Mališani zavrću uši roditeljima!

V. Crnjanski Spasojević

nedelja, 22. 03. 2015. u 16:21

Малишани заврћу уши родитељима!

Ilustracija Gorana Divca

Favorizovanje dečjih prava, koje im obezbeđuje zakonska regulativa u Srbiji, umnogome šteti porodici. Zakon tinejdžerima omogućava da sami odlučuju o mnogim važnim pitanjima, čak i kada je to suprotno njihovim interesima

OBESNA i razmažena ili nesrećna? Kakva su deca koja se bacaju po hodnicima tržnih centara u nastupu besa, udarajući rukama o pod ili izlog obližnje prodavnice? Kakvi su tinejdžeri koji igraju "igrice" sa roditeljima, pokušavajući da ih ubede u očiglednu laž, da ih naprave ludima, da ih ismeju ili potcene pred prijateljima, koji odbijaju da kažu gde i sa kim izlaze, koji na svako "uči" ili "obriši prašinu" drsko uzvraćaju sa "neću"?

I kakvi su roditelji koji to trpe? Nemoćni gubitnici, koji su iz ruku ispustili vlastite mališane, ili žrtve novog doba? U Engleskoj je policija apelovala na roditelje da ih više ne zovu u pomoć kad deca "polude". U Srbiji to još nije slučaj, ali su strahovanja da bi neki od predloga iz novog Prednacrta Građanskog zakonika mogli da daju "vetar u leđa" dečjim pravima, nauštrb prava roditelja.

Prema Tanji Papić, logopedu i psihoterapeutu pod supervizijom, neograničena prava nisu ono što deca žele:

- Živimo u virtuelnom, kupoprodajnom svetu, gde je sistem okrenut ka materijalnim stvarima. Rečenice roditelja koje često čujemo su: "Kupiću ti ako budeš dobar", ili "Ako ne budeš vrištao u prodavnici, kupiću ti sladoled". Kupovina je postala sredstvo za uspostavljanje odnosa roditelj-dete.

Roditelji su prinuđeni da rade do besvesti i osećaju krivicu jer ne provode dovoljno vremena sa decom. Iz krivice se rađa osećaj nemoći. Dete, pak, ima bazičnu potrebu za nežnošću i pažnjom. Kada ne uspeva da zadovolji tu potrebu, postaje agresivno i traži od roditelja još materijalnog. Gro roditelja nema kapacitet da jasno postavi granicu i kaže "ne".

- Roditelji su uplašeni da će zabranama frustrirati dete. Ali frustracija nije isto što i trauma. Svako dete traži da mu jasno budu postavljene granice. Frustracija može biti pozitivna jer dete tako uči i sazreva, vežba da savlađuje prepreke, a kad ih savlada, stiče samopouzdanje - kaže Papićeva.

APSURDNO PRAVO Pošto se u Prednacrtu zakonika trenutak u kome dete stiče pravo da izabere srednju školu ne vezuje za završetak osnovne škole, već za navršenu 15. godinu života, ispada da učenici koju su ranije krenuli u prvi razred nemaju pravo da samostalno odluče o izboru srednje škole sa 14 godina. Nasuprot njima, oni koji su ponavljali razred to pravo imaju.

Roditelji ne mogu i ne treba da čuvaju dete od toga da ne plače ili da ne bude tužno, jer ga onda nisu osposobili za život. Oni su tu da bi bili roditelji, kao što su deca tu da bi bila deca. Kada se uloge zamene, ni jedni ni drugi nisu srećni. Takva deca izrastaju u depresivne osobe.

Pošto tate i mame ne umeju da kažu "ne", jer ih grize savest zato što su prezauzeti, dete vremenom počinje sa emocionalnim ucenama - "ako me voliš, kupićeš mi ili učinićeš mi". Ako želje ne zadovolji odmah, nastaje eksplozija ljutnje. Dete koje ne može da odloži zadovoljenje i kontroliše impulse, nesrećno je.

- Roditelj ima ulogu da osposobi dete za život, da bude samostalno, da poštuje tuđe i zna svoje granice, da se nauči empatiji. Umesto da im cilj bude zdravo i srećno dete, neki roditelji insistiraju na svojoj projekciji, na ispoljavanju dečjih mnogobrojnih talenata čak i kada ih nema. Sve češće mi dolaze nesamostalna deca, koja sa četiri godine ne umeju da se obuku i jedu. Nisu naučena da poštuju hijerarhiju, jer im roditelji daju lažnu sliku da hijerarhije nema - kaže Papićeva.

Ne postoji savršen roditelj, to nije zanimanje bez prava na grešku, i zato ona preporučuje tatama i mamama da se opuste i jednostavno vole svoju decu.

Da li će to ubuduće biti dovoljno, pita se Miloš Stanković, asistent Pravnog fakulteta u Beogradu. Sumnju mu rađa pomenuti Prednacrt Građanskog zakonika, koji, kako kaže, umesto da favorizuje porodicu kao celinu, favorizuje svaku njenu individuu, pa kad njihovi interesi dođu u koliziju, nastaje disharmonija.

Mnoga neprecizna rešenja daju ogromna prava deci, za koja ona, budući nezrela, nisu spremna. Kao primer, Stanković navodi da su i dosadašnjim Porodičnim zakonom i ovim Prednacrtom predviđene radnje nasilja u porodici koje, zbog nepreciznosti formulacije, lako mogu doći u koliziju sa pravom i obavezom roditelja na vaspitanje i obrazovanje deteta. Jedna od njih je "ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima", ako bi to kod deteta ugrozilo spokojstvo. Tako se postavlja pitanje da li bi roditelji vršili nasilje u porodici ako bi detetu ograničili noćne izlaske, kontakt s vršnjacima koji na njega loše utiču, ili pristup mestima gde se sastaju verske sekte?!?

- Pristup koji dete stavlja u centar kosmosa i podriva i biološku i pravnu funkciju roditelja, srpski zakonodavac naročito izražava regulišući sadržinu roditeljskog prava. Suprotno svim rešenjima u uporednom pravu, kod nas dete sa navršenih 15 godina života, sposobno za rasuđivanje, stiče ovlašćenje da o mnogim suštinski važnim pitanjima odlučuje ne samo samostalno i neograničeno, bez ikakvog preispitivanja njegovih odluka od strane roditelja, već i bez mogućnosti da se njegove odluke procenjuju kroz lupu njegovog najboljeg interesa - konstatuje Stanković.

Tako ono može samostalno da odluči da li će i kako održavati lične odnose s roditeljem s kojim ne živi, koju će srednju školu pohađati, kojim će se medicinskim intervencijama podvrći. To znači, konstatuje Stanković, ako su roditelji razvedeni, petanestogodišnjak može, samostalno ili nagovoren od strane roditelja sa kojim živi, da odluči da više ne održava nikakav kontakt sa drugim roditeljem. Može, pod uticajem društva, da odabere srednju školu koja samo trenutno odgovara njegovim željama, ali je ispod nivoa njegovih sposobnosti. Izbor srednje škole čak formalno nije ograničen ni na škole u istom gradu, pa strogo tumačenje zakona može da znači da bi roditelji morali da udovolje želji deteta koje živi u Senti da ide u školu u Leskovcu!

- Da li zakonsko rešenje da petnaestogodišnjak može "dati pristanak na preduzimanje medicinskog zahvata" podrazumeva i da može samostalno da odluči o prekidu trudnoće, da vrši estetske operacije, pa čak i da menja pol bez potrebe da obavesti roditelje - pita se Stanković, i konstatuje da roditelji ne mogu efikasno da vrše prava i dužnosti, da odgovaraju za vaspitanje i obrazovanje deteta ako na njihove sudbonosne odluke ne mogu da utiču, čak i kad su suprotne dečjim interesima.

KOD DRUGIH

Hrvatskim Obiteljskim zakonom predviđeno je da u cilju dobrobiti deteta, a u skladu sa njegovim uzrastom i zrelošću, roditelji imaju pravo i dužnost da nadziru dete u njegovom druženju sa drugim osobama, odnosno da zabrane detetu mlađem od 16 godina noćne izlaske bez pratnje odrasle osobe u koju imaju poverenje. U Francuskoj su roditelji ovlašćeni da kontrolišu društvene veze i poštu svoje maloletne dece.


IZMEĐU 12 I 14 GODINA

Najveći broj maloletnih, uglavnom psiholoških zlostavljača, prema evropskim istraživanjima, ima između 12 i 14 godina, a roditelji-žrtve u proseku 44. Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke, koje se ne usuđuju da priznaju ni sebi, a kamoli stručnim službama, da su žrtve. U današnje vreme posebno je čest oblik materijalnog iskorištavanja i ucenjivanja, pa se roditelji u najgorim slučajevima čak i zadužuju da bi ispunili želje razmažene dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Закаснили сте. И то намерно и плански.

22.03.2015. 17:33

Касно сте почели да лупате. Ово сада је млаћење празне сламе. До јуче сте то величали. Ово сте требали писати 5-10 година раније, али онда сте били заузети са величањем демократских права деце. Боже, јесте лицемерни. Види се и по одабраној илустрацији. Ова девојчица, што се држи за главу, треба да претставља младу маму??? Са петнајст деце? И то још немачка слика, осим полублесавог лица маме. Зар није тако "главни" уредниче? Ви који пишете тако "родољубиве" чланке, да просто глава заболи.

Tomo

22.03.2015. 17:36

Nažalost, poštovanje starijeg, skromnost, poštenje i korektnost danas su mane a ne vrline.

tacno tako

20.05.2015. 13:36

@deki - Mene otac mlatio na svakom koraku.... Ne daj Boze da moja deca rade ono sto sam ja mojim roditeljima. Toliko masnica I modrica... Po danasnjim zakonima bi me oduzeli od roditelja... Ali, bio sam bijen kad zasluzim I kad sam neposlusan. I sta mi fali? Nista. Zavrsio, masinstvo, pricam dva jezika. Kulturno se ophodim prema svima. Postujem starije, postujem tudje misljenje. Lepo vaspitan. Tata, hvala ti do neba. Za svaku batinu. Koliko god da je bolela, I ona je bila odraz ocinske ljubavi. Hvala ti

Srbistanac

22.03.2015. 19:04

"Bicu dobar/dobra ako mi kupis to i to" se uci od starijih, a ko u tome udovolji detetu, 90% stvara novu sponzorusu ili buduceg "biznismena" ("trgovina srecom" je upravo zastupljena medju tim slojevima, da se ne lazemo, i roditelji se medjusobno podmicuju na razne nacine kao kompenzacija za generalno los odnos, pa kako da deca ne prime to od njih), pa mislite o tome. Inace, o ovome je trebalo mnooogo ranije, jedno 10-15 godina ranije, sada je vec voda u usima.

repus

22.03.2015. 19:09

ови закони којки забрањују физичко кажњавање деце и закон о заштити жена у србији доводи директно до разарања породица што је сан сваке секте када нема породице и када је растурена онда је лако манипулисати са свима жене умислиле да су фенси и раде шта хоће деца знају да су исто тако ослобођена сваке одговорности и раде шта хоће пример мога комшије има троје деце изударао сина савесни комшија га пријавио вуко се по суду шест месеци робијо сада је дигао руке од деце нека краду туку се не занима г

BM

23.03.2015. 10:02

@repus - Neslazem se postavljanjem jednakosti izmedju zene I dece. Zene su punoletne - a deca nnisu.

BM

23.03.2015. 10:11

Ovi novi zakonski predlozi I lice na Svedske, sam predlagaci nusu svatili da mi nismo Svedjani. NI potradiciji, ni poreligiji ni pozaposlenosti ni po standard. Vidim I u Americi te novovaspitane "andjele" kako vriste po ulicama I restoranima. Neznak koje zalim roditelje ili decu. Skole takvu decu ne trpe pa ke izbor ili da se deca smire lekovima ili da se trazi druga skola. Inace ova "smirena" deca su kao zivi mrtvaci. Ali cim napune 16 godina nemoraju vise da slusaju rditelje pa se pocinje sa .

Gamal

23.03.2015. 11:17

Priča iz života: U Sisku, Hrvatska, desio se slučaj da je otac sinu oduzeo kompjuter zbog zanemarivanja škole. Ovaj se obratio službi za "socijalnu skrb" i otac je na povratku s posla zatekao pred kućom policiju i socijalne radnike i saznao da njegov postupak krši detetova prava. Na licu mesta otac je sam sebe proglasio nekompetentnim za dalje vaspitanje i malog na licu mesta predao vlastima na brigu. Nakon boravka u domu za nezb. decu na molbu majke dete je vraćeno vidno boljeg odnosa prema ocu

Tea

23.03.2015. 13:08

E sto ste pametni svi na celu sa ovim kvaziterpeutom. Svi pricate o neposlusnoj djeci a sta sa nekompetentnim rodtieljima .Sto ne kazete nesto o psihicki poremecenim osobama, nasilnicima, alkoholicarima , incestima. Puna crna hronika bestijanosti pocinjenih nad djecom a vi ko svabo trajalala o besprizornoj djeci . Naviki da zandarate kako hocete pa vas hvata panika. Sram vas bilo a posebno ovog vajnog psihoterpeuta Z Mihahajlovica .Uzas. Jadna vasa djeca a i njegova.

Nena

23.03.2015. 20:41

@Tea - Tea što se toliko trošite, bitno je da će vaša deca biti idealno vaspitana. Vama će ovaj Zakon biti potaman, vi ga sigurno nećete prekršiti. Ako uopšte imate decu?

Gamal

24.03.2015. 11:20

@Tea - Poštovana Tea, to što postoje roditelji takvih karakternih osobina kakve ste naveli ne znači da ne postoje besprizorna deca. Problem sa ovim zakonom (kao i drugim dekalarativnim a ne stvarne merama) i jeste to što se pretpostavlja sukob između dece i roditelja i stvaraju navijačke grupe na svakoj od strana sastavljene od navijača sumnjive kompetencije (uglavnom NVO) od kojih se zapravo stručna mišljenja slabo čuju. Zakon bi primarno trebao da učvrsti upravo i prvo porodicu zarad dobra dece.

tata Mata

23.03.2015. 19:11

Može u zakonu da piše šta god hoće, deca se vaspitavaju do svoje osme godine. Ako se do tog uzrasta od njih ne "napravi čovek" onda neka im je Bog u pomoći.

Novosadjanka

24.03.2015. 00:04

Nažalost, na svojoj koži osećam sve o čemu pišete. Razvedena sam i dete živi sa mnom. U očevoj porodici sve je njemu podređeno: kupuju njegovu ljubav, ispunjavaju mu sve želje, nema nikakve obaveze. I, ono najtragičnije, dete (10 godina) uče da je najbolji, najpametniji, uvek u pravu...Možete li zamislite da je sav moj trud da ga pripremim za normalan život, da bude samostalan i odgovoran-uzaludan! Ne znam koliko ću u toj borbi još izdržati! I kakav će biti moj sin!

Будући бездецни брак. Прашћај, млада мама!

24.03.2015. 06:10

@Novosadjanka - Биће као и његов тата. Оставиће га жена, ако не пре, а оно после првог порођаја. То и јесте сврха нових закона. Растур породице. Иако сте ви верујем учинили доста напора да га васпитавате да у животу има кад и нема, љубоморни и исфрустрани отац и његови стари, баш воде вашег сина тим путем. Тачно, подмићују га из освете, не марећи што је то његов син и њихов унук. Вама за утеху, тако одгајају и девојчице данас. Замислите кроз 15-так година судар овако два накарадно васпитана бића?