Sedam osoba poginulo je kasno sinoć kada se srušio vojni helikopter kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U nesreći su stradali pilot major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar evad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Vlada Srbije proglasila je nedelju 15. mart za Dan žalosti zbog pogibije sedam osoba u padu vojnog helikoptera.

Nakon izvršenog uviđaja konstatovano je da, na žalost, nema preživelih. Helikopter Vojske Srbije Mi-17, poleteo je sinoć u okviru operacije traganja i spasavanja, da preveze životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd.

"U okviru operacije traganja i spasavanja, u kojoj je 13. marta životno ugrožena beba transportovana iz Raške u Beograd, helikopter HT 48, odnosno "Mi 17" pao je u širem reonu aerodroma Surčin", navelo je Ministarstvo odbrane.

Stadioni fudbalskih klubova Crvene Zvezde, Partizana, Čukaričkog i Rada sinoć su uključili reflektore kako bi omogućili posadi helikoptera da eventualno sleti na neki od ovih stadiona, ali posada to nije uspela zbog izuzetno lošeg vremena.

Kontrolni toranj izgubio je vezu sa letelicom u petak, 13. marta u 22.31 sati.Pretpostavlja se, kako je naveo, da su uzrok nesreće najverovatnije loši vremenski uslovi i magla.

"U okviru operacije traganja i spasavanja, u kojoj je 13. marta životno ugrožena beba transportovana iz Raške u Beograd, helikopter HT 48, odnosno "Mi 17" pao je u širem reonu aerodroma Surčin", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vanredna konferencija za novinare na kojoj će biti saopšteni detalji biće održana danasu 13 časova.


HELIKOPTER OSPOSOBLjEN ZA NOĆNI LET

Helikopter Mi-17, koji se srušio u petak uveče u blizini beogradskog aerodroma, osposobljen je za instrumentalno letenje noću, a posada je bila trenutno najiskusnija na toj vrsti letelica u Vojsci Srbije, objavio je vazduhoplovni portal tangosix.rs.

Prema saznanjima tog portala, posle odluke da se sleti na Aerodrom Beograd, helikopter je imao tri neuspela prilaza na sletanje pri izrazito nepovoljnim meteo uslovima.

Trodnevna žalost u Novom Pazaru
Grad Novi Pazar proglasio je danas trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih prilikom pada vojnog helikoptera koji je prevozio bebu iz tog grada u Beograd. "Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedelju, ponedeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota", rekao je danas na vanrednoj sednici Gradskog veća gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Avioni kompanije Er Srbija sa brojevima leta 375 (iz Ciriha), 305 (iz Brisela) i 545 (iz Milana) preusmeravani su zbog loše vertikalne vidljivosti od između 20 i 70 metara do Temišvara.

Preusmeravanja su se dogodila upravo u vreme kada je Mi-17 prilazio Beogradu, navodi Tangosiks.

Vojska Srbije u 890. i 119. mešovitoj helikopterskoj eskadrili ima šest helikoptera Mi-8 (svi proizvedeni 1981. godine) i dva Mi-17 (Mi-8MT) koji su proizvedeni 1989. i 1991. Helikopteri Mi-17, koji su 2006. godine dobijeni od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, remontovani su 2010. a resursi im ističu 2017.

Remont helikoptera Mi-8 obavljen je od 2007-2012. godine i po poslednjim informacijama mogu da lete do 2018.