APOS: Kancerogene materije u pelenama, cuclama, prostirkama i igračkama!

Tanjug

19. 02. 2015. u 13:26

Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda

АПОС: Канцерогене материје у пеленама, цуцлама, простиркама и играчкама!

Ilustracija

NOVI SAD - Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda, pokazali su rezultati ispitivanja proizvoda za decu, koje su sproveli Asocijacija potrošača Srbije (APOS) i još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC).

Rezultati testova pokazuju da neka od hemijskih jedinjenja mogu biti štetna, čak i ako su u proizvodu prisutna samo u tragovima.

Tako su u tri od 19 bodija pronađeni ftalati, koji su kancerogeni, remete hormone i smanjuju plodnost. Iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica i u jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki.

Od 11 ispitanih pelena, u četiri je ustanovljeno prisustvo natracena i naftalena koji su mutageni i kancerogeni, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji šteno deluje na mozak. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačenje, prisutan je inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takođe kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.

Testirano je ukupno 68 proizvoda u šest kategorija, a APOS ističe da je potrebna hitna reakcija nadležnih, od kojih zahtevaju da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za određene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.

APOS insistira da se zabrani njihovo korišćenje od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama i da se unapredi način njihovog informisanja o prisustvu štetnih hemijkalija u proizvodima koje kupuju.

"Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alarmiraju i pozivaju na buđenje u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama", navodi se u saopštenju APOS-a.

Ta organizacija najavljuje da će kroz skorašnje punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje - ICRT, nastojati da sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

elektricar

19.02.2015. 14:10

Da li ovaj APOS ima ovlascenja i da li je kvalifikovan da se bavi svojim poslom ? Ako jeste, nije potrebna nikakva "zabrana upotrebe", bre !!! Objavite javno i agresivno naziv proizvodjaca ili uvoznika i zavrsena stvar ... Pustite "drzavu", nema 'leba od nje... U suprotnom, nemojte da se pravite mnogo pametni i da na ovakav nacin opravdavate svoje postojanje. Prestanite da uznemiravate javnnost !!! Da li to radite namerno ili iz neznanja, ili mozda, iz ocaja ???

ikilledkenny

19.02.2015. 14:32

Pa zasto ne napisete koje su pelene. Mi treba i dalje da nastavimo da ih kupujemo, ne znajuci koji su to proizvodi?

Kukulele

19.02.2015. 15:03

elektricar ne mogu i ne smeju to da urade , ako bi tako krenuli pozatvarali bi sve radnje i prouzvodnje po srbiji , nekada si imao standard JUS , i neko ko je sve to nadgledao...sad vise nemas niceg , mozes da uvezes bilo koj matejal ili bilo koju drugu sirovinu tebe skoro niko ne kontroluse , idi u Novi Pazar sta oces , palati i to ces dobiti ( oni imaju svuda kanale ) , tako da se nemoj cuditi sto su ovi marejali ovakvi , mora da su i jeftini..

ref

19.02.2015. 15:12

aloo bre sta objavljujete ovo a ne objavljujete koje marke tacno!!?? aloooo! samo dizete paniku bre sto se mene tice vi ste gomila neradnika tamo

strašno

19.02.2015. 15:14

Svašta li može da uđe u Srbiju Bože me sačuvaj.Šta rade te inspekcije pojma nemam?!Kinezi su našli veliku deponiju gdje će na legalan način da odlažu sve otrovne materije i hemikalije,pretvarajući ih u različite predmete za svakodnevnu upotrebu i još zarađuju na tome...Bruka

cccc

19.02.2015. 15:17

da li je moguce da se objavi ovakava informacija i ovakva saznanja a ne objave se nazivi tih pelena??!znaci treba i dalje da razmisljamo koje su to otrovne pelene?ako to ne objavite u roku-SUTRA,prekosutra cu da vas tuzim.

til Ojlenšpigel

19.02.2015. 15:53

Ma sve je to istina i to se ponavlja sa vremena na vreme. Ali sve je selektivno.Udišemo i mi i naša deca neverovatne količine benzena na ulici, vozimo decu u kolima koja svakog trenutka ispuštaju više nego da uzmete i pojedete sve te prostire,pelene i sve ostalo i? Ništa ama baš ništa,jer to je ko dobar dan. Kakvi smo mi licemeri nema nam ravnih.

Ан

19.02.2015. 16:25

Ова информација нема никакве вредности ако нисте навели које су мерке и производи у питању!

Tehnolog

19.02.2015. 17:43

samo jednu istinu da vam kazem postoji oeko test za odecu koji tacno kaze koliko kojih teskih metala i drugih nedozvoljenih supstanci ksda vidite '''ce '''znak reklo bi se sve ok a ono 90% falsifikati radna odeca kisni mantili jakne maske naocare katastrofa zatcoriti na 10godina gazde i direktore pa videce te kako zdravlje ulazi na velika vrata...

Gaga

19.02.2015. 21:11

@драгана - Da jesu Kinezi, budite sigurni da bi objavili. Ovako sam sve više ubeđena da su "renomirani" i brendirani proizvođači !!!

GREMBA

21.02.2015. 10:03

Ne razumem zbog cega se ne objave imena proizvodjaca! Ne krse zakon!? Nasa deca su vaznija od vasih akata i propisa koja cekaju red da budu donesena! Drzava je donela bezbroj besmislenih i manjevaznih zakona, o zakon kojim se stiti zdravlje nase dece i nas, mogu da cekaju. Jos jedan primer u kojem se vidi da je profit ispred svega, pa i ispred vlastite buducnosti! Sramno i sramotno!!!