Devenport: Novi medijski zakoni približavanje standardima EU

Tanjug

26. 07. 2014. u 13:23

Девенпорт: Нови медијски закони приближавање стандардима ЕУ
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

Spredinom jula, naime, održan je skrining o poglavlju koje se tiče medija, a Devenport u izjavi Tanjugu izrazio je nadu da će Vlada Srbije uskoro usvojiti paket medijskih zakona.

"EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. Mislim da već dugo teku razgovori na ovu temu. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre. To je veoma pozitivno", kazao je Devenport.

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

Kaže i da je, kada je reč o poglavlju 10, formalno završen bilateralni skrining i da sad EK treba da pripremi izveštaj i predstavi ga kao što je to činila u svim poglavljima.

Inače, kako je rekla zamenica sekretara pregovaračke grupe za poglavlje 10 Adriana Minović, EK bi u septembru ili najkasnije u oktobru trebalo da da izveštaj o skriningu za poglavlje 10, kada ćemo dobiti odgovor koliko smo usaglašeni sa evropskim standardima.

"Naše je bilo da se predstavimo, a koliko smo usaglašeni sa evropskim standardima i koliko smo zadovoljavajući, biće u oceni Evropske komisije", rekla je Minović.

Komentarišući stanje u medijima u Srbiji, direktor kancelarije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone je rekao da je njihova nezavisnost jedan od najboljih pokazatelja demokratskog razvoja, otvorenog i tolerantnog društva.

EU i Berlin, kako je kazao u izjavi Tanjugu, veoma interesuje situacija u medijima u Srbiji, kao i odnosi između političara, biznismena i medija.

"Situacija je kao i u mnogim drugim zemljama teška zbog ekonomskog pritiska i nedostatka sveobuhvatnog okvira. Zato Berlin pažljivo posmatra kako će novi medijski zakoni doneti jasnoću vlasništva u medijima, regulatornu politiku i profesionalizaciju - i naravno kako će ti zakoni biti implementirani", istakao je Bone.

Skrinig o poglavlju 10 zavšen je 11. jula u Briselu. Ssefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević tada je rekla da je ovo poglavlje važno i to ne samo za medije nego i za svaku vrstu elektronskih komunikacija.

Ovo poglavlje, kako je objasnila, odnosi se i na elektronsku trgovinu, elektronski pristup zdravstvenim uslugama i elektronsko potpisivanje dokumenata.

Skrining, čiji je cilj dubinsko snimanje usklađenosti propisa zemlje kandidata sa evropskim standardima, obavezan je deo priprema za otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja. EU.

Nakon skrininga o svakom pojedinačnom poglavlju, Evropska komisija sastavlja izveštaj koji onda usvajaju zemlje članice.

Nakon toga sledi izrada akcionih planova za svako poglavlje, a očekuje se da Srbija prva poglavlja otvori pre kraja tekuće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije