Postoje naznake da je jedan pacijent iz Kraljeva zaražen virusom Zapadnog Nila koji prenose zaraženi komarci.

Ovo je večaras Tanjugu preneo epidemiolog Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva Vladan Šaponjić.

"Analize uzoraka koje smo dobili iz Beograda, ukazuju da jedan pacijent iz Kraljeva ima groznicu Zapadnog Nila. On je smešten na Infektivnoj klinici u Beogradu, a sumnjamo da se zarazio na području Kraljeva. Konačni rezultati biće poznati za nekoliko dana", rekao je Šaponjić.

Stručne službe Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo večeras su nastavile tretman komaraca sa zemlje na teritoriji grada.

Večerašnje zaprašivanje od 19h do 22 sata obuhvata naselja Grdicu, Jarčujak, Čibukovac i Konarevo. U naredna dva dana biće tretirana sela od Kraljeva ka Vrnjačkoj Banji i prema Čačku.

Miodrag Rajković, specijalista ovog instituta iz Kraljeva, rekao je Tanjugu da se vremenski uslovi dobri i da tretiranje komaraca koje je započelo u petak na gradskom području, ide po planu.

"Čekali smo ovakva dane, tople i bez kiše. U naredna dva dana završavamo tretiranje u Kraljevu i okolini", naveo je Rajković.

On je rekao da trenutni broj komaraca na teritoriji Kraljeva nikada nije bio veći u poslednjih 20 godina.

Veterinarski institut iz Kraljeva, ove godine, po prvi put, sprovodi posebnu kontrolu na prisustvo virusa “Zapadnog Nila”, kod domaćih životinja.

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov proglasio je ranije danas vanrednu situaciju u tom gradu zbog efikasnijeg uništavanja komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila.

Pre Pančeva, vanredna situacija je proglašena u Kovinu.

PANIKA U PANČEVU

Gradonačenik grada Pančeva Pavle Radanov proglasio je danas vanrednu situaciju u tom gradu zbog povećanog broja komaraca i sprečavanja epidemije "groznice zapadnog Nila", kao i mera koje treba da budu preduzete.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, sutra će biti izvršeno šesto zaprašivanje komaraca od početka ove godine, objavljeno je na sajtu gradske uprave Pančeva.

Radanov je doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji tog grada, nakon sastanka sa članovima gradskog veća i predstavnicima Zavoda za javno zdravlje Pančeva.

U saopštenju se navodi da su poplave, česte kiše i visoka vlaga pogodovali bržem razmnožavanju komaraca i onemogućavali njihovom efikasnijem suzbijanju.

Zbog toga je Gradsko veće apelovalo na sugrađane da shodno svojim mogućnostima nisko kose travu, uklanjaju stajaće vode u svom okruzenju, prekrivaju dečje bazene, da čarapama prekrivaju ispuste svojih septičkih jama, jer se na takvim mestima punim vlage komarco najlakše razmnozavaju.

Zavod za javno zdravlje je preporučio da se koriste repelenti koji se kupuju u apoteci a služe za zaštitu i od komaraca ali i od krpelja.

Kako su takozvani kućni komarci, komarci koji deluju na polju od 200 metara od mesta legla, prenosioci ove bolesti na svakom pojedincu lezi odgovornost, posebno tokom trajanja vanredne situacije, za svoju ličnu zaštitu i suzbijanje njihovog daljeg razmnožavanja na način koji je gore opisan, navodi se u saopštenju.

Gradska uprava će nastaviti sa tretiranjem komaraca kad god vremenski uslovi to budu dozvoljavali a vanredna situacija će trajati sve dok se broj komaraca ne svede na optimalan nivo.

Groznica zapadnog Nila je oboljenje koje nastaje tri do 14 dana nakon uboda zarazenog komarca i kod 80 odsto inficiranih osoba oboljenje protiče bez značajnijih promena a oko 20 odsto zaraženih ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezdi ili osipa na koži.

Pomenuti simptomi obično prolaze u roku od par dana. Kod nešto manje od jedan odsto inficiranih dolazi do razvoja težih oblika bolesti.