BEOGRAD/OPLENAC/TOPOLA - Odavanjem državnih i vojnih počasti danas će biti obeležena 93. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović predvodiće državnu komemorativnu ceremoniju u 11:30.

Uz državne i vojne počasti, kraj vladarevog sarkofaga vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova

Srbije.

Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac, koji je preminuo 16. avgusta 1921. godine u Beogradu, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Na presto je došao nakon Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Prvog Obrenovića i kraljice Drage 1903. godine.

Vladavinu Petra Prvog obeležili su Aneksiona kriza, takozvani Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svetski rat. Iz tih ratova je Srbija, nakon velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu, kao i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, navedeno je u saopštenju.