Zbog štrajka advokata odloženo čak 200.000 suđenja!

N. Bijelić

29. 12. 2014. u 09:30

Čekaju procesi protiv Miroslava Miškovića, Darka Šarića, Luke Bojovića...

U SRBIJI je ove godine odloženo više od 200.000 suđenja! Prema podacima koje je početkom novembra izneo predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, do tog trenutka zbog štrajka advokata nije održano oko 120.000 suđenja, što znači da je do sada taj broj gotovo duplo veći.

Šteta zbog ove poražavajuće činjenice ne može ni da se izračuna, a posledice bi mogle da budu dalekosežne. Zbog štrajka advokata veliki broj predmeta koji su mogli da se okončaju još čeka epilog.

Jedan od njih je i proces koji se vodi protiv Darka Šarića i optuženih da su kao pripadnici njegove kriminalne grupe trgovali narkoticima iz Južne Amerike. Ovo suđenje započelo je još u septembru 2010. godine, prvo protiv Šarića u odsustvu, sve do njegove predaje u martu ove godine. Procena je da bi sud do sada izrekao prvostepenu presudu, pošto je do početka štrajka izveden veliki broj dokaza.

Pred krajem se nalazi i postupak protiv Zvonka Veselinovića, biznismena iz Zvečana koga je Kfor označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i Metohiji 2011. godine. On je sa Draganom Ćurčićem i Milanom Radoičićem optužen za nezakonito prisvajanje 32 teretna motorna vozila vlasništvo kompanije "Hipo-Alpe-Adrija lizing", vrednih više od 300 miliona dinara.

- Štrajk advokata otpočet u septembru stopirao je i početak izvođenja dokaza, kao i saslušanja svedoka u procesu koji se vodi protiv Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", njegovog sina Marka, Mila Đuraškovića, vlasnika "Nibens grupe" i još osmoro optuženih da su navodnim zloupotrebama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara - navode u istrazi. - Inače, do prekida rada branilaca, saslušani su svi optuženi.

USPORENE I ISTRAGE ŠTRAJK advokata usporio je i pojedine istrage. Tako je, već dva puta odlagano saslušanje četvorice pripadnika niškog odreda Žandarmerije, koji su osumnjičeni za napad na Andreja Vučića, brata premijera Srbije i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, tokom održavanja "Parade ponosa" 28. septembra. Takođe, odlagano je i iznošenje odbrane Nebojše Čovića i to tri puta. Predsednik KK Crvena zvezda osumnjičen je za napad na novinara televizije Kopernikus Dejana Anđusa, početkom juna ispred zgrade televizije.

Početak saslušanja svedoka odložen je i u procesu koji se vodi protiv optuženih za malverzacije prilikom privatizacije "Luke Beograd". Tužilaštvo tereti Predraga Bubala, bivšeg ministra privrede i još sedam osoba da su prilikom prodaje paketa državnih akcija "Luke" oštetili državu za više od 5,7 miliona evra.

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu je zbog štrajka advokata po četvrti put zaredom odložen početak suđenja Marku Milićevu, koji je letos svojim vozilom "mini kantrimen" na Brankovom mostu usmrtio Luku Jovanovića. Sledeće suđenje je zakazano za 22. januar, 2015. Na optuženičkoj klupi su, osim Milićeva i Bratislav Vesović i Saša Janković. Takođe, početak suđenja Urošu Mišiću, navijaču Crvene zvezde koji je optužen za napad na američke marince ispred jednog beogradskog noćnog kluba, nedavno je odloženo po treći put u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Kraj štrajka čekaju i procesi protiv Katarine Rebrače, Petre Cvijić, Luke Bojovića, Zvezdana Terzića, Dragiše Binića, Bojane Bajrušević, Dragoljuba Peurače, Branka Jocića... Tu su i suđenja u postupcima za malverzacije u Agrobanci, "Azotari", "Galenici", protiv optuženih za navodne zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa.

PRESUDA BADŽINOM BRATU

PREKID rada advokata nije omeo objavljivanje presuda u postupku koji se vodio protiv optuženih za šverc cigareta tokom devedesetih godina, gde je među prvima na optužnici bio Siniša Stojičić, brat ubijenog šefa policije Radovana Stojičića Badže. Prvostepena presuda izrečena je bez prisustva branilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

budjavi

29.12.2014. 15:41

Mogu da strajkuju jos dve godine,bas me boli,vazno je da notari rade punim gasom i zaradjuju za sebe i drzavu,advokati neka bleje.

ZZ TOP

30.12.2014. 19:19

zapad ih stiti i tera da ruse vlast..politicki smisljeno...nemiri u drzavi....

ZZ TOP

30.12.2014. 19:23

gradjani imaju stetu a kriminalcima super...oni ih i placaju kao i zapad koji ih stiti, da bi napravili haos, predmeti gradjana opet u fijoci....rasterati bagru...to nije sirotinja koja nema od cega da zivi....politicki smisljeno.