Teži put do produžetka porodiljskog

J. Ž. SKENDERIJA

17. 01. 2015. u 15:18

Do sredine godine biće doneta nova pravila za nastavak bolovanja majki. Lekarske komisije iz domova zdravlja izmeštaju se u PIO fond

Тежи пут до продужетка породиљског

NOVI zakon o finansijskoj podršci porodici, koji bi trebalo da bude usvojen do sredine 2015. godine, najverovatnije će lekarsku komisiju koja odobrava produženje bolovanja porodiljama, iz domova zdravlja preseliti u PIO fond. Cilj je da nezavisni stručnjaci odobravaju duže odsustvo samo majkama kojima je to neophodno.

Od 2002. godine, naime, samo u Beogradu broj odsustava sa posla zbog posebne nege deteta, ili "produženja porodiljskog bolovanja", porastao je sa 300 na oko 8.000! To ne znači da su nam deca bolesnija, naprotiv. Samo beogradski budžet zbog tih zloupotreba mesečno gubi od 100 do 150 miliona dinara!

Koliko se ta praksa ustalila govori podatak da se retko koja mama vratila na radno mesto na vreme i sve ih je više koje na porodiljskom bolovanju ostaju duže od godine.

- Ako bismo se rukovodili ovim podacima ispada da nam je trećina dečje populacije teško invalidna - kaže za "Novosti" Radomir Janić, pomoćnik sekretara za socijalnu zaštitu u Beogradu. - U pravilniku, koji se oslanja na zakone o radu i finansijskoj podršci porodici, na osnovu koga se produžava odsustvo, postoji spisak dijagnoza i one se odnose na teške poremećaje, slepu, gluvu, decu ometenu u razvoju...

Ključ problema je, smatra on, u lekarskim komisijama pri domovima zdravlja koje gotovo svakoj majci koja podnese zahtev, odobre minimum dva meseca. Produženje se dobija najčešće na osnovu izmišljene dijagnoze koju izdaje fizijatar ili psihijatar, a mališani se naprasno za tri meseca oporave. Propisi, inače, predviđaju mogućnost odsustvovanja do detetove pete godine. Iskustva majki kazuju da kod komisije "prolazi" ako dete nije prohodalo, ako je dobilo nižu ocenu na porođaju ili je rođeno uz pomoć vakuuma.

UKORAK SA EVROPOM U Srbiji porodiljsko odsustvo traje minimum 28 dana (do 40 dana) pred porođaj i tri meseca posle rođenja deteta, što je 16,8-18,5 nedelja. Odsustvo u Srbiji je u skladu sa Direktivom EU kao i s Preporukom Međunarodne organizacije rada. Odsustvo radi nege deteta, koje većina poistivećuje sa porodiljskim, traje između 33,5 i 35 nedelja, tj. oko osam meseci.

- Nalaz komisije je na papiru potpuno u redu, ali deluje neverovatno da se broj odsustava zbog poremećaja iz godine u godinu povećava u proseku za 1.000 novih - kaže Janić. - Najčešće se ovo radi da mame ne bi dobile otkaz, usled nemogućnosti da se dete upiše u vrtić, a nekada i zarad dobijanja montiranih vrlo visokih naknada za bolovanje.

I nedavno istraživanje Unicefa potvrdilo je da se ovo odsustvo koristi po nekoliko meseci i za decu koja nemaju teže probleme.

Podvale sistemu ne ogledaju se samo u bolovanju, već i u fingiranju primanja neposredno pred privremeno napuštanje posla zbog trudnoće. Nekoliko meseci pred bolovanje zarade skoče i po nekoliko puta, a takve stvari dešavaju se najčešće u porodičnim preduzećima.

Aleksandra Jović iz Unicefa naglašava da je sa oko 25.000 korisnika produženog bolovanja u prvoj polovini 2000-ih, njihov broj porastao na gotovo 33.000 godišnje, dok je u istom periodu broj živorođene dece pao za oko osam hiljada. Mogući razlog za to je, kako kaže, i formalno prijavljivanje u radni odnos tokom trudnoće da bi se ostvarilo pravo na naknadu. Može se pretpostaviti da je zaposlenim ženama porodiljsko i odsustvo radi nege deteta obezbedilo sigurnost i u vreme krize, odnosno - očuvanje radnog mesta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Nikola

17.01.2015. 16:48

Porodiljama dati dve godine bolovanja. Pad nataliteta je glavna boljka naseg drustva, a ne nekakav udar na budzet grada ili republike.

Tanja

19.01.2015. 23:46

@Nikola - Slazem se. Dati svim majkama dve godine porodiljskog, a produziti samo onima cija deca zaista imaju psiho-fizickih problema u razvoju I to duze od pete godine starosti deteta. Danas je tesko odgajati decu, svaka druga majka dobije otkaz ili je prebace na neko mizerno radno mesto, zapravo bude kaznjena sto se usudila da rodi dete. Toliko o natalitetu u Srbiji I nestanku nacije. A oni poostravaju uslove. Slazem se za privatne porodicne firme, koje zloupotrebljavaju budzet pa svi snosimo posledice.

dare

17.01.2015. 20:32

ima ljubi koji ne zasluzuju socijale a njima drzava daje a za trudnice sve manje ima para kakva nepravda velika nepravda u srbiji zalosno

Jeca

17.01.2015. 21:39

I krajnje je vreme da se takvim bednim i podmuklim radnjama stane na rep!!!! Majka sam jednogodisnje devojcice,normalne,zdrave i vesele.Mnogi su mi predlagali produzetak porodiljskog.To nikada ne bih ni pomislila!!! I ne razumem ni jednu majku zdravog deteta kojoj tako nesto moze da padne na pamet.Bogu hvala na zdravom potomstvu i ne postoji nikakavo opravdanje.

julija

17.01.2015. 22:52

Ne znam da li je autor ovog teksta zensko ili ne, ne znam ni da li je onda majka ili ne, zaposlena na neodredjeno vreme ili ne, radnica koji prima minimalac, prosek ili neku vecu platu. Sve u svemu, opste je poznata cinjenica da velika vecina u Srbiji zivi veoma lose i da je posebno tesko odgajati decu u takvim uslovima, pa ne vidim zasto onda ne bi svi ucinili sve da poboljsamo kvalitet svog i zivota svoje dece, pa makar to bilo i duze bolovanje za dva meseca. Stvarno "bedno" od strane majki!

Xxx

18.01.2015. 04:25

Zar ne mislite da je suviše rano da dete sa jedanaest meseci krene u vrtic? Bolesljivo u najavi, pa onda mama mora na bolovanje, a radi kod privatnika, mislite da li ce poslodavac dozvoliti da se ide na bolovanje, kako da ne. To znaci da je otkaz u najavi. E, Srbijo!!! Mala nas ima a ovi tek ce. Pozdrav.

Maja

18.01.2015. 09:08

Стално се говори о томе колику ће штету претрпети државни буџет, а нико не говори о томе колику патњу претрпи дете које се одваја од мајке са непуних годину дана. Срамота! Мајка не продужава боловање зато што јој се не ради, то је свима јасно. Напротив, већини жена и прија да изађе из куће јер одгајање детета није нимало лако. Али, свака нормална мајка жели што дуже да буде уз своје дете.

SMOKI

18.01.2015. 09:53

Zasto nase vlasti izmisljaju rupu na saksiji. Drzava nam izumire zbog bele kuge a oni lupetaju razne gluposti oko porodilja. Za porodilje treba dati SVE. Ustedeti na ministrima kojih je dovoljno 10 maksimalno, na poslanicima koji su bezpotrebni jer nista ne rade. Samo se svadjaju kao zadnji olos.Vucicu kuda nas vodis? Borba protiv bele kuga na prvo mesto onda podizanje poljuprivrede tj podizanje proizvodnje sopstvene hrane. Gladan vojnik je mrtav vojnik. Dosta bre vise EU prohteva.

Jaca

19.01.2015. 13:32

.3, 5 meseca sam trudna, i vec se brinem, radim kod privatnika, i zbog bolovanja se dobijaju otkazi, vec razmisljam o tome, sta cu s detetom, kad krenem da radim, treba ostavljati dete bez majke, sa 10, 11 meseci, nekad i po 12 sati dnevno, a sad jos i ovo

Alex

18.02.2015. 21:37

Tužno je da zbog onih koji zloupotrebljavaju sve što mogu da zloupotrebe, trpeće majke kojima stvarno treba produženje. Zamislite dobro udatog parazita čiji muž ima privatnu firmu, prijavljena na 100.000 osam meseci pre porođaja, imala je vezu u komisiji i produžava porodiljsko do u besvest sa potpuno zdravom bebom u Stokke kolicima i ženu koja radi kod gazde 12 sati dnevno za 20.000, a rodila je dete sa cerebralnom paralizom. Šta mislite, koju će da ošteti ovakva promena zakona?

Ivana

06.03.2015. 00:12

Tekst se ne odnosi na produzeno bolovanje odn,regularno odsustvo radi nege deteta, vec se odnosi na odsustvo radi posebne negde deteta o cemu i sam tekst pise. U pitanju su malverzacije sa lekarskim komisijama gde majke izmisljaju da su im deca tesko obolela da bi produzili bolovanje. Iskreno, majka sam troje dece i znam sta znaci odvojiti se od deteta od godinu dana, ali takodje, sigurno ne bih isla u krajnost i izmisljala bolest deteta kako bih duze ostala sa njim,

Riss

11.05.2015. 23:18

drzava bi najradije da smanji porodiljsko na 5 meseci i da poostri uslove za produzetak istog.Sramota je da se o ovoj teme uopste govori. Mislsljenja sam da porodiljsko odsustvo treba da bude 18 meseci a ne stamnih 11 .

JS

02.03.2016. 11:09

A nije vam palo na pamet da sve vise dece ima problema zbog nestrucnosti nasih lekara? Sta sve zene pretrpe na porodjaju a samim tim i bebe pa onda kada ne prohodaju na vreme za vrtic majke su krive sto izmisljaju! Hajde se vi prvo potrudite da imate lekare koji ne rade carski za svaku sitnicu pa se deca radjaju i po tri cetri nedelje pre vremena sto sa sobom automatski povlaci kasnjenje u razvoju.