MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

BIVŠI jugoslovenski ministar odbrane Veljko Kadijević umro je juče u 89. godini u Moskvi, gde je živeo kao politički emigrant, a zatim i kao građanin Rusije. General-armije Kadijević bio je ministar odbrane SFRJ od 1988. do 1992. godine.

Posle pada Miloševića, Kadijević nije verovao novim vlastima, pa je pobegao u Rusiju. Dopisniku „Novosti“ iz Moskve ispričao je da je u proleće 2001. godine na njegova vrata od stana pokucao kurir iz mesnog ureda Haškog tribunala i doneo mu poziv za sud na kojem je trebalo da bude svedok. General Kadijević nije otvorio vrata nego je već sutradan kupio avionsku kartu za Moskvu i odleteo u Rusiju.

- Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice, nego zato što ni po koju cenu nisam hteo da idem u Hag - objasnio je general Kadijević.

Iz Beograda mu je u Moskvu povremeno dolazila najbliža rodbina - ćerka, unuka i zet. Status izbeglice dobio je 2005. godine. Po ruskom zakonu trebalo je da prođe tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš. Takav izbeglički status imali su i Mira i Marko Milošević sa kojima Kadijević nije imao nikakve kontakte.

Posle objavljivanja Kadijevićeve autobiografske knjige „Kontraudar“, u Moskvi u oktobru 2007. godine, i intervjua u kojima je objasnio da stalno boravi u tom gradu, Hrvatska je zatražila od Rusije njegovo izručenje da bi mu sudila. Hrvatska ga je prethodno optužila i raspisala za njim poternicu, jer je 1991. godine bio na čelu armije dok su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku.

Vlasti u Rusiji nisu prihvatile taj zahtev, smatrajući da za izručenje nema dovoljno argumenata. Za Rusiju je bilo dovoljno to što za Kadijevićem nije bila raspisana nikakva poternica Međunarodnog tribunala u Hagu.

Federalna migraciona služba Rusije prihvatila je Kadijevićev zahtev za dobijanje državljanstva, a predsednik Dmitrij Medvedev je 13. avgusta 2008. godine potpisao ukaz kojim mu je dao državljanstvo Ruske Federacije. Tako se Kadijević lišio straha da bi mogao biti izručen Hrvatskoj, jer ruski ustav ne dopušta da se njeni građani izručuju drugoj zemlji.

Penzionisani general Kadijević je u Moskvi komunicirao sa zemljacima i svojim kolegama penzionisanim generalima sa kojima je bio u dobrim odnosima i dok je bio na funkcijama u Beogradu.


NEMAM TAMO ŠTA DA RADIM...

I kad je dobio ruski pasoš, Kadijević nije dolazio u Beograd. Govorio je:

- Sve dok Srbijom faktički rukovodi američki ambasador nemam tamo šta da radim...

Na pitanje da li je bio američki savetnik u Iraku, Kadijević je kategorički negirao da je pružao bilo kakve usluge Amerikancima.