Filaret predao episkopiju

D. G. - R. Dr.

15. 03. 2015. u 19:18

Филарет предао епископију

Umesto Filareta na čelu Mileševske eparhije episkop Joanikije

Privremeni administrator Mileševske eparhije stupio na dužnost u Prijepolju. Smenjeni vladika rekao da poštuje odluku Sinoda i da čeka Sabor SPC

VLADIKA Filaret, koga je Sveti arhijerejski sinod SPC u prošli četvrtak razrešio uprave nad Mileševskom eparhijom, predao je dužnost administratoru, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju.

Primopredaja je obavljena u Vladičanskom dvoru u Prijepolju uz prisustvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i raško-prizrenskog Teodosija, članova komisije formirane po nalogu Sinoda, koja je početkom marta ispitivala optužbe na račun vladike Filareta.

- Poštujem odluku Sinoda, predao sam Eparhiju i ostajem u dvoru do odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC u maju. Nadam se da će postupak biti pošten i korektan - jedino je što je juče rekao vladika Filaret, žaleći se da je iscrpljen i lošeg zdravstvenog stanja.

Trojica srpskih vladika - Joanikije, Hrizostom i Teodosije prethodnih dana boravili su u Manastiru Mileševa, gde su juče ujutru služili liturgiju. Episkop budimljansko-nikšićki, kome je poverena briga o Mileševskoj eparhiji do crkvenog sabora, sazvao je sastanak starešina manastira i crkava.

Vest da vladika Filaret više nije na čelu Mileševske eparhije tek juče je zvanično potvrđena. U eparhijskom saopštenju potvrđuje se i da je izvršena odluka Svetog arhijerejskog sinoda o primopredaji, ali i da je protiv vladike Filareta pokrenut kanonski postupak.

- Primopredaja je protekla u duhu crkvenosti, na čemu smo zahvalni kako članovima Sinodalne komisije, tako isto i preosvećenom episkopu Filaretu - navedeno je u saopštenju.

Odgovornost za samovolju i zloupotrebe u rukovođenju eparhijom, za šta se tereti episkop Filaret, utvrdiće u maju Sveti arhijerejski sabor, koji čine sve vladike srpske crkve. Postupak protiv njega se vodi na osnovu izveštaja posebnog tima Sinoda, koji je pregledao eparhijske knjige i razgovarao sa sveštenicima.

BUNA U KANADI
NA dnevnom redu majskog zasedanja Sabora SPC pored utvrđivanja odgovornosti vladike Filareta gotovo sigurno naći će se optužbe na račun još nekoliko episkopa. Vladike će sigurno razmatrati situaciju u Eparhiji kanadskoj, gde već godinama traje tiha buna dela sveštenika i vernika protiv vladike Georgija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dimitrije

16.03.2015. 00:55

Šta treba da znači to što je rekao Filaret " Nadam se da će postupak biti pošten i korektan" Proslavio se svojevremeno kada je izjavio :"'Ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila" Episkop Crkve Hristove, da je pošteno spremao ispite za Teološki fakultet znao bi šta je rekao... Ovo oko para je manje bitno... Ako ucenjuje sve nas (mislim i na laike) da će preći u dve novoformirane sekte Crnogorsku i Artemijevu, neka ide... Svaka ptica svome jatu

Милос

16.03.2015. 20:14

@Dimitrije - Димитрије, видим да си много научио на теолошком факултету, када преосвећеног владику Артемија називаш сектом...ја би се сам себе срамио када бих могао тако нешто рећи нашег једног од највећих водећих пастира новијег доба...

alex miles

17.03.2015. 03:58

@Dimitrije - E Milose, tezak si ti kada kazes "najvecih vodecih pastira". Ima prikladnija rec u srpskom jeziku" Najvecih vodecih cobana", sto je u ovom slucaju prikladnije.

tamo

23.03.2015. 22:10

@Dimitrije - gos,druze Milose,nisi ti uvredio ni nas ni naseg casnog vl. Artemija. Samo da znas u crkvenom jeziku postoji pastir-cobanin svog stada tj svoje paste. Mozda neznas da nisi dostojan stati na senku ovog skolovanog i Bogomdanog coveka.

alex miles

16.03.2015. 02:51

Cini mi se da mu ni onaj krst pred nosom skojim vija muve ovoga puta nije pomogao. Bilo je vreme !

jovandeka

16.03.2015. 06:56

Pametan Filaret.Zna da nije dobro da talasa,jer će mu oduzeti episkopsko zvanje.Ovako penzija i lagano uživanje do kraja života.

Милош

16.03.2015. 20:19

Није ми само јасно зашто увјек литицирате са Владиком Артемијем...као да свако ко год пожели може доћи у његовој епрхије...е па неможе то тако, занју се правила и услови под којим се може приступити...онај ко је спреман нека изволи...један је владика Артемије...