Krađe eksponata bez odgovornih, Vojska hoće svoj muzej?

R. Dragović

sreda, 29. 10. 2014. u 20:01

Крађе експоната без одговорних, Војска хоће свој музеј?
Neizvesna sudbina vazduhoplovnih kulturnih dobara odnetih iz depoa u Surčinu. Brišu se tragovi svih zloupotreba

IZA iznošenja predmeta iz Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu krije se namera Komande vazduhoplovstva Vojske Srbije da osnuje svoju muzejsku ustanovu, koja bi bila pripojena Vojnom muzeju u Beogradu. Time bi bili izbrisani tragovi brojnih zloupotreba koje su poslednjih godina zabeležene u ovoj ustanovi kulture.

Ovako zaposleni u surčinskom muzeju avijacije objašnjavaju planski transport veoma vrednih zbirki iz fundusa njihove ustanove. Pod plaštom internih naređenja, vojnim kamionima odnete su, kako tvrde, izuzetno vredne zbirke avio-naoružanja, vazduhoplovnih uniformi, maketa i veća količina drugog muzejskog materijala. Sve ovo obavljeno je mimo Zakona o kulturnim dobrima, koji zabranjuje neovlašćeno raspolaganje kulturnom baštinom.

- Zvaničnici Ministarstva odbrane, tačnije Uprave za tradiciju, standarde i veterane, ovu ideju su saopštili tadašnjem ministru kulture Bratislavu Petkoviću još krajem 2012. godine - objašnjava član UO Muzeja vazduhoplovstva Aleksandar Kolo, koji je prvi ukazao na kršenje zakona u ovoj ustanovi. - To nije ništa drugo nego prisvajanje muzejskih premeta od ustanove koja je ovlašćena za njihovo čuvanje.

VOJNI NA KALEMEGDANU BEZ DIREKTORA ZAPOSLENI u Muzeju vazduhoplovstva ističu da briga o kulturnim dobrima nije posao Vojske Srbije, već ustanova kulture. U vojnim krugovima se govori i da je zbog lošeg stanja u Vojnom muzeju na Kalemegdanu smenjen s dužnosti prvi čovek ove ustanove potpukovnik Ivan Mijatović. Gotovo istovremeno, gradonačelnik Niša Zoran Perišić upoznao je javnost sa načelnim dogovorom sa Ministarstvom odbrane da se 2018. godine Vojni muzej osnuje i u niškoj kasarni „Filip Kljajić“.

Bivši ministar Petković, koji je i predsednik Zajednice tehničkih muzeja Srbije, potvrđuje za „Novosti“ da je sastanak održan, ali da on nikada nije imao uvid u njegov pisani trag. On je tada predložio i način za trajno razrešenje zamršene svojinske situacije u Muzeju, što sve nije imalo nikakvog efekta.

- Tačno je da je sastanak u Ministarstvu odbrane održan, ali zapisnik sa njega nikada nisam potpisao, niti mi je uručen - kaže Petković za „Novosti“.

Najveći problem na koji ukazuju zaposleni u Muzeju jeste činjenica da odnete muzealije vojska evidentira kao pomoćna materijalna sredstva, čime gube zaštitu koja im pripada. To se čini, kako objašnjavaju, da ona bezbolno pređu pod kapu novoosnovane ustanove.

Višegodišnji problemi u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu događaju se pred očima Ministarstva kulture, koje je zaduženo za zaštitu kulturnog nasleđa. Ono nije regovalo ni posle dva pokušaja Muzeja nauke i tehnike, kao nadležne ustanove, da u delu surčinskog muzeja koji je pod vojnom upravom obavi stručni nadzor.

Komentari (10)

Dusko

29.10.2014. 20:47

Pita li se iko dali je muzej vazduhoplovstva sposoban da se brine o poverenim im eksponatima, stalno kukaju da ih ministarstvo ne zarezuje 2 %. A i cinjenica je da se vojnici brinu mnogo bolje o poverenoj imovini, od civila kjima je samo cilj da primaju platu od drzave, a da uloze sat vremena svoga rada besplatno nepada im na pamet. Takodje neka se neko zapita gde je novac od prodatih aviona kolekcionarima, dali je iti jedan dinar/dolar zavrsio u muzeju ili je sve otislo na plate kustosa.

bogi

30.10.2014. 13:31

@Dusko - duško duško dete muško,ko prima platu od države? oni jadnici?pa oni odvajaju od svojih para da bi odradili nešto na eksponatima!razumeš?lako je ljude kritikovati pomozimo im malo ako neće državni aparat, budimo dobroćudni prema tim paćenicima koji žele da sačuvaju bar mali deo naše vazduhoplovne istorije

Kako nema odgovornih

29.10.2014. 23:02

Odgovoran je ministar odbrane. On ih kontroluše. On neka ih postroji, pa neka nađe krivca, i kazni ga. Šta je bilo, zar nije tako?

cole

30.10.2014. 12:11

@Kako nema odgovornih - Ministar odbrane ima dobru volju da se reše nastali problemi. Problemi su nastali pre mandata Ministra Gašića. U muzej pod hitno treba da dođu inspektori za privredni kriminal i poreska policija, da bi se stekao uvid u zadnjih deset godina, priveli i kaznili odgovorni. Zadnjih deset godina uprava Muzeja kao i direktori postavljani su bez konkursa sa preporukama MO. O problemima i skandalima pisale su Večernje Novosti pa eto materijala za istražne organe.

Zoran1

30.10.2014. 02:52

Kakva je to "vojska" koja pljakca muzeje? Za koji klan "vojska" Srbije radi? Dali je to uopste drzava ili ludnica?

baba Simana-Joko Ono

30.10.2014. 13:03

Cemu drugi muzej, lopove u zatvor i vojska neka upravlja muzejom.

Deda Rista-Džon Lenon

31.10.2014. 07:20

@baba Simana-Joko Ono - Baba,ko baba sve je pobrkala. Tačno si napisala čemu drugi Muzej i netreba da se gradi drugi. Ali ovo drugo si se za...la jer baš baš lopovi iz vojske treba da idu u zatvor ko što neko napisa da se se kriju iza činova i misle i prave se da su nedodirljivi. Gospodo, niko nemože da bude i nije jači od DRŽAVE SRBIJE i njenih zakona. Ovde su grubo pogaženi zakoni. Za to su propisane kaznene mere. Koje će po istrazi i suđenju da se izvrše. Samo pustite neka istražni organi odrade svoj posao.

baba Simana-Joko Ono

31.10.2014. 13:53

@baba Simana-Joko Ono - deda Risto ti uvek isto,organi..organi.Dok organi zavrse svoje dete moze da se rodi.

Zoran1

31.10.2014. 20:34

Stari vojni avioni na zapadu mogu doneti milione a ako se prodaju kao delovi moze i puno vise. Ne bi me nimalo iznenadilo ako ti avioni zavrse tako a ne u nekome kao vojnom muzeju. Ko je dao vojsci dozvolu da pljacka muzeje? Vojska nebi mogla tako nesto uraditi bez podrske politicara (dedinjskog klana).