PREKINUĆEMO protest tek kada predsednik Tomislav Nikolić potpiše ukaz o izmenama zakona koje smo tražili, poručilo je oko 5.000 advokata, prema procenama Advokatske komore Srbije, sa protesta „U minut do 12“, u utorak na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

Za govornicom su se pedeset četvrtog dana protesta smenjivali predsednici osam regionalnih komora i AKS, ali i jedan predstavnik studenata.

- Dogovorite se, okončajte pravosudnu krizu i vratite pravni poredak u Srbiju - poručio je advokatima i vlasti Vladimir Petrović iz Udruženja studenata za uporedno pravo.

Čelnici AKS zahvalili su se na podršci i studentima Filozofskog fakulteta i FPN u Beogradu, a govornici su naveli da su jedinstveniji nego ikad i da ih je ujedinio svojim napadima ministar pravde Nikola Selaković. Rekli su i da ne brane tajkune, već se bore za svoja i prava građana zagarantovana Ustavom. Moglo se čuti i da notari zarađuju do 100.000 evra mesečno, dok se ostalima smanjuju plate i penzije, kao i da su pojedini sudovi ostali bez milionskog prihoda od overa taksi. Advokati tvrde da ih podržavaju i sudije i tužioci, ali se plaše da to javno kažu.

Moglo se čuti i da se mnogim građanima uskraćuje pristup pravdi jer nemaju para za notara, da zahtevima advokata država ne želi da udovolji, jer zakonskim odredbama „štiti interese nekih ljudi u politici i privredi“, i da vlast vrši preko medija političku propagandu protiv advokature.

- Država se toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi - rekao je Slobodan Šoškić, predsednik Komore Beograda, i naveo da će, osim advokature, pritisak na vlast izvršiti i Ustavni sud, odlukom da su notarski zakoni neustavni.

VUČIĆ: JOŠ ĆE NEKO DA ŠTRAJKUJE

PREMIJER Aleksandar Vučić kaže da je šteta od štrajka advokata ogromna i nemerljiva, ali i da veruje da će se rešenje pronaći vrlo brzo. Prema njegovim rečima, štrajk advokata koči pravosudni sistem, a građani sve to i sami prepoznaju.

Premijer je dodao da su „neki mislili da će se preduzimati nasilne mere“, ali da im to ne pada na pamet.

Vučić je rekao i da je „siguran da će pojedini tajkuni dati sve od sebe da nikada ne dođe do kraja suđenja i do pravosnažnih presuda“. On je kazao da veruje da će sutra i „neko drugi, pored advokata, u tom procesu da štrajkuje“.

- Da li će to da budu sudije ili neko drugi, neko će da bude, samo da bi se još dva meseca prolongiralo i da bi se reklo da je Vlada za nešto kriva - izjavio je Vučić.