SKOPLjE- SPECIJALNO ZA NOVOSTI

Odlukom Apelacinog suda u Skoplju kojom je odbijena žalba Javnog tužilaštva Makedonije, poglavar Ohridske arhiepiskopije SPC, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski), u ponedeljak kasno posle podne, iz zatvora Idrizovo otpušten na uslovnu slobodu.

„Apelacioni sud Skoplje postupajući po žalbi Osnovnog javnog tužilaštva za gonenje organizovanog kriminala i korupcije, protiv rešenja Krivičnog veća Prvog osnovnog suda u Skoplju o uslovnom otpustu osuđenog Jovana Vraniškovskog, doneo je rešenje kojim se žalba odbija kao neosnovana. Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno postupio uvažavajući predlog Direktora KPU „Idrizovo“ Skoplje za uslovni otpust osuđenog Jovana Vraniškovskog, precizira se u saopštenju skopske Apelacije.

Po službenoj dužnosti, kako se dodaje, rešenje skopskog Krivičnog suda je uvaženo sa delimičnom promenom samo u delu navedenog datuma uslovnog otpusta. Po tom aktu, arhiepiskop Jovan otpušten je u ponedeljak kasno posle podne, a vreme uslovnog otpusta traje do 23. marta 2017. godine.

Ovim popravnim aktom pravosudnih organa Makedonije, otklonjena je smetnja u dogovorenom scenariju za oslobađanje vladike Jovana, neočekivanim iskakanjem iz usaglašenog pristupa vlasti u Skoplju, žalbom Javnog tužilaštva u poslednji čas, kojim je onemogućeno uslovno oslobađanje utamničenog arhiepiskopa Jovana na Bogojavljenje 19. januara.

BEZ IZJAVA Zbog narušenog zdravlja, arhiepiskop Jovan, po izlasku iz zatvora Idrizovo kod Skoplja, kako je potvrđeno Novostima, „neće davati izjave za javnost“.

Podnošenjem žalbe poslednjeg dana peredviđenog roka, na odluku Krivičnog suda u Skoplju za uslovni otpust, utamničeni Jovan, narušenog zdravlja, „produženo“ je ostavljen u zatvoru da čeka pravosnažno rešenje skopske Apalecije. Ta nova etapa prvosudne rašomonijade u oduženopm progonu vladike Jovana, koja traje od 2002. i njegovog stupanja u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC, za sada je presečena, uslovnom oslabađanjem.

Arhiepiskop Jovan je pravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od pet godina i pet meseci, zbog finansijskih zloupotreba i utaje oko 250.000 evra iz perioda dok je bio vladika nekanonske MPC, kao i dodatne optužbe u procesu za „pranje para“, u iznosu upravo te sume. Dosada je izdržao ukupno 36 meseci robije.

Krajem minule godine, vladika Jovan je u pismenom obraćanju iz kazamata Idrizovo resoru za izvršavanje sankcija Ministarstva prvade Makedonije, uputio vapaj za zaštitu jer je na robiji bio izložen stalnom teškom maltretiranju, šikaniranju, sa smrtnim pretnjama. Sve to je dodatno uticalo na pogoršanje njegovog ionako narušenog zdravlja, praktično bez prave medicinske zaštite. U takvim okoknostima odležao je polovinu zatvorske kazne na koju je pravosnažno bio osuđen: I, sada je na uslovnoj slobodi.

ZAHVALNOST Prema zvaničnom saopštenju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, vladika Jovan se „zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprineli njegovom privremenom oslobađanju iz zatvora“.Navodi se i „neizostavna zahvalnost političkom rukovodstvu R. Makedonije bez čije „mudre i državničke odluke“, kako su oslovljeni predstavnici vlasti iz Komisije za odnose sa verskim zajednicama, puštanje Arhiepiskopa Jovana na slobodu ne bilo moguće“.
U saopštenju se izražava zahvalnost i MPC i članovima Sinoda nekanonske crkve u Skoplju, „koji su se pokazali milostivi, kakvi uostalom uvek treba i da budu crkveni pastiri, pa su zatražili milost za Arhiepiskops Jovan, iako su to, kao što su i sami izjavili, učinili „zbog viših ciljeva“.

Formalni zahtev za njegovo oslobađanje neočekivano je podneo direktor zatvora Idrizovo, otkako je prethodno njegovo pomilovanje zatražio i sinod nekanonske MPC, kako je precizirano, „zbog viših ciljeva“.

Sinod nekanonske MPC, od vlasti u Skoplju, iz tih „viših ciljeva“, uoči Božića, zatražio je „milost i oslobađanje“ utamničenog vladike Jovana. Taj neočekivani molbeni izraz „milosrđa“ vladika MPC u raskolu, ulsledio je po prihvatanju inicijative Ruske pravoslavne crkve za pružanje doprinosa obnavljanju i uspešnom sprovođenju dijaloga sa SPC. Poglavar MPC Stefan je 21. decembra lane, o tome precizno referisao objavom detalja razgovora sa predsednikom Odeljenja spoljnih poslova Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom Alfejevim Volokolamskim, koji se u Skoplju tada susreo i sa utamničenim mitropolitom Jovanom, predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim.

- Makedonski arhiereji su uz blagodarnost prihvatili inicijativu RPC, koja je izrazila spremnost da pruži svoj doprinos obnavljanju i uspešnom realizovanju dijaloga između MPC-OA i SPC za rešavanje otvorenih pitanja između dveju crkava, zaključeno je u vrhu MPC.

Sloboda za vladiku Jovana je jedan o uslova za nastavak pomenutog dijaloga sa patrijaršijom u Beogradu u nastojanju prevazilaženja višedecenijskog crkvenog raskola u Makedoniji. Sudeći prema „otkravljenim“ tonovima u rfeagovanju „obeju strana“ u Skoplju, pomirljivijim formulacijama u saopštenjima sa naznakama obostrane miroljubivosti i zahvalnosti, obnavljanje zamrznutog dijaloga za prevazilaženje bolnog crkvenog raskola u Makedoniji koji traje od daleke 1967. sada bi moglo da se smatra izvesnijim i bližim.

 

MAJKA ARHIEPISKOPA JOVANA, GALENA VRANIŠKOVSKI ZA „NOVOSTI“

SRCE MI SE U SREĆI SMIRUJE

SAMO da izdržim dok ne stigne. Dok ga ne dočekam.

Ovako je, kasno sinoć, „Novostima“ kazala Galena Vraniškovski, majka arhiepiskopa Jovana koji je juče popodne pušten iz zatvora Idrizovo na uslovnu slobodu, oročenu, za sada do 23. marta.

Vest o oslobađanju sina primila je u manastiru Svetog Jovana kod Bitolja. Ona je ovde, po sopstvenoj želji, u hramu koji je arhiepskop pridigao i oživeo – svoju staračku sudbinu poverila monahinjama među kojima joj je, kaže, tuga blaža, a nada izvesnija.

- Mislila sam da ga neću dočekati – jedva je govorila Galena Vraniškovski. Više od tri godine u zatvoru...Pre toga, dugo je trajao progon. Moj suprug sve to nije mogao da izdrži. Sada ga ja čekam. I, srce mi se, polako, u sreći smiruje.

Za arhiepiskovu majku najteži su bili prethodni dani, posle preokreta 19. Januara. Tada je, na Bogojavljenje, vladika Jovan trebalo da bude i konačno oslobođen. Kada je bilo gotovo izvesno da će napustiti Idrizovo, nadležno tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku suda. Galenu Vraniškovski potreslo je sinovljevo životno ugroženo zdravlje, u šta se sama uverila kada ga je posetila. Slutila je da će njegov ostanak u zatvoru, u uslovima nedostojnim ljudskog bića, imati najtragičniji ishod. Zato je apelovala na sve koji mogu da pomognu Jovanovu slobodu. I, u to je verovala.

- Sada je istina da je napustio zatvorsku ćeliju – kazala nam je Galena Vraniškovski. – Čekam ga sa sestrinstvom u njegovoj kući, u manastiru. Molim se da ga dani koji dolaze poštede. Da ga poleče. Vrate zdravlje, a sigurna sam da ga duhovna snaga nije napustila.

Majka arhiepiskopa Jovana, dok s njom razgovaramo, ne zna da je sloboda njenog sina oročena. Ni mi je na tu činjenicu ne podsećamo.

Kazala je:

- Vest da stiže, vratila mi je snagu. Ne znam da li će stići noćas ili rano ujutru. Do tog dugo čekanog susreta sa mojim sinom, na slobodi, ja svakako neću spavati.