Oficir kustosu nije starešina

R. Dragović

utorak, 28. 10. 2014. u 08:17

Официр кустосу није старешина
Odnošenje predmeta je protivzakonito, upozoravaju stručnjaci. Petković: Kulturna dobra čuvaju nestručne i zlonamerne osobe

SVOJEVOLjNO odnošenje premeta iz Muzeja Vazduhoplovstva, bez obzira na to po čijem je naređenju organizovano, grubo je kršenje Zakona o kulturnim dobrima. Vojska Srbije, bez obzira na svoje razloge, nema pravo da samostalno raspolaže kulturnom baštinom naše zemlje.

Ovo je jednodušna ocena stručnjaka za muzejsku delatnost povodom višegodišnjeg javašluka u surčinskom Muzeju vazduhoplovstva. Odnošenje vojnim kamionima vrednih zbirki avijatičarskih uniformi, naoružanja i maketa, prema rečima zaposlenih u toj ustanovi, samo je vrh ledenog brega zloupotreba.

Zaposleni u surčinskom muzeju ne štede kritike na račun Komande vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije koju optužuju za cepanje Muzeja i uzurpaciju njenog jednog dela. U vojnoj režiji sa Surčina su i odneti predmeti izuzetno važni za istoriju srpskog vazduhoplovstva. Oni se najverovatnije nalaze u vojnim magacinima i hangarima. Umesto kustosa i stručnjaka, njihova budućnost je u rukama - oficira i podoficira.

Direktor Muzeja Zoran Radojević ističe da je samovoljno odnošenje predmeta suprotno svim propisima koji regulišu čuvanje kulturnih dobara.

ĆUTI MINISTARSTVO KULTURE ZAPOSLENI u Muzeju vazduhoplovstva kažu da je za izuzetno loše stanje krivo i Ministarstvo kulture, koje nije reagovalo na zloupotrebe u ovoj ustanovi, pa čak ni na činjenicu da je njegovom predstavniku onemogućeno da izvrši stručni nadzor. Iz Muzeja su se više puta obraćali ovom ministarstvu, ali odgovor nikada nisu dobili.

- Veliki deo predmeta je odnet iako je evidentiran u ulaznim knjigama i ima svoje inventarne brojeve - objašnjava Radojević. - Oni ne bi smeli da se iznose, čak i da to nemaju. Najveći broj naših predmeta ima status dobara koja su u režimu prethodne zaštite. Reč je o predmetima starijim od pola veka, koja mogu da konkurišu za status kulturnih dobara.

Radojević podseća da je zbog vojne samovolje bio prinuđen čak i da spreči popis muzejskog materijala koji je po naređenju Komanda Vazduhoplovstva i PVO pokušan 2012. godine.

- Ne može vojna komanda da naredi popisivanje muzejskih predmeta, kao da je reč o inventaru. Predmete pritom nisu popisivala stručna lica, kustosi i muzejski tehničari, već obični oficiri. Veliki broj nije propisno obrađen, niti zaveden. Ne mogu da tvrdim da se iza ovakvog odnosa krije loša namera, ali to svejedno nije način postupanja sa kulturnom baštinom.

Kritike na račun tzv. vojnog dela ne štedi ni Bratislav Petković, prvi čovek Zajednice tehničkih muzeja Srbije, kome pripada i Muzej vazduhoplovstva. On upozorava da je neovlašćeno raspolaganje kulturnim dobrima - krivično delo.

17 OSNIVAČA KOREN problema je u složenim imovinsko-pravnim odnosima. Vojska svoja prava temelji na činjenici da je jedan od 17 osnivača, ali i da je unela najveći deo muzejskih zbirki. Bratislav Petković, kao ministar kulture, podneo je zato inicijativu da svi osnivači, koji su mahom državna preduzeća svoja prava prenesu na Republiku i tako razmrse čvor.

- Vojska se godinama bahato ponaša u Muzeju vazduhoplovstva - ne pridržava se Zakona o kulturnim dobrima i ne poštuje odluke Upravnog odbora - nabraja Petković. - Uz sve to, Muzeju nauke i tehnike, koji je Muzeju vazduhoplovstva matična ustanova, godinama ne dopušta da uđe u depoe i obavi stručni nadzor, što je zakonska obaveza.

Petković napominje da Muzej vazduhoplovstva čuva prvorazredna kulturna dobra i da je nedopustivo da se time bave osobe ne samo nestručne, već kako bliska prošlost pokazuje i zlonamerne. On podseća na pokušaj prodaje delova aviona „lokid P38“, kao i nestanke nekoliko letelica.

U Muzeju nauke i tehnike koji je po zakonu ovlašćen za zaštitu naučno-tehničke baštine, „Novostima“ je potvrđeno da njihovim stručnjacima nije omogućen pristup predmetima i dokumentaciji koja je u posedu Vojske Srbije.

- Stručni nadzor poslednji put smo pokušali da uradimo marta prošle godine - kaže Sonja Zimonić, direktorka Muzeja nauke i tehnike. - U komisiji je tada bio i predstavnik Ministarstva kulture. Bez obzira na to, naišli smo na zatvorena vrata. Obrazloženje je bilo da nadzor u „vojnom delu“ Muzeja može da sprovede samo Ministarstvo odbrane i Komanda vazduhoplovstva.

Komentari (17)

Vlada

28.10.2014. 08:47

Ono sto mnogi ne znaju je to muzej vazduhoplovstv ima izuzetno bogatu kolekciju eksponata, racuna se da je jedan od 10 najboljih na svetu. Postoji nekolko aviona, kojih nigde drugde nema, t.j., u pitanju su jedini sacuvani primerci. Problem je ocigledan, mnogo je vlasnika, nisu razgranicena ovlascenja a muzej za to vreme propada. Jedino resenje je postizanje dogovora o jednom upravljacu, na koga svi preneli svoja prava i to sto pre,

Cole

28.10.2014. 09:58

@Vlada - Grešiš, sinko grešiš, svi eksponati pripadaju Muzeju vazduhoplovstva-Beograd, a vlasnik svega u Muzeju i celog Muzeja je DRŽAVA SRBIJA i GRAĐANI DRŽAVE SRBIJE. Muzej nije deoničarsko društvo, i ne postoje akcije, ili dividende, na muzejske zbirke i eksponate. A to što neko misli da je država u državi, da mu je sve dozvoljeno i da može da državnu komisiju i inspekcijski nadzor otkači kao ne nadležnu, malo se preračunao u vremenu u kome živi. Dragi moji umro je drug Tito a i drug Bevc.

Vlada

28.10.2014. 11:33

@Vlada - Cole, mislim da ne gresim ja. Slazem se da vlasnik treba da budu gradjani Srbije, zbog toga sam i napisao komentar. Cinjenica je, medjutim, da muzej ima nekoliko osnivaca, medjum kojima je i vojska. U tome i jeste problem, sto nisu definisani odnosi, prava i obaveze.

Manojle

28.10.2014. 12:47

@Vlada - Grešiš Cole, grešiš. Većina muzejskih predmeta sa ili bez prethodne zaštite pripadaju Srbiji čiji je titular Ministarstvo odbrane. Osim nešto civilnih vazduhoplova, većina su vojnog porekla ili su bili na upotrebi u JNA i njenim naslednicama. Muzej vazduhoplovstava Beograd je nezakonito registrovan bez saglasnosti, odnosno pečata i potpisa Ministarstva odbrane. Zaposleni u MVB nikom ne polažu račune, sve što im je dato u ruke su ili prodali ili upropastili, pa bi sada hteli nešto da objasne.

cole

28.10.2014. 12:50

@Vlada - Vlado slažem se sa tobom samo baci pogled na ovo. NIŠ - Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je danas da je sa predstavnicima Vojnog muzeja i Vazduhoplovnog muzeja iz Beograda, kao i sa predstavnicima Ministarstva odbrane postignuta saglasnost da se kasarna "Filip Kljajić" u Nišu pretvori u Vojni muzej... Vojni muzej bi trebao da bude otvoren 2018. godine povodom 100 godina oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Neko želi da povuče osnivački ulog pa se seli u Niš.

cole

28.10.2014. 14:03

@Vlada - E Manojle, Manojle, jednom kalfa uvek kalfa - nikada Majstor. Titular nije vlasnik, a ni deoničar, Narodna i državna imovina nemaju naslednika sem naroda i ne pominji nešto što nemožeš da odbraniš Sve što je prodato prodato je uz aferim komande vazduhoplovstva, u većini slučajeva muzej je zloupotrebljavan kao paravan za prodaju takozvanih viškova, što i sam znaš. Da te ne podsećam i ne ulazim u detalje.

vojska je u pravu

28.10.2014. 08:50

treba da se deuje odlucno ,a ne da se razvlacimo po sudovimo 20 godina dok Srbija propada

Miladin

28.10.2014. 09:22

Sram da bude ovu drzavu, da dozvoljava da se nad posmrtnim ostacima izivljavaju svi koji uopste imaju pravo da se ocesaju o naucne i drzavne institucije. Tesla je bio covek kao i svako drugi, hriscanin, pa i da nije mesto mu je na nekom groblju. Ako su njegova dela eksponati, njegovo telo (ostaci) sigurno nisu. I ne maltretirajte ga vise, dosta ste to cinili - zamislite da vas neko obuce u pidzamu i izlozi vas ispred ili sa vasim delom, a vi zamislite gde i kako bi to bilo ...

Teča

28.10.2014. 09:33

pa m... vam božiju, moj otac je kućio taj muzej, jedan od osnivača, a vi b..ro, raspikuće, ga raskrčmiste. Cilj i jeste da se istorija zaboravi, prekraja, pokrade i uništi. Sramota, beda.

Srki

28.10.2014. 09:41

Pa molim vas, nema tu nikakvog prepucavanja ko je odgovoran. Ovakve akcije mora da prati dokumentacija i ako je nema, zna se ko je odgovoran. Ako je ima,opet se zna ko je doneo odluku o prodaji,pa je on odgovoran.S obzirom da vec i javnost zna, a da ministri nisu nikog prozvali i smenili,pa cak ni pokrenuli istragu,ministri su odgovorni i oni treba da izgybe posao.Godinama se prelazi preko nepravilnosti i to je dovelo drustvu u nered.Potrebne su kazne,otpustanja.

cole

28.10.2014. 09:43

A zašto i da se dozvoli stručnim licima ministarstva kulture da vrše inspekciju. U pitanji i nisu muzejski predmeti već vojna sredstva. I čovek im je lepo rekao da nisu nadležni. Šta je to sporno. U javnosti je već poznata priča o novom muzeju u Nišu. Sredstva i treba tamo da odu u prekomandu, tako reći evakuiaciju, a možda će tamo da postanu muzejski predmet, muzealija ili eksponat. Ima nade za nomade.

sila zakona

28.10.2014. 09:47

zakon sile u nasem drustvu suprostavlja se svemu i svacemu. otuda i ovakvo ponasanje jedne institucije sile. nije iskljuceno da su nedostajuci eksponati zavrsili na crnom trzistu, kao stvari od velike istorijske vrednosti za svetske kolekcionare, koji ne stede novac da bi se docepali istih.

Gledalac

28.10.2014. 09:58

Opet ... i PVO sistemi u upotrebi su stariji od pola veka, a i helikopteri i avioni nisu puno mlađi... da li to znači da i njih treba da održavaju kustosi i ostali stručnjaci? Zašto pravite 'političko pitanje' od jednostavne stvari ... neko je na papiru odgovoran za ta sredstva ... rešite to onda papirima ..čemu medijska buka?

cole

28.10.2014. 10:20

@Gledalac - Najzad pravi sagovornik lepo si rekao ,,Sredstva`` tako se ispravno nazivaju predmeti u muzeju. Papirološki treba da se sredi ne sporim ali sa pravim vlasnikom, a ne korisnikom.

Пеца

28.10.2014. 10:16

Зашто се чудите...ваздухопловство у овој земљи доживљава последњи стадијум канцера и тренутно је прикључено на апарате за вештачко одржавање живота. Зар неко очекује да ће овај мегаломански, у финансијском смислу, музеј, који приличи богатим земљама са богатом ваздухопловном традицијом, уопште на било који начин опстати у Србији???...Плашим се да нема те правде која ће учинити да немаштина у којој живимо нестане у пар наредних деценија и да се ово велелепно издање врати у живот...

Sir Oliver

28.10.2014. 13:25

halo Bing? Imam komad Lokida iz 1937.Deo kabine.Ne treba ti?Fali ti deo zadnjeg trapa? Cekaj dan da proverim kod dobavljaca, al mislim da ce da bude.Cena?Prava sitnica!

jaka013

28.10.2014. 13:40

Muzej je ustanova kulture, a ne vojno skladište, bar u normalnim zemljama. Takođe, tamo po isteku resursa korisnik, tj. vojska, vojno sredstvo vraća državi, i ono postaje eksponat, na korist svih građana. Kad neko muzejski eksponat naziva sredstvom shvatiš koliko je objektivan i šta zna... da karikiram - da nema neko ideju da potera onog Fiata u vazduh da brani zemlju od Nemaca?

cole

28.10.2014. 14:09

Apropo Vojnog Muzeja u Nišu moram da napomenem. U srpskom narodu postoji ime za čoveka koji dođe u tazbinu, a ne zahteva miraz - prizetko, prizetnjak, domazet. Od njega se obično ništa ne očekuje. Ali postoji primer da zet dobije ravnopravan status u tazbini, ako donese sa sobom svoj miraz. U ovom slučaju miraz stiže do 2018. Pogodite ko je?

bogi

20.11.2014. 13:58

@cole - ako je po ovome sto pise ovde to je verovatno niski zet GORDIC koji sebi pravi novo radno mesto po odlasku u penziju.u isto vreme covek je i predsednik upravnog odbora MVB-a i osnivac novog muzeja vazduhoplovstva u Nisu gde mu zivi tazbina.NEMA SUKOBA INTERESA JEL DA?