Čije su „naše revolucije“?

Danijela Miladinović

06. 10. 2014. u 17:01

Da li se 5. oktobra 2000. zapravo ponovio 27. mart 1941. godine? Otkrića novih dokumenata pokazala da su zapadne sile, odnosno njihove tajne službe izvele, pa čak i platile, dva najveća prevrata u modernoj srpskoj istoriji

UVEK kada mislimo da je neki krupan istorijski događaj, bilo tragičan, bilo trijumfalan, prouzrokovala i potpuno oblikovala volja jedne ili nekoliko osoba, neumitno grešimo ma koliko nam izgledalo da je to tako. U našem prosečnom doživljaju moći skloni smo da, bez sumnje, iz interesa i kukavičluka dobro umotanog y divljenje, da nekritički hvalimo one koji silom uzimaju vlast od onih koji su izabrani po dogovorenim društvenim pravilima. Ili onih koji ta pravila drastično krše s pozicija vlasti. U oba slučaja zaboravljamo da postoji niz okolnosti i procesa koji usmeravaju tokove događanja y društvu i koji utiču na živote pojedinaca bar onoliko koliko i akti moćnih pojedinaca na te tokove.

Značajna dešavanja u istoriji jednog naroda, vrlo često, neophodno je nanovo procenjivati i ocenjivati. Pogotovu ako se posledice tih događaja osete tek mnogo, mnogo godina kasnije. Takav je slučaj i sa 27. martom 1941, a po svemu sudeći i 5. oktobrom 2000. godine. Ispravno sagledavanje istorijske uloge pojedinih velikih događaja biće zapravo zalog i za ispravne ocene gotovo svih glavnih tokova nacionalne istorije.

Ko se plaši istine

Nekoliko desetina knjiga objavljenih na ovu temu, što u zemlji, što u dijaspori, su izuzetno protivrečne. Jednu grupu autora činili su pučisti i njihovi simpatizeri, koji su branili svoju ulogu i relativizovali posledice. Kada je u pitanju 27. mart, podršku im je zdušno pružala komunistička vlast. Neke je, kao generala Simovića, nagradila penzijom i bezbednim povratkom u Jugoslaviju. Drugu su činili članovi oborene vlade, koji su iako malobrojniji uporno pokušavali da dokažu ispravnost svojih kapitalnih odluka.U trećoj grupi bili su zvanični jugoslovenski istoričari i publicisti, koji su glorifikovasli ulogu Komunističke partije Jugoslavije u dešavanjima oko 27. marta. Razlikuju se i u ocenama da li je to bio državni udar, puč, građanska revolucija ili čak teroristički akt.

PROČITAJTE JOŠ:
* I 27. mart i 5. oktobar spremljeni u kuhinji Zapada
* Osim Britanaca i Staljin finansirao zaverenike da Srbiju uvedu u rat
* Šta je dogovoreno na tajnom sastanku CIA i obaveštajne službe Jugoslavije
* Opoziciji i „Otporu” dato 60 milina dolara za rušenje Miloševića

Posebno je zanimljivo da se kod velikog broja autora insistira da se 27. marta 1941. godine dogodila revolucija, “nekakva građanska antifašistička revolucija“. Profesor Dragan Simeunović o tome piše: „Čak ni komunisti, koji su vešto više od pola veka stvarali mit o 27. martu kao antifašističkoj akciji koju su navodno oni organizovali, nisu bili skloni da u krivotvorenju događaja idu toliko daleko da označe 27. mart kao revolucionarni akt. Naprosto, kada je reč o događajima u Jugoslaviji 27. marta 1941. sve odlike revolucije su izostale u istoj meri u kojoj su prisutne odlike državnog udara. Isto tako, može se tek govoriti o nekim sadržajnim elementima terorističkog akta, na primer, u ponašanju prema knezu Pavlu, ali ne i o terorističkoj akciji. Nije postojala terorističa organizacija, nego je celu operaciju vodila jedna strana obaveštajna služba preko svojih konfidenata, što ne znači da i druge obaveštajne službe, posebno američka i ruska, nisu uticale na tok tih događaja.“

Analiza ovog prevrata pokazuje da je reč o najmilitantnijoj formi državnog udara, dakle, o puču. Izveli su ga pripadnici nacionalnih oružanih snaga u tajnoj sprezi sa spoljnim snagama koje su u tom regionu imale svoje vojno-političke interese.

Tajni arhivi

U vremenu u kome dominiraju krize (ekonomska, moralna, kriza sistema vrednosti), ne iznenđuje što su neka nova saznanja istraživača i publicista o pojedinim ključnim istorijskim datumima novije i najnovije političke istorije ostala izvan detaljnije pažnje medija i šire javnosti. Pojavu knjiga, novinara britanskog Skaj njuza, Tima Maršala, „Igra senki – Petooktobarska smena vlasti u Srbiji“ i Milana St. Protića, istoričara i funkcionera DOS-a „Izneverena revolucija“, dočekalo je – ćutanje.

Izostale su otvorenije političke analize naročito Maršalovih tvrdnji, a na njih se gotovo niko nije osvrnuo. Prema ovom svedočenju pokazalo se da su zapadne sile, odnosno njihove tajne službe pripremile, izvele, pa čak i platile prevrat kojim je srpska opozicija smenila Slobodana Miloševića i njegov režim. Jedina poruka knjige Tima Maršala jeste: „Srbijo, pogledaj sebi u oči i budi iskrena!”

Slično je prošlo i otkriće Miroslava Svirčevića, saradnika Balkanološkog instituta SANU, koji je u britanskim arhivama, došao do seta nepoznatih dokumanta o 27. martu, koji bacaju sasvim drugačije svetlo na ovaj značajan istorijski događaj.

Samo na prvi pogled ova dva otkrića srpskoj javnosti nemaju nikave uzajamne veze. Naprotiv, ona potvrđuju smelu tezu o povezanosti događanja 27. marta 1941. i 5. oktobra 2000. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

murta k

06.10.2014. 17:25

Kad bolje razmislim, pitam se da li postoji narod s vise izdajnika ili onih sto prodaju veru za veceru i da su oni uvek glasniji od vecine koja je casna ali se povlaci i cuti, dokle?

Rale

06.10.2014. 19:09

@murta k - ma to su ti sve sumnjivi Srbi i neki polutani. Vise srbomrsci nego Srbi. Svega je tu doslo sa prostora bivse Juge. Potomci diplomata sa zapada kroje Srbiju

Srbin

06.10.2014. 19:43

@murta k - Skoro svaki narod ima vise izdajnika nego Srbija, samo sto kod njih je to modus operandi (Nemacka, Francuska, Engleska, Rusija, Poljska, Bugarska itd.), dok Srbi od srednjeg veka putuju istim uverenjem. Retko kada smo isli protiv sebe i svoga naroda u celoj istoriji srpstva, jednom kada smo odbacili srpsku rodnu veru za rimsko hriscanstvo (kao i citava Evropa) i naravno komunizam, i to samo zato jer su Nemci uspeli da ga ubace oboljeloj Rusiji od koje smo se i mi zarazili.

MarkoBG

06.10.2014. 22:13

@murta k - Srbine udaras na pravoslavlje i komunizam, jedino sta je ... hmm srpsko??? Smesno ali Srbi izgleda najvise brane svoje najvece izdaje, izdaju srpske kulture zarad rimske i jevrejske te izdaju srpske kraljevine i unutarnje politike zarad nemackih socijalistickih ideja (Karl Marx i Friedrich Engels nisu bili Rusi).

Aleksandar

06.10.2014. 17:30

Zaboravljate da je Srbija bila stala na desetak dana pre 5 oktobra, po citavoj zemlji su bile blokade, strajkovi i okupljanja. 5. oktobar je bila kulminacija ...

Mila

06.10.2014. 21:55

@Aleksandar - ...misliš spontano?...zezaš se?...ništa dokazani "prijatelji" Englezi?..

5ak

06.10.2014. 17:45

E, onda, da mi se isplate dnevnice za šetnje. Ja sam mislio da šetamo za Srbiju, za demokratiju, za dž, a oni mufljuzi sve naplatili. E, pa 'oću svoj deo. Alo OTPOR(!), vi, vi... Vi ste me izveli sa vežbi, onomad, vi ima da me isplatite. To što vam propala cela stvar(:D), mene ne zanima. Ja sam pošteno šetao i zaradio te, neke, pare. Molim lepo.

Dinara

06.10.2014. 18:23

@5ak - Ne rece li nekad davno pop Djujic, moj narode, moja stoko. Zacas te neko izvede, zavede, odvede. Kad pamet predje ono malo vise od pola metra - kasno je i za kajanje, a kamo li za nesto drugo.

Милош

06.10.2014. 17:53

Све је то џаба. Не може групица часних интелектуалаца ништа против медијског инжењеринга и контролисаних политичара. Највећи домет је управо ово - анализа, и то тек деценијама касније. Као што смо наседали 1941. и 2000. наседаћемо и даље. За то ће се побринути разорена привреда, зависност од страних мрвица, нерад институција, таблоиди, Фарма, старлете, Пинкове звезде, ВБ, тенис, евросонг...Већином се лако манипулише, постоје читави институти који се тиме баве.

Милош

06.10.2014. 19:03

И поред тога што сам ово све знао, осећам се јадно. И поред тога што нисам шетао.

Srki

06.10.2014. 19:06

Ne trebaju nam nikakvi teoreticari,ni politolozi da bi shvatili sta je bilo.Potrebno je samo malo logike.UK je kupila vreme, uvukavsi Jugu u rat.Cena koju su platili Srbi ih nije zanimala,Kolateralna steta, kao i obicno.Srbi na kilo.Ovaj oktobarski prevrat?Pa ne sme se dozvoliti da se Srbija okrene Rusiji, a lepo je videti malo vecu Albaniju i neresenu situaciju na Balkanu. Mozda zatreba.Kad bude trebalo, oni ce da ohrabre i potpomognu Srbe da ruse tu Veliku Albaniju koju sad stvaraju.

Apis

06.10.2014. 19:08

„Srbijo, pogledaj sebi u oči i budi iskrena!” džaba G-dine T. Maršalu .Ovde je narod ogluveo ,oslepeo i totalno zaglupavio da ni sam svevišnji nam ne može pomoći ! ''Kurte i murte'' se menjaju na vlasti a narodpropada u sve dublji i dublji ambis gde nema ni zraka svetlosti .5-ti oktobar je bruka ovog naroda koja će se učiti u učbenicima kao ''svojevoljna kapitulacija jednog naroda'' .Iako sam onda govorio za dos da je najveće zlo koje nas je zadesilo ,mnogi su mi govorili da sam lud ,a danas :)

Mile

06.10.2014. 19:17

Bice opet neke "revolucije" samo prvo mora Amerika da odresi kesu. Kako svaka vlast u zadnjh 14 . godina izvrsava sve naredbe iz SAD, ova trenutna je u tome najrevnosnija, nece Amerika skoro da dresi kesu.

sas

06.10.2014. 21:33

Kakve koristi od svtga toga so pisete?! To ce u nedogled Jopet da se ponavlja!!! Papagji vecno zvacu.Samo jaka drzava moze da opstane i relarivno se odupre. U Srbiji i na (balkanu) ima stotinu pasa i rasa;) Jovo nanovo;(

jovandeka

06.10.2014. 21:34

Ameri što su hteli,to su i ostvarili.Poslužili su se srpskom neslogom i srpskim prokletstvom,da je brat bratu u stanju skinuti glavu,pa eto napraviše od 2000 godine,putem njihove "demokratije" rasulo u državi.Uništiše sve državne sisteme,uništiše banke i dovedoše svoje,uništiše privredu i staviše nas u ovisnost života od stranih kredita.Naplatiše oni jedno desetak puta tih 60 miliona dolara uloženih u rušenje Miloševića.Ostalo je samo da nam uzmu dušu.

Viki

06.10.2014. 22:12

mi koji smo sve posmatrali sa strane,i bili politicki neutralni,,znali smo da ce ovako biti,,,cak i protivnici Mioseviceve vlasti danas priznaju da je on tacno govorio sta nas ceka,,,ali Srbi su neslozni zato nas sve ovo ovoliko i kosta,,,sami smo krivi zar ne.....

Dule

07.10.2014. 08:40

Nazalost, mi Srbi smo narod koji se pali na guranje, jer nemamo svoj elektropokretac, ili ga imamo ali ga ne koristimo. Sta ocekivati u buducnosti ako je vec danas 40% gradjana ove drzave bez zavrsene osnovne skole, a u tome 17% nepismeno!

Srki

07.10.2014. 09:52

Smatram da iza oba dogaadjaaja stoje engleske obavestajne sluzbe, s tim da je onaj od 41 bio daleko pogubniji za Srbe. Da ga nije bilo mozda bi ceo milion manje Srba stradalo u ratu.

Vitomir

07.10.2014. 18:41

Sve je tu jasno. Otvaranje arhiva će biti samo potvrda tog znanja. Ali kada će arhive biti otvorene? Jer mi osim onih tajni koje su u Hagu drugih tajni Srbije nemamo. Ostale su samo tajne partija - stranaka koje su više nego državna tajna. E one se nikada kod nas neće otvoriti. Ali će ih otvoriti države koje raspolažu sa tim materijalima. Naravno osim priznavanja njihovog učešća.