Pravda za policajce posle devet godina

V. Crnjanski Spasojević

28. 01. 2015. u 14:00

Правда за полицајце после девет година

Noćni rad neizbežan u policijskom poslu

Veliki broj pripadnika MUP posle gotovo decenije ima šansu da dobije tražene naknade. Različiti sudovi po istom pitanju do sada donosili različite presude

POSLE devet godina, beogradski Apelacioni sud počeo je da presuđuje u korist policajaca koji su tužili državu zbog neisplaćenog prekovremenog i noćnog rada, saznaju "Novosti".

Nekoliko hiljada policajaca skoro deceniju se, naime, sudi sa državom u nameri da naplati noćni i prekovremeni rad, a neki i putne troškove. Državu je 2006. tužilo više od 20.000 čuvara reda, od kojih je jedan broj već dobio odštete između 100.000 i 700.000 dinara. Od 2011. "pljušte" nove tužbe. I dok pojedini sudovi presuđuju u korist uniformisanih, drugi sude protiv!

Oni koji su već pravosnažno izgubili sudske postupke sada podnose predloge za ponavljanje, jer su se okolnosti promenile. Pošto je Ustavni sud još 2012, odgovarajući na ustavne žalbe nezadovoljnih policajaca, odlučio u njihovu korist, izmenio se i odnos "najtvrđih" apelacionih sudova - u Novom Sadu i Beogradu. Prva je promenila praksu novosadska Apelacija, i počela da menja presude u korist policajaca. Konačno je "popustila" i beogradska, a prve pozitivne odluke donete su pre mesec dana.

Advokatu Siniši Adamoviću se 2006. obratilo 1.000 policajaca iz PU Novi Sad i još 320 iz Subotice. Novosađani tuže pred svojim sudom, a subotički pred beogradskim.

Subotički policajci dobiće oko 200.000 dinara po čoveku za prekovremeni rad između 2003. i 2006, za kad su i tužili. Ovo je iznos bez sudskih troškova, a pošto država neće da isplati dosuđeno, podnet je zahtev za prinudnu naplatu. Adamović objašnjava da su tužbe podnošene za period do 1. jula 2006, do kada je policija posebno plaćala prekovremene sate. Posle toga promenjen je pravilnik o isplati zarada u MUP, pa je ovaj rad uvršten u dodatni koeficijent.

Prvostepene presude u korist subotičkih policajaca doneo je sudija Vladimir Vrhovšek iz beogradskog Prvog osnovnog suda. On im je dodelio i prekovremeni rad, ali i topli obrok i putne troškove, jer su mnogi putovali na posao. Beogradska apelacija je u startu odbila troškove i regres, a prekovremeni rad vratila na ponovno odlučivanje. Vrhovšek je opet dosudio u korist policije, i prva takva presuda potvrđena je u decembru 2014. Država je uložila zahtev za reviziju postupka, ali on ne odlaže izvršenje.

Za to vreme, Apelacioni sud u Kragujevcu odlučivao je pozitivno po policajce, dok je novosadska apelacija prvo donosila odbijajuće, a posle odluke Ustavnog suda, pozitivne presude. Tako je dvadesetak subotičkih policajaca, na čije tužbe je država uložila prigovor mesne nadležnosti, pa su vraćeni u Vojvodinu - već isplaćeno. I ne samo to. NJima je novosadska apelacija dodelila i putne troškove!

U međuvremenu, kragujevačka apelacija već dosuđuje policajcima iz Novog Pazara prekovremeni rad za period 2008-2011.

- Oko 160 novopazarskih policajaca naplatilo je naknade za taj period, u iznosima i do 700.000 dinara po policajcu - kaže čačanski advokat Nataša Mijaljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije