Specijalizacije i za lekare bez posla

B. RADIVOJEVIĆ

sreda, 30. 07. 2014. u 13:14

Специјализације и за лекаре без посла
U skupštinskoj proceduri izmene zakona kojima se olakšava usavršavanje lekara. Ministar Zlatibor Lončar: Ublažavamo posledice loše kadrovske politike

AKO Skupština Srbije usvoji predložene izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, lekari posle položenog stručnog ispita neće morati da napune dve godine staža da bi mogli da konkurišu za specijalizaciju, a jedan broj nezaposlenih doktora čekanje na radnu knjižicu moći će da prekrati na volonterskim specijalizacijama.

Tako Ministarstvo zdravlja na čelu sa novim ministrom dr Zlatiborom Lončarom pokušava da popravi lošu kadrovsku strukturu u zdravstvu.

- Zatekao sam situaciju da uopšte nema projekcije koliko će nam specijalista za pet ili sedam godina otići u penziju, a koliko po drugom osnovu napušta državno zdravstvo - kaže za „Novosti“ ministar Lončar. - Kada nam jedan stručnjak ode u penziju ne možemo „preko noći“ da ga zamenimo, jer među nezaposlenim lekarima gotovo da uopšte nema specijalista, ili bar nema onih koji su deficitarni. Da bismo iškolovali jednog specijalistu, potrebno je minimum četiri do šest godina, i još gotovo toliko praktičnog iskustva. Videli smo da je pred nama ogroman jaz između broja onih koji odlaze u penziju i na koje više nećemo moći da računamo, i onih koji su započeli specijalizaciju i treba da ih naslede.

Da bi rešili taj problem, ministar Lončar i njegov tim prave plan koliko i kog kadra će biti potrebno zdravstvu Srbije u narednih pet, sedam i 10 godina.

- Tako pokušavamo da ublažimo posledice loše vođene kadrovske politike - kaže ministar Lončar. - To ne može da se uradi odjednom i ne znači da će sad svi moći da dobiju specijalizaciju, ali od oktobra počinjemo sistematski da rešavamo problem da ne bismo došli u situaciju da nema ko da radi u zdravstvu. Znamo da su nam deficitarni radiolozi, anesteziolozi, neurolozi, pedijatri... Postavićemo i neke uslove. Specijalista će morati da ostane da radi u ustanovi koja mu je dala specijalizaciju bar onoliko koliko je trajalo usavršavanje, da se ne dogodi da ga mi školujemo, a on odmah ode u svet.

INTERNA, PEDIJATRIJA..U poslednje dve i po godine odobreno je ukupno 2.476 specijalizacija: 2012. godine - 1.089, 2013. - 978, a od početka ove godine - 409. U Ministarstvu zdravlja kažu da je najviše specijalizacija odobreno iz interne medicine - 226, pedijatrije - 123, anesteziologije - 118, opšte medicine - 112, radiologije -100, ginekologije - 95...

Predlog izmena zakona koji je inicirao novi ministar zdravlja Vlada Srbije usvojila 24. jula i uputila ga Skupštini.

- Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ukida se obaveza od dve godine obavljanja staža po položenom stručnom ispitu, kao jedan od uslova za upućivanje lekara na specijalizaciju i užu specijalizaciju - rečeno je juče „Novostima“ u resornom Ministarstvu. - Istim izmenama data je mogućnost nezaposlenim zdravstvenim radnicima da se specijalizuju u određenim oblastima medicine, stomatologije i farmacije uvođenjem tzv. volonterskih specijalizacija za deficitarne grane medicine.

Za nezaposlenog zdravstvenog radnika sa visokim obrazovanjem koji je završio pripravnički staž i položio stručni ispit odobravaće se volonterska specijalizacija iz oblasti deficitarnih grana medicine, kao i uža specijalizacija po položenom specijalističkom ispitu. Prema ovom predlogu ministar zdravlja za svaku kalendarsku godinu donosiće odluku o oblastima medicine, stomatologije, odnosno farmacije koje su deficitarne u Republici Srbiji - na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja Zavoda za javno zdravlje.

Trenutna kadrovska slika u zdravstvu je prilično zabrinjavajuća: od ukupno 31.498 lekara, prema podacima Lekarske komore, čak 17 odsto - njih 5.529, starije je od 60 godina. Između 50 i 60 godina imaju 9.042 lekara, a svega tri odsto - 880, mlađe je od 30 godina!


BEOGRAD “NAJMLAĐI“

Najbolja starosna struktura je zdravstvenim ustanovama u u Beogradu, gde je 33 odsto lekara mlađe od 30 godina. U Vojvodini je svega sedam odsto lekara mlađe od 30 godina, a čak 21 odsto ima više od 60.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije