Apelacioni sud: Palma diskriminisao LGBT populaciju

f

11. 07. 2014. u 22:09

Apelacioni sud u Beogradu usvojio je žalbu Gej strejt alijanse i doneo presudu kojom je utvrđeno da je predsednik JS Dragan Marković Palma kriv za diskriminaciju LGBT populacije

Apelacioni sud u Beogradu presudio je da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kriv za diskriminaciju LGBT populacije, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

U saopštenju, GSA navodi da je Apelacioni sud preinačio odluku Prvog osnovnog suda i doneo pravosnažnu presudu kojom se usvaja žalba GSA i utvrđuje diskriminatorsko ponašanje Markovića, koji je "izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije".

Apelacioni sud je zabranio Markoviću da ponovo diskriminiše i naložio mu da plati sudske troškove GSA od oko 57.000 dinara, u roku od 15 dana od prijema presude.

GSA je u saopštenju pozdravila odluku Apelacionog suda i izrazila zadovoljstvo što je usvojena njena žalba u sudskom postupku koji traje od 2011.

Odlukom Apelacionog suda se u značajnoj meri vraća poverenje i LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem, ocenila je je GSA.

GSA navodi da se u obrazloženju odluke Apelacionog suda kažeda Marković, "kao ugledna politička ličnost i predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje, ali i obavezu da u javnim nastupima ne propagira diskriminaciju".

"Posebna je obaveza političara, samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost", kaže se u obrazloženju Apelacionog suda.

Pravna služba GSA je protiv Markovića, 2011. godine, podnela tužbu jer je lider JS 15. avgusta 2011. godine rekao da je "stav Jedinstvene Srbije i njegov lični stav da su protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

pc

11.07.2014. 22:35

Ukidanje slobode misljenja I slobode govora. Bravo za nase zakone. Sada kao ovce moramo da sledimo misljenje LGBT populacije. Sutra ce nas osudjivati kako decu vaspitavamo. Srbija stvarno postaje neslobodna drzava u kojoj nevladine organizacije od dva clana imaju tezinu vecu nego 100000 glasaca. Ovde narod malo pomalo postaje roblje kojeg ce po slovu zakona moci da jasi svako. Na vidiku je I Zakon o radu.

Guy

12.07.2014. 00:17

Значи "имам право на мишљење", ал' не смем да кажем? Добро, ево, ћутим као риба, мада ми није баш право...