Generali iz SAD nude nagodbu žrtvama Oluje

D. RADEKA ĐORĐEVIĆ

24. 01. 2015. u 11:48

Генерали из САД нуде нагодбу жртвама Олује

Ilustracija VN

Pomak u procesu koji pred sudom u Čikagu vode prognani Srbi iz Hrvatske. Firma MPRI (obučavala Hrvatsku vojsku) pristala na medijaciju

AMERIČKA firma MPRI, protiv koje su pred Sudom u Čikagu Srbi iz Krajine poveli spor, optužujući je da je bila savetnik Hrvatske vojske u operaciji "Oluja" 1995. godine i tako joj pomogla u proterivanju i genocidu nad Srbima, spremna je na nagodbu s Krajišnicima!

Naime, pošto je Federalni sud u Čikagu prošlog oktobra delimično prihvatio tužbu Srba iz Krajine, a sudija DŽon Li odlučio da agenciji MPRI treba suditi po američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba, u decembru je održano ročište na kojem je tužena strana pristala da se povedu razgovori o nagodbi.

Ove novine u procesu koji traje od 2010. godine "Novostima" prenosi Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centar "Veritas":

- To je pomak u pozitivnom smeru za našu stranu, jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtevalo se odbacivanje svih tužbenih zahteva, kao i da se Sud proglasi nenadležnim. Za desetak dana Sud bi trebalo da imenuje medijatora, a prema praksi američkog sistema, to su obično penzionisane sudije.

Očekivanja su da bi posrednik krajem marta ili početkom aprila mogao da pozove obe strane i izloži plan medijacije, a čitav proces verovatno će trajati godinu dana, jer i medijator treba da se upozna sa dokazima i iskazima svedoka. Na kraju, on će predlog nagodbe dostaviti Sudu, a Sud će ga proslediti obema stranama.

ADVOKATI - IZ AMERIKE SRBE zastupa oko 80 advokata iz tri američke advokatske firme, koje će svoje usluge naplatiti po okončanju spora u visini trećine od dobijenog iznosa presudom ili nagodbom, što je uobičajeno u ovakvim sporovima u SAD.

- Taj predlog može biti prihvaćen iz prve, ili će se "pogađanje" nastaviti, a možda ga nijedna strana uopšte ne prihvati i tada bi se, po pravnoj logici, sudski proces nastavio - navodi Štrbac.

Spor je, inače, pokrenula grupa Srba iz bivše RSK, koji su u "Oluji" bili prisiljeni da napuste svoje domove. Oni su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podneli kolektivnu tužbu Federalnom sudu u Čikagu protiv pravnih naslednika agencije "Militeri profešenal risorsiz" (MPRI). U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju "Oluja", zbog čega je zatražena naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijarde dolara.

Američki sud, međutim, nije prihvatio tužbu protiv MPRI za genocid nad Srbima, kao ni da se penzionisanim američkim generalima koji su u njoj bili angažovani sudi po međunarodnom pravu, ali je odlučeno da se ovoj firmi sudi po američkim zakonima zbog uništene imovine krajiških Srba.

Sada, kaže Štrbac, treba dostaviti procenu koliko je bilo srpskih domaćinstava u Hrvatskoj koja su pretrpela štetu i kolika je bila prosečna imovina jednog takvog domaćinstva, jer se verovatno neće "izlaziti na teren" i popisivati šteta svakog prognanog ponaosob. Ukoliko, na kraju, bude dogovora, sumu određenu za naknadu deliće Sud, ali se još ne zna po kom modelu i da li će to biti ravnopravni iznosi.

O izgledima ovog procesa, Bogdan Kljajić, predsednik Sabora krajiških Srba iz Čikaga, kaže nam:

- Spor je otvoren, nismo ga ni izgubili, ali ga nismo ni dobili. Sud u Čikagu je prihvatio nadležnost, što do sada nijedan sud ovde u Americi nije učinio i ostavljen je prostor za nagodbu, a ona se u suštini odvija u direktnom kontakatu strana i bez javnosti.

Kljajić podseća da je zahtev za odštetu zbog prisilnog napuštanja domova nastao po uzoru na slučaj u kom su Japanci u SAD posle bombardovanja Perl Harbora bili smešteni u preseljeničke kapove - logore, da bi nekoliko decenija kasnije na sudu dobili po 25.000 dolara zbog pretrpljenih patnji. Tako je ideja bila da se svakom Krajišniku isplati ista ta suma.

VAŽNA ODLUKA U HAGU

ZA slučaj u Čikagu, prema mišljenju Štrpca, od velike važnosti biće presuda i stavovi sudija u slučaju koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije:

- Očekujem da sudije MSP kažu zbog čega je 200.000 Srba otišlo iz Hrvatske i ostavilo tamo svoju imovinu, jer to nisu učinili dobrovoljno. Svaki njihov stav o tome koristiće i u sporu protiv MPRI.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Mihailo

24.01.2015. 12:18

"Ne daj Bože da se Srbi slože" je rečenica koje se mnogi na zapadu plaše i upravo to se ovde događa. Još kad bi se složili oko Kosova i Metohije i kad bi odustali od EU, pa gde bi nama kraj bio. Kosovo je Srbija!

rothlib s. סטיין ראָטהליב

24.01.2015. 12:20

Naravno da se nudi nagodba. Neka bude koliko god hocete. I onako ce USA sve to uzeti nazad od Srbije. Hteli ne hteli.

BACVANIN

24.01.2015. 12:42

Lukav potez od te firme da ponudi nagodbu koju treba povezati sa presudom obostranih tuzbi Hrvatske i Srbije.Svakako treba sacekati 3 februar i u slucaju nepovoljnog ishoda po Srbiju, uzvratiti zalbom sa novim iskrslim dokazom, koji direktno tereti Hrvatsku u progonu Srba i uzurpiranje njihove imovine.Ako je ova odluka te firme usledila posle izbora Kitarevicke, tada se Hrvatskoj nepise dobro.Verovatno je u SAD proradila savest i uvidjaju gresku da su bili na pogresnoj strani te preko ove firme

Hrvoje Horvat

24.01.2015. 13:52

@BACVANIN - Žalba na presudu nije dopuštena. Piši kući propalo. A eventualna presuda ili nagodba u Americi nema nikakve pravne veze s Olujom ni RH, niti će to imati na nas utjecaja.

Дух који хода

24.01.2015. 12:52

Ма каква нагодба, једина могућа нагодба је повратак свих срба у крајину и њених потомака и обнављање имовине на рачун хрватске државе.

Паметно и стрпљиво

24.01.2015. 13:33

@Дух који хода - Браво, Фантоме! Прихватити новчану одштету за све осим за непокретну имовину, за коју захтевати обнову и повраћај, као залог за повратак потомака прогнаних Срба на отету српску земљу! Да нам деца иду на одмор код Срба на прелепим Плитвицама, Јадрану, чистим крајишким рекама и језерима... Да као Шкотланђани, Баскијци, Венети... чекамо погодан тренутак за референдум и спајање Српске, Србије и Крајине!

BACVANIN

24.01.2015. 12:53

Ovim je razbijen hrvatski mit o slavo-pobednickoj vojsci u oslobadjanju lepe njihove od srbocetnika.Sada se dovodi u pitanje i proslava oluje kao dan pobede, vidimo cijim je znanjem i oruzjem ta pobeda izvojevana.Jos kad izidje na videlo logisticka podrska u komunikaciji hrvatima, i ometanje veza medju Srbima tada ce herojstvo hrvatske vojske da splasne kao mehuric od sapunice.

зокс

24.01.2015. 12:53

Да нису криви не би се имали шта нагодити!А међународни "суд" правде ће да пресуди код обостраних тужби Србије и Хрватске против Србије наравно!Ко не препознаје њихове покварене работе тај је слеп поред очију и глув поред ушију!О памети да и не говорим!

realan

24.01.2015. 13:41

@зокс - Pročitaj članak. Do nekakve nagodbe, koju bi predložio "medijator", tek treba doći. I onda ćemo tek vidjeti hoće li odbiti ili pristati na tu nagodbu. Pristali su na ovaj način jer je to uobičajeno kod ovakvih slučajeva, a vjerojatno im je i lakše nostiti se sa "medijatorom" nego sa sucem i porotom.

зокс

24.01.2015. 14:30

@зокс - реалан,цело време рата су хрвати одбијали тврдње да су им американоси помогли да побију и протерају конститутивни народ из њихове "лијепе",а сада се говори о томе као о сасвим нормалној ствари!Сада Срби не измишљају да су хрватима американоси помогли код протеривања!Значи ипак није то била српска "теорија завере"!Знали смо ми то још тада!

berislav

24.01.2015. 13:02

Neće tu biti nikakve nagodbe, jer bi američka vlada tako direktno priznala da je odgovorna za etničko čišćenje i provođenje genocida nad Srbima. Tzv. "privatne armije" su pod kontrolom američke vlade, a drugo Amerikanci su spremni uništiti Srbiju ako kojim slučajem otkažemo poslušnost, npr. oslobađanje okupiranog Kosova i Metohije. Dakle, ništa od toga. Samo se dalje i čudim Srbima da još vjeruju u Ameriku.

Многи Срби би све продали

25.01.2015. 00:43

@berislav - Зашто да неће бити никакве нагодбе? Ако Срби прихвате понуђени новац, у питању је легална трговина. А америчке агенције нису држава Америка да би тиме "američka vlada tako direktno priznala da je odgovorna za etničko čišćenje i provođenje genocida nad Srbima". Тиме би се брисао и хрватски "дуг у крви и имовини", а "српска претња" миру на Балкану била би елиминисана.

Dule trubica

24.01.2015. 13:16

Povratak sve uzurpirane i potom prisilno prodate Srpske imovine za kud zašto pa ćemo pričati isto tako odlazak SAD snaga sa Kosova SAD.

ranka

24.01.2015. 13:33

sve se zna..."oluje"ne bi ni bilo da Amerikanci nisu dali zeleno svetlo i pomogli obuku i plan progona Srba...to se spremalo odavno..bila sam odskora u Hrvatskoj,to i njihovi generali govore baš tako i priznaju(Lošo Domazet i drugi),a i da ne pišu o tome,to se zna.Razlozi??e,pa to samo Ameri znaju!Kako god,treba da tražimo od sada,pa zauvek,odštetu za taj progon,ubistva,nametnuti i iskreirani rat...u Srbiji je takodje,sve slično odradjeno,zbog otimanja Kosova..tužba je tu imperativ,takodje.

ana

24.01.2015. 13:46

moja rodbina u Krajini,hrvatskoj i bosanskoj,je cela stradala na razne načine..znala sam da je to neki pogrom naredjen od velikih sila,jer sami Hrvati to ne bi mogli izvesti tako lako,ma šta danas pričali i lagali i druge i sebe.Ne znam zašto su ti Srbi toliko mrski Americi,to mi nikada neće biti jasno,oni su Ameriku poštovali,bar do tada,a i bili uvek na strani pravednih rešenja za svet...ako i nema pravde,ponekad bi je trebalo vaskrsnuti,tek da čovek opstane kao ljudsko biće na planeti..

Snouden

24.01.2015. 14:01

Прво нека врате Србе у Устав, које су отуда избацили класичним фашистичким методама, па тек ондамоће на ред доћи било какав разговор са Хрватима и њиховим газдама.

Radovan

24.01.2015. 18:51

@Snouden - Upravo tako Snouden. Hrvatska nije nista vise drzava Hrvata, nego Srba koji su u njoj ziveli. Da nije bila tako definisana ne bi ni postojala u ovim granicama.

cut

24.01.2015. 14:28

Ne prihvatiti nagodbu iz "prve", već se "cenkati", ove treba što više "odrati"Kakve sve organizacije bitišu na ovom svetu, Bože pomozi !

Владо

24.01.2015. 18:15

Подржавам оницијативу и тужбу коју сте подигли, свака част свима који учествују у томе, и био бих најсрећнији да добијемо ову тужбу да се покаже ко је шта радио у рату, изгубљено се не може вратити и вратити у домовину, али бар да покажемо јединство. Подршка из Србије. :)

Alex vrnjacki

24.01.2015. 19:39

Hrvati onaj zločin nisu mogli da urade sami! Imali su volju i želju ali izvršenje sami nikako nisu mogli da sprovedu! Setimo se II SVR...Situacija u svetu je takva-kakva je i uzmi ono što možeš...

lesa

24.01.2015. 20:36

Ako prođe uspešno, Krajišnici će imati odrešene sve ruke da punopravno tuže i državu Hrvatsku zbog istog zločinačkog poduhvata!

Posmatrac 1

25.01.2015. 04:44

Kao prvo sud je duzan da pozove sukobljene strane na dogovor izvan sudaKako ce to ispasti jos ce se vidjetiKompanije koje sudjeluju u takvim situacijama znaju vrlo dobro sto rade i dokle smiju da idu da ne naprave katastrofalnu gresku koja bih mogla da ih kostaZamislite situaciju u kojoj bi ljudi dobili ostecenje,a nakon toga Hrvatska kaze tim ljudima da se ne mogu vratiti jer su dobili naknadu stete i vise nemaju sta da traze u HrvatskojTek to bi bila katastrofa za te ljude