NEKADA gotovo nezaobilazan ruski jezik, danas je tek na četvrtom mestu po broju đaka koji ga uče u srpskim školama. Lista stranih jezika koji su u modi, a koji demode, kao i broj dece koja ih uče menja se u svakoj generaciji. Primat je odavno preuzeo engleski, koji gotovo svi đaci počinju da uče od prvog razreda. Od petog razreda najviše ih se odlučuje za nemački, zatim za francuski, pa ruski.

Sve je veći broj dece koja kao drugi strani jezik uče italijanski ili španski. Oni, međutim, nailaze na problem kada dođu do srednje škole, jer je vrlo sužen krug gimnazija u kojima se uče ova dva jezika. U stručnim školama ih i nema.

Praksa je pokazala da na interesovanje dece utiču dva faktora - mediji i privreda. Tako se u Kragujevcu, zbog „Fijata“ poslednjih godina uči italijanski, u Pirotu je, radi „Mišlena“ povećano interesovanje za francuski... Sa latinoameričkim serijama u škole je stigao španski, a kada su turske serije zaposele udarne termine na TV, bilo je zahteva da se ovaj jezik uči u školama.

Za ruski, koji je u poslednjoj deceniji sveden na to da ga uči tek svaki deseti osnovac, izgledalo je, dolaze bolji dani. Veće interesovanje stiglo je sa pričom o „Južnom toku“. Roditelji đaka u Subotici pokrenuli su prošle godine inicijativu da se ruski vrati u škole u ovom gradu, gde se uopšte ne uči. Da je interesovanje za ruski jezik u porastu, pa makar i blagom, pokazuje primer OŠ „Jovan Popović“ u Novom Sadu, jedine osnovne škole u kojoj đaci uče dvojezično - na srpskom i ruskom. Bilingvalna nastava počela je ove školske godine.

- Prvobitna ideja bila je da se, uz pomoć „NIS Gaspromnjefta“, omogući školovanje deci njihovih radnika u Novom Sadu, ali smo anketirali roditelje i ispostavilo se da je veliko interesovanje i srpske dece - kaže za „Novosti“ direktorka škole Suzana Ilić.

Dvojezična nastava u još deset osnovnih škola širom Srbije organizovana je i u kombinacijama srpskog i francuskog, engleskog ili nemačkog jezika. U gimnazijama je još više dvojezičnih časova.

- Bilingvalna nastava organizovana je u 14 gimnazija - kažu u Ministarstvu prosvete. - Srpsko-engleska nastava organizovana je u 25 odeljenja, srpsko-francuska u jednom manje. Na srpskom i italijanskom uči se u četiri odeljenja, na srpskom i nemačkom u šest odeljenja, u kombinaciji sa ruskim je nastava u tri odeljenja, a mađarsko-engleska nastava organizovana je u dva odeljenja.

Od ove školske godine u Osmoj gimnaziji u Beogradu uči se japanski, a u Karlovačkoj gimnaziji dogodine trebalo bi da počnu časovi norveškog.


KINESKI: 29 ŠKOLA I 17 NASTAVNIKA

KADA je u srpske škole stigao kineski jezik, interesovanje je bilo ogromno. Deo je u međuvremenu odustao, a danas, tri godine pošto su kineski učitelji stigli u Srbiju, ovaj jezik uči 2.462 đaka. U 29 škola predaje ga 17 nastavnika.