Arhiepiskop Jovan na uslovnom otpustu

M.STANČIĆ - M. MARKOVIĆ

02. 02. 2015. u 21:14

Архиепископ Јован на условном отпусту
Odlukom Apelacionog suda u Skoplju poglavar Ohridske arhiepiskopije SPC u Makedoniji na uslovnoj slobodi. Sud odbacio kao neosnovanu žalbu Osnovnog javnog tužilaštva da u zatvoru nastavi služenje kazne

SKOPLjE- SPECIJALNO ZA NOVOSTI

Odlukom Apelacinog suda u Skoplju kojom je odbijena žalba Javnog tužilaštva Makedonije, poglavar Ohridske arhiepiskopije SPC, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski), u ponedeljak kasno posle podne, iz zatvora Idrizovo otpušten na uslovnu slobodu.

„Apelacioni sud Skoplje postupajući po žalbi Osnovnog javnog tužilaštva za gonenje organizovanog kriminala i korupcije, protiv rešenja Krivičnog veća Prvog osnovnog suda u Skoplju o uslovnom otpustu osuđenog Jovana Vraniškovskog, doneo je rešenje kojim se žalba odbija kao neosnovana. Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno postupio uvažavajući predlog Direktora KPU „Idrizovo“ Skoplje za uslovni otpust osuđenog Jovana Vraniškovskog, precizira se u saopštenju skopske Apelacije.

Po službenoj dužnosti, kako se dodaje, rešenje skopskog Krivičnog suda je uvaženo sa delimičnom promenom samo u delu navedenog datuma uslovnog otpusta. Po tom aktu, arhiepiskop Jovan otpušten je u ponedeljak kasno posle podne, a vreme uslovnog otpusta traje do 23. marta 2017. godine.

Ovim popravnim aktom pravosudnih organa Makedonije, otklonjena je smetnja u dogovorenom scenariju za oslobađanje vladike Jovana, neočekivanim iskakanjem iz usaglašenog pristupa vlasti u Skoplju, žalbom Javnog tužilaštva u poslednji čas, kojim je onemogućeno uslovno oslobađanje utamničenog arhiepiskopa Jovana na Bogojavljenje 19. januara.

BEZ IZJAVA Zbog narušenog zdravlja, arhiepiskop Jovan, po izlasku iz zatvora Idrizovo kod Skoplja, kako je potvrđeno Novostima, „neće davati izjave za javnost“.

Podnošenjem žalbe poslednjeg dana peredviđenog roka, na odluku Krivičnog suda u Skoplju za uslovni otpust, utamničeni Jovan, narušenog zdravlja, „produženo“ je ostavljen u zatvoru da čeka pravosnažno rešenje skopske Apalecije. Ta nova etapa prvosudne rašomonijade u oduženopm progonu vladike Jovana, koja traje od 2002. i njegovog stupanja u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC, za sada je presečena, uslovnom oslabađanjem.

Arhiepiskop Jovan je pravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od pet godina i pet meseci, zbog finansijskih zloupotreba i utaje oko 250.000 evra iz perioda dok je bio vladika nekanonske MPC, kao i dodatne optužbe u procesu za „pranje para“, u iznosu upravo te sume. Dosada je izdržao ukupno 36 meseci robije.

Krajem minule godine, vladika Jovan je u pismenom obraćanju iz kazamata Idrizovo resoru za izvršavanje sankcija Ministarstva prvade Makedonije, uputio vapaj za zaštitu jer je na robiji bio izložen stalnom teškom maltretiranju, šikaniranju, sa smrtnim pretnjama. Sve to je dodatno uticalo na pogoršanje njegovog ionako narušenog zdravlja, praktično bez prave medicinske zaštite. U takvim okoknostima odležao je polovinu zatvorske kazne na koju je pravosnažno bio osuđen: I, sada je na uslovnoj slobodi.

ZAHVALNOST Prema zvaničnom saopštenju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, vladika Jovan se „zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprineli njegovom privremenom oslobađanju iz zatvora“.Navodi se i „neizostavna zahvalnost političkom rukovodstvu R. Makedonije bez čije „mudre i državničke odluke“, kako su oslovljeni predstavnici vlasti iz Komisije za odnose sa verskim zajednicama, puštanje Arhiepiskopa Jovana na slobodu ne bilo moguće“.
U saopštenju se izražava zahvalnost i MPC i članovima Sinoda nekanonske crkve u Skoplju, „koji su se pokazali milostivi, kakvi uostalom uvek treba i da budu crkveni pastiri, pa su zatražili milost za Arhiepiskops Jovan, iako su to, kao što su i sami izjavili, učinili „zbog viših ciljeva“.

Formalni zahtev za njegovo oslobađanje neočekivano je podneo direktor zatvora Idrizovo, otkako je prethodno njegovo pomilovanje zatražio i sinod nekanonske MPC, kako je precizirano, „zbog viših ciljeva“.

Sinod nekanonske MPC, od vlasti u Skoplju, iz tih „viših ciljeva“, uoči Božića, zatražio je „milost i oslobađanje“ utamničenog vladike Jovana. Taj neočekivani molbeni izraz „milosrđa“ vladika MPC u raskolu, ulsledio je po prihvatanju inicijative Ruske pravoslavne crkve za pružanje doprinosa obnavljanju i uspešnom sprovođenju dijaloga sa SPC. Poglavar MPC Stefan je 21. decembra lane, o tome precizno referisao objavom detalja razgovora sa predsednikom Odeljenja spoljnih poslova Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom Alfejevim Volokolamskim, koji se u Skoplju tada susreo i sa utamničenim mitropolitom Jovanom, predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim.

- Makedonski arhiereji su uz blagodarnost prihvatili inicijativu RPC, koja je izrazila spremnost da pruži svoj doprinos obnavljanju i uspešnom realizovanju dijaloga između MPC-OA i SPC za rešavanje otvorenih pitanja između dveju crkava, zaključeno je u vrhu MPC.

Sloboda za vladiku Jovana je jedan o uslova za nastavak pomenutog dijaloga sa patrijaršijom u Beogradu u nastojanju prevazilaženja višedecenijskog crkvenog raskola u Makedoniji. Sudeći prema „otkravljenim“ tonovima u rfeagovanju „obeju strana“ u Skoplju, pomirljivijim formulacijama u saopštenjima sa naznakama obostrane miroljubivosti i zahvalnosti, obnavljanje zamrznutog dijaloga za prevazilaženje bolnog crkvenog raskola u Makedoniji koji traje od daleke 1967. sada bi moglo da se smatra izvesnijim i bližim.

MAJKA ARHIEPISKOPA JOVANA, GALENA VRANIŠKOVSKI ZA „NOVOSTI“

SRCE MI SE U SREĆI SMIRUJE

SAMO da izdržim dok ne stigne. Dok ga ne dočekam.

Ovako je, kasno sinoć, „Novostima“ kazala Galena Vraniškovski, majka arhiepiskopa Jovana koji je juče popodne pušten iz zatvora Idrizovo na uslovnu slobodu, oročenu, za sada do 23. marta.

Vest o oslobađanju sina primila je u manastiru Svetog Jovana kod Bitolja. Ona je ovde, po sopstvenoj želji, u hramu koji je arhiepskop pridigao i oživeo – svoju staračku sudbinu poverila monahinjama među kojima joj je, kaže, tuga blaža, a nada izvesnija.

- Mislila sam da ga neću dočekati – jedva je govorila Galena Vraniškovski. Više od tri godine u zatvoru...Pre toga, dugo je trajao progon. Moj suprug sve to nije mogao da izdrži. Sada ga ja čekam. I, srce mi se, polako, u sreći smiruje.

Za arhiepiskovu majku najteži su bili prethodni dani, posle preokreta 19. Januara. Tada je, na Bogojavljenje, vladika Jovan trebalo da bude i konačno oslobođen. Kada je bilo gotovo izvesno da će napustiti Idrizovo, nadležno tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku suda. Galenu Vraniškovski potreslo je sinovljevo životno ugroženo zdravlje, u šta se sama uverila kada ga je posetila. Slutila je da će njegov ostanak u zatvoru, u uslovima nedostojnim ljudskog bića, imati najtragičniji ishod. Zato je apelovala na sve koji mogu da pomognu Jovanovu slobodu. I, u to je verovala.

- Sada je istina da je napustio zatvorsku ćeliju – kazala nam je Galena Vraniškovski. – Čekam ga sa sestrinstvom u njegovoj kući, u manastiru. Molim se da ga dani koji dolaze poštede. Da ga poleče. Vrate zdravlje, a sigurna sam da ga duhovna snaga nije napustila.

Majka arhiepiskopa Jovana, dok s njom razgovaramo, ne zna da je sloboda njenog sina oročena. Ni mi je na tu činjenicu ne podsećamo.

Kazala je:

- Vest da stiže, vratila mi je snagu. Ne znam da li će stići noćas ili rano ujutru. Do tog dugo čekanog susreta sa mojim sinom, na slobodi, ja svakako neću spavati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Sve je to nas narod

03.02.2015. 16:49

@baćo - Baco@ Nije tacno.Medju iskrenim i pravim vernicima on je dobrodosao!Druga je stvar sto je nih u Makedoniji vrlo malo. Ali ni mi u Srbiji ne mozemo da se podicimo brojem pravih vernika (koji redovno poste,ispovedaju se,pricescuju i ucestvuju na liturgijama) Medjutim to ne treba da nas obeshrabri jer gospod je rekao "ne boj se stado maleno jer volja oca je da vase bude carstvo......"

Coa

02.02.2015. 22:16

Makedonci, mi vas mnogo volimo, ali treba dobro da shvatite jedno. Srbi i Grci nece tek tako ulaziti u anatemu i sukobe zbog vas, tako da od autokefalnosti nema nista.

Нема, нема

03.02.2015. 07:58

@Coa - И ми волимо и Вас и Грке, али још веше би се волели кад би и Ви и они желели да будете газде само над својим црквама и манастирима , а никако да не пожелите да наши буду и Ваши. Свако нека си буде газда на своје и да би била љубав већа, нека нико ништа не пожели што је туђе, нити благо, нити царство, нити олтар туђи--ништа што је туђе нека на пожели.

Ђулдена

03.02.2015. 09:50

@Coa - И ми Вас Србе много волимо. Волимо Ваше писце, уметнике, нарочито естрадне звезде , манекенке и све девојке. Вашу музику и глумце. фудбалере, инжинере и лекаре, Нарочито волимо Ваш кајмак,а сир , лубеницракију и вино не, пошто наши су бољи. Волимо ваше манастире и бање , али да их обилазимо, а не да буду наши. Волимо политичаре и Вашу војску , полицију, судство , учитеље, па и попове и владике, АЛИ тамо нека буду код Вас у Србију на службу, а не код нас. Код нас нека долазе само у госте на дан

Opsednutost

03.02.2015. 16:59

@Coa - Nema,nema@ Ovde se ne radi o materijalnim stvarima.(manastirima kao gradjevinskim objektima) One koji su kod vas vasi su,niko ih nece odneti.! Ovde se sustinski radi o ocuvanju duhovnog jedinstva u jednoj svetoj apostolskoj crkvi uz uvazavanje potpune autonomiije.Vec su posledice odbijanja tog duhovnog jedinstva vidljive.Makedonija klizi ka protestantizmu! Pogledajte koliko ima adventista i jehovinih svedoka u Makedoniji (pogledajte na njihovim sajtovima)

Postol

02.02.2015. 22:19

Владико, нека ти је на здравље. Сад пут под ноге па право за Београд и немој више да крадеш ни код Срба, ако те приме да будеш њихов владика . Опамети се једном да неможеш да будеш српски владика у Македонији. јер су српски владике напустили Македонију још 1941 и више нису хтели верници да их приме,нити њих, нити па бугарске владике и попове. него су иѕабрали своје македонце и они теби неће дозволити да будеш српски владика, ти то боље знаш ако си учио Македонску црквену историју.

ElAzar

02.02.2015. 23:40

@Postol - Vi ste izasli sami iz Crkve zbog nekakvog nacionalizma. Vama se ne brani pravo na vase vladike vec je problem u kanonu, i zbog toga ste izbaceni iz Crkve. Makedonci koji idu u MPC u svari nisu u Crkvi. Niko vama ne brani da oformite svoju arhiepiskopiju i nezavisnost ali ne na taj nacin! A ti ne mozes da zabranis ovom svetom coveku da spasi pokoju dusu od onih koji su se silom odvojili ne samo od SPC nego celog pravoslavlja uopste.

virdus

03.02.2015. 10:02

@Postol - .....uskoro ćeš i ti ovamo rođače,među svoje,kad šiptar pritisne......e onda ćeš drugu pesmu da pevas.....

Ђулдена

03.02.2015. 10:03

@Postol - Буди Бог с нама, да се крстим и левом е десном руком. Где смо бре изашли, кад нисмо ни улазили у српску цркву., кад ми имамо више цркве и манастире него ви, само што су нам се распале док су Ваши српски попови и владике били на власт код нас. Нису хтели намерно да их обнављају и одржавају, а нама нису давали да то радимо, него се правдали ---краљ не дозвољава уколико не напишете да је он то урадио, као да му је дедовина. У Охриду је било цркава колико дана у години, док смо били под Грка

Ja

02.02.2015. 23:21

Живео ти нама ! Молиће они тебе да се вратиш врло скоро !

Miro Markovic

02.02.2015. 23:32

Zahvalan sam Bogu da je arhiepiskop Jovan pusten iz zatvora takozvane MPC. Znamo ko je dao "autokefalnost" samoznavnoj MPC. Eno ga sada "cveta" u Kuci cveca. A posto on nije bio duhovni patrijarh SPC, a jos manje patrijarh Konstantinopola, njegova odluka je prema ckrvenim kanonim nevazna. Njemu je bio cilj da razbije pravoslavlje i unisti Srbiju kao majku Jugoslavije. Uspeo je, ali je umro. Samozvanu MPC jos nijedna pravoslavna crkva nije priznala niti ima nameru...

Veliki vernik

03.02.2015. 07:50

@Miro Markovic - Миро, аутокефалност нико никоме не даје, него је свака црква проглашава, одбацивањем туђе духовне хегемоније. Тито и Комунисти у свом Програму нису имали план за оснивање никакаве цркве, па ни Македонске. МПЦ из политичких разлога не признају они који се не слажу коме да припадне духовна власт , а и не морају. Она је црква Македонских верника, који не прихватају нити једну другу из суседства цркву. Нека се једном схвати да су Српски владике и попови побегли из Македоније 1941. од Бугара.

josif

03.02.2015. 09:47

@Miro Markovic - Kako si samo jadan i bedan da to nemozes videti.Zivis negde u vremenu pre 200-300 godina,zao mi te je sa takvim zilotskim razmisljanjem.Pozz.MKD

slo

02.02.2015. 23:34

Ljudi ne padajte na ove nakaradne Tanjugove izvestaje. Cela ova vest je klasicna podmetacina. Ujdurma pandurska. Manipulacija. 30 posto informacija iz izvestaja je tacna al je zato preostalo gola, ogavna laz sa namerom da se oklevetaju nevin covek i pravoslavna Crkva.

Предраг Јовановић

03.02.2015. 02:09

Нек је са срећом. Остани у Македонији јер ти је ту место, СПЦ не сме да се повлачи с места где постоји вековима како би уступила место македонским и црногорским сектама. +АМИН+

Opaki

03.02.2015. 02:31

Hvala Bogu. Napati se covek.I SPC i drzava su mogle malo glasnije da budu po pitanju ovog coveka.Mogao je on i ranije da izadje.Mnoge vladike SPC mogu nekaznjeno i da kradu,siluju decu, "vole" se medjusobno....ovaj covek je nevin lezao jako dugo.

kalašnjikov

03.02.2015. 06:04

budi tamo zbog srba a onima će šiptari i bugari otvoriti vrata raja

Vojvodina

03.02.2015. 07:07

Odakle im tolike pare pa jos za kupovanje zemlje? Ja sam mislio da Pravoslavna crkva zivi od vere u Boga.

Ziveti od zlobe

03.02.2015. 15:56

@Vojvodina - Vojvodjanin@ Nevino utamniceni vladika je pusten na slobodu.Kako napisa predhodnica Nina ,neka mu je na srecu i zdravlje!! A tvoj komentar je odvratan!Nikad mi nije bila jasna zlobnost i agresivnost ateista!? Ne verujes u boga?U redu je to je tvoja licna stvar,tvoje pravo.Ali zasto vredjas i omalovazavas druge zbog njihove vere?

Nina

03.02.2015. 09:51

Vladiko,neka ti je na srecú i na zdravlje.Veliko je ovo iskusenje bilo,ne povratilo se.I moja malenkost se molila za tebe.Saosecám sa majkom Galenom i zelim joj da se opusti posle ovolikih briga.

Luka Adrijano

06.02.2015. 01:14

abe alooooo ovoj ukrade 300 000 evra od crkvata koja go intronirase za vladika!!!!!!!!!! kade ste vie sega kaj nas koga ima poplavi ??????dobri komsii ste a?????dobri vernici????dobri bratucedi ste ni???????nie sme sloveni (srbite i Makedoncite)grcite ne se???kaj vi se "braca grci" a???????