DRAGOLjUBU Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, uprkos najavama da bi mogao da bude rehabilitovan na sutrašnjem ročištu, čast i ugled će najverovatnije biti vraćeni tek za mesec dana. Pošto je u međuvremenu promenjen predsednik sudskog veća, sva je prilika da će na ovom ročištu samo biti pročitani dokazi iz spisa.

Od početka postupka promenilo se čak troje predsednika sudskog veća, a nekoliko puta se menjao i njegov sastav. Niko od sudija nije bio spreman punih osam godina da okonča ovaj postupak. Prethodno ročište održano je prošlog septembra i za novog predsednika veća u beogradskom Višem sudu postavljen je Aleksandar Trešnjev.

Prema rečima Olivera Antića, jednog od punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju i savetnika predsednika Srbije, odavno su ispunjeni svi zakonski uslovi da general bude rehabilitovan. Proces je pokrenut 2006, na inicijativu unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište je bilo održano 2010. U međuvremenu, zahtevu su se pridružili Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi. Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Sutrašnje ročište biće održano u podne, u Velikoj sudnici, u Palati pravde, i biće tonski snimano. Kako saznajemo, u publici će biti mnoge poznate ličnosti, među kojima i pojedini pripadnici kraljevske dinastije Karađorđević.

Mogućnost da đeneral bude rehabilitovan izazvalo je burne reakcije. Između ostalih, oglasio se i SUBNOR.

- Da li je moguće da se u Srbiji, koja se izjašnjava protiv fašizma, sada kad slavi 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, pravno rehabilituje neko ko je bio na strani Hitlerovskih fašističkih hordi - upitao je vršilac dužnosti predsednika Predsedništva SUBNOR-a Dušan Čukić.

On je na sednici Predsednistva SUBNOR-a oce­­­nio da smo "svedoci ponovnog retrogradnog ponašanja".


VULIN: SUD NE PIŠE ISTORIJU

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se na odluke suda ne može uticati.

- Međutim, istorija se ne piše sudskim presudama nego istinom, živim svedocima. To je nešto što niko ne može da promeni - rekao je Vulin.