Skupština raspravljala o zakonu o notarima, branioci se svađali među sobom

V. C. S. - S. S. R.

03. 11. 2014. u 21:09

Скупштина расправљала о закону о нотарима, браниоци се свађали међу собом
Dok je u poslaničkim klupama predstavljano rešenje da ugovore mogu da pišu stranke, advokati i notari, sevale su varnice među braniocima. Komora oštro reagovala na predlog Advokatske krivične unije

SKUPŠTINSKU raspravu o izmenama zakona o javnom beležništvu i prometu nepokretnosti koji treba da pomire advokate i državu i prekinu skoro dvomesečnu blokadu pravosuđa, u ponedeljak je pratila polemika između Advokatske komore Srbije i Advokatske krivične unije. Dok je u poslaničkim klupama predstavljano rešenje da ugovore mogu da pišu stranke, advokati i notari, sevale su varnice među braniocima.

AKS je saopštila da sa Advokatskom krivičnom unijom Srbije (AKUS) - koja je, kako su u subotnjem broju prenele „Novosti“, predložila da branioci počnu da zastupaju klijente u pritvorskim predmetima - nema nikakvih dodirnih tačaka. Na sajtu „Protest advokata“ objavljeno je da su „dve-tri kancelarije iz Beograda, iz kruga tzv. podobnih advokata vlasti organizovale udruženje AKUS, lažno se predstavljajući kao sekcija u okviru AKS. Iz njihovog osnivačkog akta vidljivo je da imaju nameru da otpočnu sa radom“.

Predsednik AKUS Borivoje Borović ovo je demantovao i za „Novosti“ potvrdio da su inicijativu za formiranje unije, početkom oktobra, AKS podneli on, Dragan Palibrk, Dragoljub Đorđević, predsednik AKS, i Slobodan Šoškić, predsednik AKB.

- Sastanak smo organizovali 30. oktobra zbog ugroženosti prava pritvorenika u vreme protesta. Naglasili smo da podržavamo štrajk, ali i pozvali UO AKS i Ministarstvo pravde da nađu rešenje. Lično sam bio medijator između AKS i ministarstva, i mislim da su se pregovori našli u ćorsokaku - kaže Borović.

Ističe i da AKUS ne cepa advokaturu i ne radi u korist Ministarstva pravde, kao i da mu je žao što se u okviru advokature traže „unutrašnji neprijatelji“. Pritom, čelnici Komore zaboravljaju da je upravo on insistirao na pomirenju AKS i AKB.

- Pokušali smo da upozorimo na kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer, ne mogu pritvorenici da mesecima budu lišeni slobode samo zato što štrajk traje unedogled - zaključuje Borović.

NE MOGU U SKUPŠTINU ADVOKATI su tražili da sa galerije prate sednicu, ali im nije dozvoljeno, jer obezbeđenje nije dobilo spisak gostiju. Iz AKS su ocenili da je u „pitanju diktatorski karakter vlasti“, a predsednica parlamenta Maja Gojković im je poručila da im nije zabranjeno da dođu, ali da moraju da ispoštuju proceduru. Parlament će izmene zakona najranije usvojiti u sredu.

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je advokatima iz parlamenta da su izmene propisa o notarima i prometu nepokretnosti „maksimalno racionalno rešenje predloženo na zahtev advokata“, mada „nije skroz podudarno sa onim što traži vrh advokatske komore“:

- Advokati i javni beležnici nisu suprotstavljene strane. Građani neće imati veće troškove ako ugovor sačine sa advokatom i odnesu ga beležniku da ga pretvori u javnu ispravu. Notar proverava činjenice o ugovoru i odgovara za eventualnu štetu.

Rasprava je protekla bez poslanika SDS, koji su rekli da nema svrhe razmatrati predloge zakona, jer su u toku razgovori ministra pravde i advokata. Šef demokrata Borislav Stefanović najavio je da DS neće podržati izmene i tražio da Selaković podnese ostavku:

- Ne želimo da država bilo kakvoj grupi ljudi, koji su na nezakonit način formirali komoru, daje ovlašćenja da uzimaju desetine hiljada evra mesečno - kazao je Stefanović.

- Ako mislite da je ostavka pravo rešenje, prihvatam je, ako ubedite ljude koji su me izabrali - odgovorio je ministar.

Advokatske komore pozvale su članove širom Srbije da se okupe u utorak na protestu u 11.59, na Trgu Nikole Pašića, u Beogradu, ispred Doma sindikata, na skupu „U minut do 12“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

zora

03.11.2014. 22:55

Dok je u poslaničkim klupama predstavljano rešenje da ugovore mogu da pišu stranke, advokati i notari, sevale su varnice među braniocima.Ovo ne bih komentarisala

zoran

03.11.2014. 23:24

advokati su trebali da pošalju zahtev da žele da prisustvuju sednici skupštine ali overen kod javnog beležnika za 200.000 dinara uplatom na račun

sudija penzioner

04.11.2014. 06:55

Još jednom se pokazalo koliko su lični interesi (čitaj: zarada) prioritet advokatima. Uostalom građani znaju šta tu profesiju rukovodi decenijama! Nisu oni nikom ništa uradili, bukvalno. Fiskalizacija svih službi, inače propadosmo.

realno

04.11.2014. 07:25

ministar je unistio pravosudje u srbiji a da o pravi u ne govorimo.sudovi sve sude a samo ne po zakonu.mora da im neko nesto kaze odozgo.ustavni sud se ne postuje i njegovi stavovi za ostale sudove ne znace nista.

Pitanje za Borovica

04.11.2014. 12:56

Kako onda Olsi Rama nije u pritvoru? Receno je da nisu mogli da ga lise slobode jer advokati strajkuju.