BEOGRAD - Advokatska komora Srbije saopštila je da je na današnjem sastanku u Ministarstvu finansija dogovoreno da to ministarstvo u toku dana Komori dostavi predlog dogovora o paušalnom oporezivanju za 2014. godinu.


Odmah po dobijanju, predlog će biti upućen upravnim odborima advokatskih komora u sastavu AKS, radi razmatranja i zauzimanja stavova povodom predloga.

Nakon toga, Upravni odbor AKS će doneti odluku o daljim koracima, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu AKS.

Razgovori o izmenama kriterijuma za paušalno oporezivanje za 2015. godinu biće nastavljani u narednom periodu, dodaje se u informaciji.

Na sastanku u Ministarstvu finansija u ime Vlade Srbije razgovarali su ministar pravde i državni sekretar Ministarstva finansija a advokaturu su predstavlajli predsednik AKS Dragoljub Đordević, njegov zamenik Zoran Jevrić, predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, kao i advoakti Branislav Vulić, Vidoje Matić i Nebojša Avlijaš.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advoaktima poveća za 40 odsto a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

AKS TRAŽI PRIJEM KOD PREDSEDNIKA SRBIJE

Advokatska komora Srbije (AKS) zatražila je danas prijem kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića kako bi ga u usmenom razgovoru upoznala sa ciljevima protesta i zahtevima advokata.

U pismu Nikoliću advokati su izrazili zadovoljstvo što je u jučerašnjem saopštenju izrazio stav da je deo zahteva advokata opravdan.

"Pozdravljamo činjenicu da ste u svom obraćanju javnosti ukazali na brojna pitanja na koje je i advokatura Srbije ukazivala tokom dva meseca protesta, kao što su uskraćivanje javnih prohoda sudovima i da visoka javnobeelžnička tarifa predstavlja cenzusnu prepreku za građane Srbije za jednako ostvarivanje prava i slobodan pristup pravi, navodi se u pismu AKS.ZBOG ŠTRAJKA ADVOKATA ODLOŽENO 120.000 SUĐENjA

Za dva meseca koliko traje štrajk advokata u Srbiji, odloženo je oko 120.000 suđenja, rekao je za "Politiku" predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, Dragomir Milojević.

Milojević je rekao i da se tačan broj odloženih suđenja ne zna, jer nisu svi sudovi u Srbiji vodili evidenciju o tome.

"Na primer, u Osnovnom sudu u Nišu odloženo je 98.000 suđenja, a u Višem sudu u ovom gradu 7.500", dodao je on.

Milojević je rekao i da su predstavnici VS S-a tražili od svih sudova da dostave podatke o broju suđenja koja su odložena, jer se očekuje da će te podatke tražiti relevantne agencije ili nevladine organizacije.

"Šteta ne može da se izračuna, a posledice su dalekosežne", upozorio je Milojević, dodajući da najveći problem predstavljaju "stari" predmeti.

"Od plana da se završi 20 odsto starih slučajeva nema ništa. Udarni meseci za sudije i advokate su septembar, oktobar i novembar, a tada maltene nije održano nijedno suđenje.

Sudije zato neće snositi odgovornost ukoliko ne reše predmete u zadatom roku", rekao je Milojević za "Politiku".

Pročitajte još:
* Advokati poručili Nikoliću: Nisu ispunjeni zahtevi, nastavljamo sa protestom
* Advokati ne odustaju od štrajka, podrška stigla i od studenata
* Odloženo suđenje Marku Milićevu za 18. novembar