Dosad 24 žrtve virusa gripa

B. R.

sreda, 11. 03. 2015. u 10:36

Досад 24 жртве вируса грипа

Klinički centr Kragujevac

U KC Kragujevac od komplikacija influence preminula još jedna pacijentkinja - 58-godišnja žena iz Novog Pazara. Tri okruga prijavila epidemije, sezonska zarazna bolest prisutna u 22

PACIJENTKINjA iz Novog Pazara, stara 58 godina, preminula je u Kliničkom centru Kragujevac od posledica komplikacija gripa, a u Šumadiji je juče, zbog povećanog broja obolelih, proglašena epidemija gripa.

Žena iz Novog Pazara, primljena u KC Kragujevac 21. februara, sa već teškim oblikom oboljenja respiratornih organa, koje je trajalo dve nedelje pre odlaska kod lekara, 24. je žrtva gripa u Srbiji od početka ove sezone.

Ovo je ujedno i drugi smrtni ishod od komplikacija virusa gripa u Kragujevcu, gde je 6. marta preminuo muškarac star 36 godina iz Paraćina.

Šumadijski okrug je treći u kojem je prijavljena epidemija. Pre toga su epidemije prijavili Pomoravski i Braničevski, a laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa u ukupno 22 okruga. Zdravstveno stanje druge dve pacijentkinje, iz Gornjeg Milanovca i Novog Pazara, koje su hospitalizovane u jedinici intenzivne nege Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac, stabilno je. One su priključene na aparate za veštačko disanje i njihovo stanje se redovno prati.

Na Klinici za infektivne bolesti leče se još dva pacijenta, sa potvrđenim virusom gripa. Lekari kažu da njihova klinička i radiološka slika pokazuje srednje težak oblik oboljenja i da njihovo lečenje ne zahteva priključenje na mašine za veštačko disanje.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je od početka sezone nadzora prijavljeno 38 slučajeva sa teškim respiratornim komplikacijama gripa kod kojih je laboratorijski potvrđen virus. Kod 82,3 odsto obolelih sa teškom formom bolesti potvrđen je virus A(H1).

To je virus koji dominira u cirkulaciji i izazvao je najviše smrtnih ishoda zbog komplikacija gripa od početka ove sezone. Među 24 obolelih za koje je grip bio koban, prema podacima "Batuta", virus A(H1) laboratorijski je potvrđen kod 14 pacijenata koji su preminuli, tip A kod pet, tip A(H3) kod tri, a tip gripa B kod dva umrla.


HRONIČNA OBOLjENjA

IAKO je među preminulima bilo i onih koji su bili potpuno zdravi, kao Užičanin Željko Bošković (34), koji je umro u VMA, najveći broj smrtnih ishoda registrovan je kod ljudi već načetog zdravlja.

- Najveći broj umrlih imao je neko hronično oboljenje (66,7 odsto) - kažu u Institutu "Batut". - U starosnoj grupi od 35 do 64 godine prijavljeno je 17 smrtnih ishoda, a među starijima od 64 godine sedam smrtnih slučajeva. Niko od umrlih, prema podacima "Batuta", nije bio vakcinisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije