Blagojević: Ukupna šteta od poplava 1,7 milijardi evra

R. Dr.

11. 07. 2014. u 14:20

Završen popis štete koju su tokom majske katastrofe pretrpela preduzeća i građani. Marko Blagojević: Za oporavak će biti potrebno 1,3 milijarde evra

UKUPNA šteta koju je Srbija pretrpela u majskim poplavama iznosi 1,7 milijardi evra. Ovaj iznos je do 15 odsto veći nego što je procenjena vrednost uništenih dobara u 24 opštine koje su najviše stradale u poplavama. Otpisani objekti, imovina i nastali gubici u njima koštaće državu tačno 1,5 milijardi evra.

Ove podatke saopštio je danas direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević. Crta je podvučena ispod podugačkog spiska uništenih ili oštećenih kuća, priovrednih objekata, postrojenja, infrastrukture i lične imovine koji su stručni timovi sastavljali od kraja maja.

- Za oporavak nam je potrebno 1,3 milijarde evra, od čega je sanaciji namenjeno 403 miliona, dok će ostalo biti upućeno za obnovu uništenih dobara - objasnio je Blagojević. - Najveću štetu pretpreo je sektor rudarstva i energetike, a procenjena je na ukupno 494 miliona evra. Uništeni objekti za stanovanje vredni su 227 miliona evra.

Prvi čovek Kancelarije za obnovu najavio je i da će se pred Vladom Srbije naći zakon o sanaciji stradalih područja. U Nemanjinoj 11 očekuju da bi ovaj propis već sledeće nedelje mogao biti usvojen u Skupštini.

ZIMA BEZ STRAHA Da građani Srbije koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom nemaju razloga za strah od zime, ponovio je danas i šef Kancelarije za obnovu Marko Blagojević. On je rekao da je iznos štete veliki i da ne možemo da očekujemo da će nam neko pokloniti 1,3 milijarde evra. - Na Donatorskoj konferenciji u Briselu možemo dobro da prođemo. Ukupna suma bespovratnih donacija biće verovatno nekoliko stotina miliona evra - rekao je Blagojević i podsetio da u ponedeljak ističe rok da opštine dostave informacije o raspodeli pomoći postradalim domaćinstvima.

Poplavni talas doneo je gubitke desetinama javnih i privatnih preduzeća. Na čelu ovog spiska je JP „Elektroprivreda Srbije“, koje je pretpelo štetu od 119 miliona evra, dok je indirektna šteta i dvostruko veća.

- Procena gubitaka u infrastrukturi je završena, a republička preduzeća podnela su finalne izveštaje o direktnoj šteti koja iznosi 275,9 miliona evra - kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović, koji je danas referisao Narodnoj skupštini. - Oštećenja u privredi i poljoprivredi procenjena je na 273 miliona evra.

U Vladu Srbije stigli su i sive računice iz 126 lokalne samouprave. Na ovim spiskovima je vrednost precrtanih stambenih i javnih objekata, puteva, vodovoda... Iznos direktne štete, naći će se u središtu aplikacija kod stranih fondova, kao i na Donatorskoj konferenciji 16. jula u Briselu.

- Donatorska sredstva trenutno iznose oko 30 miliona evra - kaže Trifunović. - Iz IPA sredstava deo će biti odvojen za sanaciju puteva. Među njima je i trasa Krst - Korenita - Krupanj, koja je pretrpela najteža oštećenja. Deo od 70 miliona evra kredita Svetske banke upućeno je za obnovu još nekoliko oštećenih putnih pravaca.

Osim putne mreže, već se radi i na sanaciji objekata. Oko 200 stručnjaka koji su skenirali oštećenja na domovima uz 625 objekata u 41 opštini upisalo je oznaku „potpuno uništeno“. Te kuće su totalno neupotrebljive za život i stanovanje i neophodno je rušenje i zidanje novih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

БГД - 011

11.07.2014. 14:44

А што би било ко требало да верује дотичној индивидуи, која је само дугогодишњи председник једног од хиљада удружења грађана у Србији ("Cesid") и - ништа више или мање од тога?!?

donatorska grupa i invenstitori

11.07.2014. 15:01

Objasni privatizaciju i shvatices u kom pravcu mora da ides, bez obzira da li tumacis na tvoj nacin ili kako treba.

quake

11.07.2014. 15:18

SNS ubedljivo 80% popularnosti po CESIDU a i steta je tolka po CESIDU i narod glasa posle po CESIDU da je znao Tadic pa da vas protera nego vas pustio da evoluirate u Radikale

из главе

11.07.2014. 15:35

manja nego što si ti i tvoji saborci naneli, a još manja nego što su naneli tvoji gospodari i mentori

novica952

11.07.2014. 16:09

Ma kad ti Blagojeviću, takav prepošten i prepodoban to kažeš, onda nema nikakve sumnje da je to istina.

CNN

11.07.2014. 16:25

Da vidimo koliko će naši evropski "prijatelji" da se isprse na donatorskoj konfereciji.

BACVANIN

11.07.2014. 20:51

Slusam danasnju izjavu gos.Blagojevica gde rece" jedna beogradska gimnazija trazi pomoc na osnovu poplava za popravku krova," pa dalje nastavi" kakve veze ima krov sa kisom i poplavom''.Pa po tome ispade da nam kisa ne dolazi iz oblaka.Krov je busan gos. Blagojevicu treba ga popraviti jer ce se srusiti mozda vec na zimu pod opterecenjem sneznih padavina,a to je skola u njoj borave djaci.