Učenici pobegli sa 4 miliona časova

I. MIĆEVIĆ

20. 02. 2015. u 08:21

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji pobegli su sa više od četiri miliona časova tokom školske 2013/14. godine

Ученици побегли са 4 милиона часова

UČENICI osnovnih i srednjih škola u Srbiji pobegli su sa više od četiri miliona časova tokom školske 2013/14. godine! Kada se izostancima bez pokrića dodaju i opravdana odsustva - u školske dnevnike ubeleženo je oko 50 miliona izostanaka.

Ovo su podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji su slični statistici ranijih školskih godina. Iako je bilo mnogo reči da bi se broj izostanaka morao smanjiti, čak je menjan i zakon koji je ograničio broj izostanaka, situacija se ne popravlja.

Ministarstvo prosvete prikupilo je informacije iz više od 90 odsto škola, što je pokazalo koliko gradiva đaci propuste svake godine.

- Učenici osnovnih škola su, u proseku, tokom školske 2013/14. godine izostali sa 47 časova. Od toga su 43 izostanka bila opravdana, a četiri neopravdana - kažu u Ministarstvu prosvete. - U srednjim školama učenici su prosečno imali po 97 izostanaka, i to 90 opravdanih i devet neopravdanih. Učenici u srednjim školama imaju značajno više časova u toku dana u odnosu na osnovnu školu, te je to najvažniji uzrok ovolike razlike. Oni imaju i veći broj radnih dana tokom godine. Učenici srednjih škola imaju 185 nastavnih dana, a u osnovnim školama je pet manje.

Srednjoškolci su, tako, u proseku bili odsutni između tri i četiri radne nedelje tokom školske godine.

Ministarstvo prosvete još ne raspolaže podacima za tekuću školsku godinu, a prema tvrdnjama Foruma srednjih stručnih škola, podaci su još alarmantniji. Milorad Antić, predsednik Foruma, tvrdi da je u trogodišnjim mašinskim, saobraćajnim, drvnim, tekstilnim i sličnim stručnim školama, samo tokom prvog polugodišta, svaki đak napravio u proseku po 80 izostanaka.

- Podaci su novi, odnose se na prvo polugodište beogradskih stručnih škola i različiti su od škole do škole - kaže Antić. - Prednjače tehničke škole, Škola za negu lepote, Brodarska... U medicinskim je situacija znatno bolja, pa je prosek po polugodištu 56 izostanaka. I u ekonomskim školama jedan đak izostao u proseku sa 60 časova.

Po pravilu, napominje, najviše se beži sa časova u prvom i četvrtom razredu. Antić kaže da je u školama u centru Beograda uočena i pravilnost da mnogo manje sa nastave izostaju đaci koji su iz udaljenih opština, poput Lazarevca, Mladenovca ili Obrenovca, nego deca koja žive blizu škole.


DODATNO SKRAĆENJE

SREDNJOŠKOLCI tokom jedne školske godine, u proseku, gotovo mesec dana ne idu na časove, ali je broj sati provedenih na nastavi ove godine dodatno smanjio štrajk prosvetnih radnika. U stotinama škola časovi su skraćeni na pola sata još od novembra, pa i vreme koje đaci provode učeći nove lekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Боле

20.02.2015. 09:12

Opet će biti nekako po navici krivi prosvetni radnici! Izvinte, al ovo je već stvar vaspitanja. Izvolite roditelji (i ja sam roditelj) pa sada kritikujte prosvetu. Porodice su nam urušene, nema autoriteta u kući, kako će ga imati u školi?

Dan

20.02.2015. 11:16

@Боле - Sta je sa osavremenjavanjem nastave kao u Finskoj i Juznoj Kori?!

branko

20.02.2015. 14:15

@Боле - A, ko je kriv nego prosvetni radnici koji ne sprovode zakon o prosveti ? Ni sami ne sprovode nastavu već štrajkuju mesecima, nije ih briga za obrazovanje dece, kao da je samo njima mala plata. Sramota. Smanjrna im je plata 10%, a oni smanjili vreme provedeno na radu za 33% ( sa 45 na 30 min ).I još jedno, ako kod Vas nema autoriteta u kući nemojte da mislite sa je takva svaka porodica.

Zapitaj se

20.02.2015. 16:44

@Боле - Ma taaaman posla da vi budete krivi za nešto, to jednostavno nije moguće(samo kod nas) ! Pa vi nikada i nigde niste bili krivi niti ste ikada priznali krivicu i odgovornost, jer odgovornosti nemate ! Vi ste jednostavno bezgrešni ! Možda zato vaš štrajk kao ni jedan drugi ogroman broj građana osuđuje i ne podržava !?

nista nije slucajno

20.02.2015. 10:30

Novom svetskom poretku ne trebaju skolovani nego poslusni potrosaci.

Bgd

20.02.2015. 10:38

@nista nije slucajno - Logična posledica očajno lošeg programa, nestručnog nastavnog kadra koji sve svoje frustracije leči na učenicima, preterane subjektivnosti u ocenjivanju kao i opšteg ambijenta i bede u društvu u kojem dominiraju starlete, kriminalci i neobrazovani političari.

Roditelj

20.02.2015. 10:35

Treba pooštriti disciplinske tj. kaznene mere za neopravdane časove, mada je to jasno definisano zakonom o prosveti. A šta ćemo sa tri puta većim "izostancima" - štrajkom prosvetara, jer ne beže sa časova svi učenici a nastavnici kolektivno i organizovano učestvuju u gubitku časova učenika koji ne beže sa nastave i ovim imaju nenadoknadiv gubitak !?

Gimnazijalac

20.02.2015. 13:37

Kada učenik znog nečega izostane sa nastave tražim opravdanje.Ako je otišao kod lekara i izmolio opravdanje čekam par nedelja da ga donese. Ako ga ne donese izmišlja sve i svašta od davanja krvi preko polaganja vožnje, pripreme za fakultet i čega sve ne. Ako ni onda ne opravdam čas dolazi roditelj i najčešće pun sebe (jer je njemu vreme novac a ja sam samo ubogi prosvetar) prvo pita kakav je to način da ne pravdam časovenjegovom sinčiću a onda potvrdi laž deteta ili izmisli još veću glupost.

Aloo

20.02.2015. 17:18

@Gimnazijalac - Nastavniče, postoji zakon kojeg ti nećeš da se pridržavaš jer te mrzi da ispoštuješ proceduru i administraciju ! Lakše ti je ovde da svoj nerad pravdaš !

Gimnazijalac 2

20.02.2015. 13:40

Tako da stvarno nije nikakvo čudo što deca beže sa časova kada ih pravdaju i lekari i roditelji. Ako isterujem pravdu dobijem po nosu kao pre neki dan kada mi je učenik rekao da nisam dovoljno plaćen da vodim brigu o njemu kada jie u školi. Garantujem da o bar 20% naše dece više brige vodi odeljenski starešina nego roditelj. Velikoj većini nastavnika je stalo da im učenici izađu kao pošteni ljudi, a roditelji im daju pare i očekuju da ih mi uškoli i vaspitavamo i obrazujemo za 38000.

Gaga

20.02.2015. 17:03

Negativne ocene kritike o prosveti dele upravo oni koji imaju najviše vremena, koriste džabe školski internet za privatne poslove i negativne komentare, rade 4 sata dnevno, traže ono što ne zaslužuju, uvek kukaju, grebatori su i za jedan dezodorans poklanjaju ocene, čas im traje 30 minuta i kad ne štrajkuju, loše predaju, sve im smeta, zarađuju letovanje za celu porodicu od jedne ekskurzije, uteruju harač za đački dinar i nikad ali nikad ne prihvataju odgovornost i krivicu za haos u prosveti !!!

Školarina 4500-6000

20.02.2015. 17:58

@Roditelj Mi smo u zakonskom štrajku. Kao što i vi nama kažete da ako nećemo da radimo ima ko hoće, mogu i ja vama reći da ako vam se ne sviđa svoje dete slobodno upišete u neku od privatnih škola.

Dragan

21.02.2015. 07:23

Pa kad je fond casova preobiman. Ja sam iz srednje bezao vrlo cesto, jer sam to gradivo sam vrlo lako mogao savladati, bio sam odlican ucenik, potom student tehnickog fakulteta a sada direktor firme. ima tu 40% gradiva koje treba izbaciti i koncentrisati se na bitne stvari koje ce nam trebati i koje ce nam pomoci da danas sutra napravimo posao i pare.