Udruženje Roditelj: Deca niža od 150 cm moraju u auto sedišta

Tanjug

22. 02. 2015. u 14:31

Удружење Родитељ: Деца нижа од 150 цм мораjу у ауто седишта
Prelog za dodatne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je Udruženje "Roditelj" uputilo MUP, predviđa da deca niža od 150 centimetara moraju da se prevoze u auto sedištima

Prelog za dodatne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je Udruženje "Roditelj" danas uputilo Ministarstvu unutrašnjih poslova, predviđa da deca niža od 150 centimetara moraju da se prevoze u auto sedištima.

"U nacrtu ovog zakona Radna grupa predlaže da se deca niža od 135 centimetara moraju prevoziti vezana u dečijim sedištima. Imajući u vidu komparativnu praksu, kao i regulative Evropske komisije, predlažemo da se izmenama obuhvata deca niža od 150 centimetara", rekla je predsednica tog Udruženja Dragana Soćanin.

Kako se navodi u saopštenju, predlaže se i poostravanje kazni za kršenje tog člana zakona.

Iz Udrženja su poručili da važeće zakonsko rešenje nije predviđalo obaveznu upotrebu dečijih sedišta za veliki broj dece koja nezavisno od uzrasta ne ispunjavaju uslove da budu bezbedno vezana samo pojasevima, prema visini i težini.

Udruženje "Roditelj" je, istakla je Soćanin, još prilikom usvajanja važećeg zakona ukazivalo na taj propust i zato je izrazila zadovoljstvo što predložene izmene idu u pravcu ispunjavanja tih praznina - proširivanje kruga dece za koju će upotreba sedišta biti obavezna, kao i pooštravanje kazni za kršenje odredbi.

"To će dugoročno uticati na promenu praksi kada je u pitanju vožnja dece, ali će isto tako stvoriti navike kod dece da se od najranijeg uzrasta ponašaju odgovorno u saobraćaju", ocenila je Soćanin.

Ona je naglasila i da studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi, koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za više od 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto.

"Roditelji izbegavaju korišćenje auto sedišta iz raznih razloga, pogotovo u gradskoj vožnji i na kraćim relacijama, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta", objasnila je ona.

Međutim, ukazuje da roditelji pogrešno misle da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano pojasom za odrasle.

"Treba imati na umu da prilikom sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat - deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta. To znači da dete čija je telesna težina, na primer, deset kilograma - u takvim okolnostima postaje 'teško' 200 kilograma, tako da majčine ruke i krilo ne predstavljaju adekvatnu zaštitu", upozorila je Soćanin.

Pored toga, dodaje, ukoliko mališani nisu dostigli dovoljnu visinu i težinu da bi koristili pojas za odrasle, on im ne pruža zaštitu, a može im čak naneti dodatne povrede usled nepravilnog korišćenja.

Predlog i komentare na izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima sačinile su članice specijalizovanog tima Udruženja "Roditelj", koji se bavi bezbednošću dece u saobraćaju i edukacijom roditelja o pravilnoj upotrebi auto sedišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Утеривач

22.02.2015. 17:06

Како ће се установљавати да ли је возач прекршио закон тј да ли је дете високо 149.5цм или 150.5 цм на пример? . Да ли ће полицајац морати да мери на лицу места? Шта ако полиција напише пријаву а дете порасте за 3 месеца пре него што пријава доспе пред судију? Како ће се тада доказати да је дете у моменту подношења пријаве било испод прописане висине? И докле више доношење бесмислених и неспроводивих закона? Прогутаће нас шума прописа за све и свашта ! СФРЈ је била "мајка Мара" !

Jasna

22.02.2015. 18:00

Da li to znaci da i odrasle osobe nize od 150 cm i lakse od odredjenog broja kg treba da sede u decijim sedistima?

Milan

23.02.2015. 02:52

Kakva gomila gluposti! Sta to znaci, da li ce i taksisti moraju da imaju decja sedista? Koliko? Ako su mi u gostima deca, ne mogu da ih posle odvezem kucama? Na kraju, da li su pametni zakonodavci definisali sta je "dete"? Osoba niza od 150 cm? A sta sa odraslima koji nisu uspeli da predju tu visinu?

Deda

23.02.2015. 07:25

Kome i kakvim izjavama se posvećuju pažnje.Sve sami stručnjaci.Zato se i nalazimo tu gde jesmo.

binasr

24.02.2015. 21:19

Udruzenje roditelj treba da se javi samo kad ima nesto pametno da predlozi ovo je glupo za medalju. Predlozite nesto pametno npr. da se uvedo plivanje kao obavezan deo nastave a glupe predloge gde ce se deca sortirati po visini ostavite. Pa Madona bi u Srbiji morala da se vozi u decijem sedistu......