SZO: Zabraniti prodaju e-cigareta maloletnima i trudnicama

Tanjug

27. 08. 2014. u 11:49

Svetska zdravstvena organizacija zatražila je zabranu za prodaju elektronskih cigareta maloletnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je zabranu za prodaju elektronskih cigareta maloletnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima, piše portal Pliva.

U dugoočekivanoj preporuci o e-cigaretama o kojoj će zemlje članice da raspravljaju na konferenciji u Moskvi u decembru, SZO traži i da se proizvođačima zabrani da se reklamiraju zdravstvenim preporukama, poput one da e-cigarete pomažu u odvikavanju od pušenja, sve dok ne "pruže odgovarajuće naučne dokaze ili pribave potvrde regulatornih tela".

Prodaju treba zabraniti maloletnicima, a na pakovanju treba da stoji natpis da predstavljaju opasnost za mlade i trudnice.

Prema SZO, postoji dovoljno dokaza da se deca, tinejdžeri i trudnice upozore protiv upotrebe elektroničkih nikotinskih inhalatora jer izloženost nikotinu ima dugoročne posledice za razvoj mozga.

Zabrana upotrebe e-cigarete u zatvorenim prostorima treba da bude na snazi, poručuje SZO, i to dok se ne dokaže da nikotinska isparavanja ne štete ostalima.

SZO kaže da pravilima o e-cigaretama treba minimalizovati sadržaj i emisiju toksikanata, a varijante s voćnim ukusima ili ukusima poput slatkiša ili alkohola treba zabraniti.

Inače, SZO je proglasio rat nikotinu pre 10 godina, a prvu konvenciju o kontroli pušenja, koja je stupila na snagu 2005. godine, do sada je ratifikovalo 179 zemalja.

Pre objave te preporuke, SZO je najavio da će tražiti slične mere za sve proizvode koje sadrže nikotin, uključujući i one bezdimne.

Naučnici su podeljeni oko rizika i moguće koristi e-cigareta, koje se uglavnom smatraju manje štetnim od konvencionalnih.

Jedna grupa naučnika nedavno je upozorila SZO da e-cigarete ne klasifikuju kao duvanske proizvode smatrajući da bi to ugrozilo veliku priliku da se smanje bolesti i smrti uzrokovane pušenjem.

S druge strane, druga grupa kaže da su e-cigarete privlačnije mladima od regularnih, ali kada ih jednom probaju elektronsku, skloniji su tome da "zapale i pravu", pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije