Jednodnevni štajk lekara: Pauza zbog smanjenja plata

B. Radivojević

05. 11. 2014. u 08:20

Četiri sindikata u zdravstvu organizuju protest. Tokom štrajka će primati samo hitne slučajeve, decu, mlade i trudnice

MEDICINARI u sredu štrajkuju, i primaće samo hitne slučajeve. Prema najavama četiri reprezentativna sindikata, u jednodnevnom protestu biće oko 100.000 članova u gotovo svih 375 zdravstvenih ustanova. Iako je prvobitno planirano da se zbog najavljenog smanjenja zarada, i kolektivnog ugovora, počev od srede, štrajkuje svake srede, 13. novembra (sledeće srede) neće biti obustave rada, jer su dva ministarstva - zdravlja i socijalne politike - sindikalce pozvala na pregovore o kolektivnom ugovoru, a dalja sudbina protesta zavisiće od rezultata tog razgovora.

Sindikati su pozvali pacijente da bez preke potrebe ne dolaze kod lekara. Oni kažu da štrajk nije usmeren protiv korisnika zdravstvene zaštite, ali da „umanjenje plata, smanjenje izdvajanja za zdravstvo, zabrana zapošljavanja i slične mere, vode u dalje srozavanje ove profesije istovremeno znače i ugrožavanje prava pacijenata, i da je protest način da skrenu pažnju nadležnih na probleme u zdravstvu“.

Protest organizuju Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat lekara i farmaceuta, „Nezavisnost“ i deo „pocepanog“ Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

- Pridržavaćemo se Uredbe o minimumu rada, to znači puno radno vreme i pre i posle podne u danu protesta, ali će se zbrinjavati samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede - kaže dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. - Svesni situacije u kojoj se zemlja nalazi i svih teškoća s kojima se susrećemo, ipak smatramo da je zdravstvo grana od posebnog društvenog značaja i da bi upravo zbog toga trebalo da bude izuzeta iz najavljenih mera smanjenja zarada.

Na medicinsku pomoć, osim hitnih pacijenata, u sredu mogu da računaju i deca, mladi i porodilje, za koje će ordinacije i tokom protesta biti otvorene.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Zoran Savić kaže da ova četiri sindikata okupljaju oko 80 odsto zaposlenih u zdravstvu:

- Naše plate su među najnižim u regionu, i ne obezbeđuju se iz budžeta, već iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - kaže dr Savić. - Prosečna plata u zdravstvu je 44.000 dinara, a u EPS 75.000 dinara, a to je više nego što zaradi lekar specijalista. Iako je najavljeno da umanjenje od 10 odsto važi samo za osnovnu zaradu, kada se smanji osnovica, „pada“ i vrednost radnog sata, pa će to biti umanjenje na ukupna primanja, računajući i minuli rad.


KOD SESTARA - IZUZETAK

SINDIKAT medicinskih sestara i tehničara Srbije neće pozivati članstvo da učestvuje u štrajku koji organizuju četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu, ali nikoga neće sprečavati da se pridruži protestu. Oni smatraju da još nije trenutak da se posegne za štrajkom kao krajnjim mehanizmom sindikalne borbe i pokušavaju da probleme reše za stolom.

- U Ministarstvu zdravlja nastavljamo pregovore u kojima je već postignut pomak, pre svega za medicinske sestre sa fakultetom, kojima će uvođenjem platnih razreda konačno biti priznata i kroz zaradu vrednovana visoka stručna sprema - rekla je Dragica Ćurčić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije. (J. Ž. S.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Toške

05.11.2014. 08:34

Plata medecinske sestre je 27,000 din (225 e.) Plata tehničara u EPSu je 55,000 din(450 e.)

HitmanSRB

05.11.2014. 09:48

@Toške - Nije problem što im je tolika plata, nego što po jednoj banderi imamo 5 tehničara.

Tehnicar,

05.11.2014. 11:48

@Toške - Monter se penje na banderu,tehnicar obavlja druge poslove.Ne maze nokte i ne pije kafe po salterima,ne kupuje gace i majce od preprodavaca bsa torbama po cekaonicama.

Mariana

05.11.2014. 14:28

@Toške - Sasvim ste u pravu HitmanSRB,pri cemu mislim na bolnicke sestre koje na teskim odeljenjima imaju na vratu i po 20 pacijenata po 1 osobi,od toga 10 nepokretnih,pa ta ista sestra treba da presvuce,nahrani,podeli terapiju,reanimira ako nekome stane srce,juri u laboratoriju,da ne pricam dalje,jer ce neko pomisliti da lupetam.Posle svega ovog navedenog,sledi tortura nadredjenih koji ne rade nista osim sto sefuju.Svega ima u zdravstvu,ali neki su potcenjeni,a spasavaju nam zivote i treba ih nagraditi

Tacno Marijana

05.11.2014. 22:00

@Toške - Meni je rodjaka medicinska sestra i sve sto si izrekla isto mi i ona prica.

NOMAD

05.11.2014. 08:43

Podrška medicinarima,podrška advokatima,podrška do pobede,nema povlačenja,nema predaje,nema nazad!!!

backo

05.11.2014. 08:56

Najgore od svega je to što poslanici i drugi u bližoj i široj okolini u vladi ne daju pun doprinos svojim primerom a narod ih je birao.U Srbiji je slučaj da riba smrdi od glave i treba da se čisti od glave.Ovde se jako mnogo (poskupljenje,porezi i razni nameti) samo na NAROD odnosi i sprovodi ?

hipokrat !!!

05.11.2014. 09:27

Ne mogu da verujem da lekari traze da budu izuzeti po pitanju smanjenja plata misleci za sebe da su nedodirljivi i stupaju u strajk.A kada izlaze iz drzavnih ordinacija za vreme radnog vremena i odlaze na privatne klinike i uzimaju pare....sta ce mo sa tom pojavom.Ako je strajk nacin da postignu svoj cilj sta bi se desilo da i komunalne firme pocnu sa strakom zbog smanjenje plata,da cistoca ne odnosi smece,da elektrane prestanu da greju,da groblja prestanu da sahranjuju..Gospodo lekari,a obraz?

Mariana

05.11.2014. 09:39

@hipokrat !!! - Protest je opravdan,ali da se zna,zdravstvo nikad ne strajkuje tako da ne pruza usluge,za razliku od ostalih zanimanja.Upucuju proteste,najavljuju strajkove,ali nikad se nije desilo da se ne pruzaju usluge pacijentima.Sramota je smanjiti platu onima koji brinu o ljudskim zivotima.Plate su preniske i sada.Sa svim dodacima sestra na teskom odeljenju nema 40000,a to nisu salteri nego krvav rad bez pauze,fizicki, psihicki.nocni rad i bez prava na hranu u dezurstvu.Tuga

hipokrat

05.11.2014. 09:54

@hipokrat !!! - Krvav rad bez pauze,fizicki,psihicki,nocni rad....sve to imaju i gore navedene komunalne sluzbe.A sta je sa izlaskom lekara iz ordinacija u privatne klinike za vreme radnog vremena?Mozda nisam u pravu.Oni ne izlaze i ne rade privatno.Ma hajde!!!

Mariana

05.11.2014. 14:21

@hipokrat !!! - hipokrate,zbog malog procenta takvih,pada ljaga na celo zdravstvo.Treba imenovati i prijavljivati takve,veruj ne bi im bilo svejedno.Postoje knjige utisaka na svim odeljenjima,retko je da neko napise nesto,bilo pohvalu bilo kritiku,ali da vidis kad se to ipak desi-porumene i preznoje se neki,ne smeju pocepati list jer su numerisane stranice.Pokusaj to da uradis,gledala sam licno,veruj.Pogotovo nije svejedno kad neko dobije kritiku,a kolega pohvalu na istoj strani.Ja sam pisala i gledala reakcije

HitmanSRB

05.11.2014. 09:47

Lekari, šta da vam kažem? Nikada nisam mislio da ću izgovorim ovo, ali...bežite odavde koliko vas noge nose. Znam ja da su među štrajkačima oni koji redovno primaju "poklone" ali zbog šačice nikad ne osuđujem većinu. Idite negde gde će makar da vas poštuju pa taman i da vas malo plaćaju. Zgadila mi se Vlada i političari ovih dana jako. Štede na svima zbog zaduženosti u koju su nas sami uvalili. A da, na sebi ne štede.

mi

05.11.2014. 10:49

Da je tesko i to svima, ne samo lekarima dobro znamo....mnogi kazu "bezi kud te noge nose", misli se na inostranstvo, evo u najmocnijoj zemlji EU je prava nestasica lekara, pogotovo po mnogim bolnicama, klinikama a i privatnim ordinacijama fali osoblje, pitao sam jednu lekarku koja sad odlazi u penziju kako da nasih lekara nema ovde, rece mi da je pokusavala i dovodila neke ali jednostavno se ne uklapaju u sistem rada na zapadu, sporost ,nauceni na ceste pauze, kafarenje....to ovde ne moze !!

Oti

05.11.2014. 12:16

Lekari, niste jedini koji su "bitni" za ovu zemlju. Teret krize moraju svi da podnesu pa i vi. Vaše plate nisu male u odnosu na druge, koji su istog obrazovanja ako ne i većeg. Šta bi bilo da svi počnemo sa štrajkom? Zemlja mora da se oporavi, valjda je to jasno. Selekcije NE SME BITI!!!

baba Simana-Joko Ono

05.11.2014. 17:02

Vucic da je pametan trebao bi da podnese ostavku, ovo je lud narod kome udovoljiti nikad ne mozes.Hteli bi da zive kao bubreg u loju a mi pred bankrotom.Zna li neko bolje resenje, ako zna daj da ga predlozimo za premijera.Shvatite ako to vec niste 20 godina mi smo unistavani, ekonomiju vise nemamo odakle trenutno novac obezbediti za solidne plate i penzije. Odakle,zna li neko.

baba Simana-Joko Ono

05.11.2014. 17:07

Kad ja mogu da zivim sa 15.000 dinara moze i doktor sa 65.000 dinara dok se ne izvucemo iz krize.

Mis_Pigi

05.11.2014. 17:56

@baba Simana-Joko Ono - problem i jeste u tome što se iz krize ne možemo izvući, jer nam je okačen dužnički jaram, i možež da slikaš. Sad se samo lupa kamata na kamatu i vrzino kolo se nastavlja

Nocajac

05.11.2014. 18:55

@baba Simana-Joko Ono - E, Simana, onda leci sama zapaljenje jajnika (na koje si se zalila) dok ne izadjemo iz krize.

Kad ja mogu da zivim sa 15.000 dinara

05.11.2014. 21:56

@baba Simana-Joko Ono - Pa ne bih rekao da te kao bota placaju samo 15.000 dinara.

soknica roze boje

05.11.2014. 18:38

Valjda smo svi u istoj situaciji . Platni razredi će pomoći u ispravljanju nekih nepravdi o kojima se godinama ćutalo . Med.sestre sa fakultetom pa i sa višom školom niko nije zarezivao 2% .

Med.sestre sa fakultetom

05.11.2014. 21:54

@soknica roze boje - Kakve veze ima da li je sa fakultetom ili bez? To je i dalje medicinska sestra. Ako hoces da ih "zarezujes" onda im nadji posao adekvatan njihov strucnoj spremi, a ne da se placaju vise zato sto imaju fakultetsku diplomu.

oljica

05.11.2014. 23:44

@soknica roze boje - Naravno da su i dalje medicinske sestre i dalje rade veoma human posao . Kada završi fakultet njena odgovornost i opis posla se menjaju i to treba da se plati .