UKUPNA šteta koju je Srbija pretrpela u majskim poplavama iznosi 1,7 milijardi evra. Ovaj iznos je do 15 odsto veći nego što je procenjena vrednost uništenih dobara u 24 opštine koje su najviše stradale u poplavama. Otpisani objekti, imovina i nastali gubici u njima koštaće državu tačno 1,5 milijardi evra.

Ove podatke saopštio je danas direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević. Crta je podvučena ispod podugačkog spiska uništenih ili oštećenih kuća, priovrednih objekata, postrojenja, infrastrukture i lične imovine koji su stručni timovi sastavljali od kraja maja.

- Za oporavak nam je potrebno 1,3 milijarde evra, od čega je sanaciji namenjeno 403 miliona, dok će ostalo biti upućeno za obnovu uništenih dobara - objasnio je Blagojević. - Najveću štetu pretpreo je sektor rudarstva i energetike, a procenjena je na ukupno 494 miliona evra. Uništeni objekti za stanovanje vredni su 227 miliona evra.

Prvi čovek Kancelarije za obnovu najavio je i da će se pred Vladom Srbije naći zakon o sanaciji stradalih područja. U Nemanjinoj 11 očekuju da bi ovaj propis već sledeće nedelje mogao biti usvojen u Skupštini.

ZIMA BEZ STRAHA Da građani Srbije koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom nemaju razloga za strah od zime, ponovio je danas i šef Kancelarije za obnovu Marko Blagojević. On je rekao da je iznos štete veliki i da ne možemo da očekujemo da će nam neko pokloniti 1,3 milijarde evra. - Na Donatorskoj konferenciji u Briselu možemo dobro da prođemo. Ukupna suma bespovratnih donacija biće verovatno nekoliko stotina miliona evra - rekao je Blagojević i podsetio da u ponedeljak ističe rok da opštine dostave informacije o raspodeli pomoći postradalim domaćinstvima.

Poplavni talas doneo je gubitke desetinama javnih i privatnih preduzeća. Na čelu ovog spiska je JP „Elektroprivreda Srbije“, koje je pretpelo štetu od 119 miliona evra, dok je indirektna šteta i dvostruko veća.

- Procena gubitaka u infrastrukturi je završena, a republička preduzeća podnela su finalne izveštaje o direktnoj šteti koja iznosi 275,9 miliona evra - kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović, koji je danas referisao Narodnoj skupštini. - Oštećenja u privredi i poljoprivredi procenjena je na 273 miliona evra.

U Vladu Srbije stigli su i sive računice iz 126 lokalne samouprave. Na ovim spiskovima je vrednost precrtanih stambenih i javnih objekata, puteva, vodovoda... Iznos direktne štete, naći će se u središtu aplikacija kod stranih fondova, kao i na Donatorskoj konferenciji 16. jula u Briselu.

- Donatorska sredstva trenutno iznose oko 30 miliona evra - kaže Trifunović. - Iz IPA sredstava deo će biti odvojen za sanaciju puteva. Među njima je i trasa Krst - Korenita - Krupanj, koja je pretrpela najteža oštećenja. Deo od 70 miliona evra kredita Svetske banke upućeno je za obnovu još nekoliko oštećenih putnih pravaca.

Osim putne mreže, već se radi i na sanaciji objekata. Oko 200 stručnjaka koji su skenirali oštećenja na domovima uz 625 objekata u 41 opštini upisalo je oznaku „potpuno uništeno“. Te kuće su totalno neupotrebljive za život i stanovanje i neophodno je rušenje i zidanje novih.