila sam devojčicu u Prištini, prevezena je u Beograd i oteta - mučno priča Jasmina, koordinatorka u udruženju, dok Pavlović, predsednik njegovog upravnog odbora, kaže: - Imam pouzdane dokaze o kidnapovanju moja dva blizanca iz porodilišta! Kod jednog doktora lažno umiru isključivo blizanci... Dali smo dokaze za to.

Do maja, Udruženje će održati još skupova po Srbiji. Platformom, oni od države, između ostalog, zahtevaju "da hitno deblokira rad MUP, svih službi bezbednosti i pravosudnih organa, omogući roditeljima uvid u knjige centara za socijalni rad o inostranom i domaćem usvajanju dece, arhive matičnih službi opština i medicinskih ustanova..."

Zahteva se i formiranje specijalne jedinice MUP za istragu kidnapovanja dece iz porodilišta, uspostavljanje nadležnosti Specijalnog tužilaštva i Suda za borbu protiv organizovanog kriminala za te slučajeve, ali i da se izuzmu svi tužioci koji su bili u postupku 2013.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije