Dačić: Nema opasnosti od uvođenja viza

Tanjug

nedelja, 03. 08. 2014. u 14:16

Дачић: Нема опасности од увођења виза
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza Srbiji zbog situacije u Ukrajini

BAČKO GADIŠTE - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza Srbiji zbog situacije u Ukrajini.

"Ta opasnost postoji, ne zbog Rusije ili Ukrajine, već zbog velikog broja lažnih azilanata, ali to pitanje nije na dnevnom redu već neko vreme, jer je i Nemačka donela propise koji Srbiju stavljaju u ravan sigurnih zemalja", rekao je Dačić novinarima u Bačkom Gradištu i istakao da ukidanje viza nije pitanje političke odluke već tehničkih kriterijuma.

Dačić je rekao da pritisaka na Srbiju da se priključi sankcijama EU Rusiji ima i da to nije ništa novo, ali je istakao da Srbija želi da uđe u EU i da se što više ubrza tok pregovora, da se pronađe mirno rešenje za Ukrajinu.

Dačić je naveo i da je obaveza Srbije da do zatvaranja poglavlja 31, koje još nije ni otvoreno, usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

"Za to vreme, možemo da imamo neke specifičnosti, u odnosu na neke teme", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija nije u ekonomskoj i političkoj situaciji da može jednostrano da prekine ekonomske projekte sa Rusijom.

"Želimo u EU, uz uvažavanje naših nacionalnih inetersa", rekao je Dačić, ističući da su pritisci veliki, ali da Srbija pokušava da nađe odgovarajući prilaz u interesu evropskog puta i zaštite nacionalnih interesa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)